VORBA CUIVA…

Please enter banners and links.

Suntem în plină campanie electorală parlamentară, scriem (combatem) cu toţii la ziar şi, în consecinţă, vorba lui Ovidiu Ioaniţoaia, de la Recursul Etapei, „ reacţiile celor vizaţi, nu întârzie să apară ”. Astfel, recent, un „ monstru sacru ” al jurnalismului călărăşean, a oprit inopinant maşina, la bordură, ca să mă chestioneze în legătură cu lungimea „ serialului ” privind „ marili realizări ” ale fostului edil-şef, Drag u(nora). I-am răspuns, amabil şi afabil, că, lipsei de performanţă edilitară şi administrativă a lui nea’ Nicu, nu i se poate pune în contrapondere sau în contrapartidă, decât…adevărul faptelor sale. Care, toate, arată indubitabil şi irefutabil, că „ autointitulatul cel mai bun primar din ultimii 50 de ani ”(?), a avut de fapt cele mai puţine realizări, primarele în cauză fiind, de cele mai multe ori, asemuit cu „ celebrul Agent 007 ”- adică zero străzi canalizate şi asfaltate, zero locuri de muncă noi create şi doar 7 statui ridicate şi sfinţite. Vorba lui : „ Facta, non verba! ”.
Tot pe strada principală şi tot lângă maşina proprietate personală, m-a abordat şi un alt călărăşean autentic, fost „ brutar ” (deşi nu-l cheamă Mitică!), actual privatizat local, care, de la adăpostul celor „ 2 roabe, 3 lopeţi şi o mulţime de lucrări de geniu (?)”, pe care le deţine în portofoliul şi-n patrimoniul firmei sale, a încercat să-mi explice utilitatea (!) noului gard de la Cimitirul Central, a celui (la fel de nou) de la Stadion, a celor din metal, sudat şi îndoit, vopsite în galben, de pe la Agneza, de la Stop şi din jurul spaţiilor verzi, precum şi necesitatea (?) copertinelor de deasupra băncilor din parc ori a bordurilor şi pavelelor din beton, schimbate de 2 ori pe mandat (!), ca „ adevărate lucrări de anvergură (?)” derulate, pe parcursul celor 3 mandate, de fostul chiriaş al Cabinetului nr. 1, dl. Nicolae Dragu. Ceea ce nu a vrut, nici în ruptul-capului, să recunoască marele constructor (?) local (interlocutor din zi de sărbătoare!), a fost faptul că nu de astfel de avocaţi are nevoie, acum, „fratili-meu”, ci de cu totul altceva. Ştiut fiind (este de altfel, de notorietate locală) că astfel de „ lucrări ” aduc mai repede a „ reparaţii curente ” decât a „ investiţii ” (alo, Curtea de Conturi, se aude?), iar de pe urma recepţiei finale a lor, contul „ grupului ” pe care-l administrează preopinentul meu, se burduşeşte, nu cu zeci sau sute de milioane (cât să mănânce şi guriţa copilaşilor săi!), ci cu zeci, poate chiar sute, de miliarde! Toţi, dar absolut toţi, din banii noştri, publici şi locali. Toţi, dar absolut toţi, din taxele şi impozitele plătite de călărăşeni. Vorba lui Băsescu: „ Nu e bine, dottore!”. Mai ales că la ultima „lucrare”, adjudecată, bineînţeles, tot de pe timpul „ Frăţiorului” dar rămasă să fie achitată, cu adiţionale cu tot ( alo, Curtea de Conturi, dormiţi ?), de actualul Primar, nu are Cine şi mai ales Cum să deschidă geamurile de sus ale sălii reabilitate, burlanele de spate sunt doar simple aruncătoare (aşa o fi oare în proiect? Dar în deviz? ), hidroizolaţia n-a fost „ inundată ” niciodată (!)iar de subzidirea zidului exterior, până la 1,5 m, pot depune mărturie (scrisă?) însuşi inspectorii I.G.S.I.C. şi cei de la Primărie. Vorba ceea: „ Afară-i vopsit gardul şi în sală-i leopardul!”.
A treia „ reacţie ” a venit din partea unui proaspăt candidat de parlamentar „ de Călăraşi ”, nu din acela 108 % călărăşean (vezi, tinere cinstit, că stai ilegal în casa statului!), ci din partea celui care umblă, tot timpul, cu harta municipiului (pe faţă) şi a judeţului (pe verso) la el. Ei bine, distinsul (viitor ?) parlamentar dorea să mă cunoască, nu pentru a-l îndruma spre SC REMAT (Str. Varianta Nord, nr.1), Asterix SRL (Str. Prel. Sloboziei, nr. 1) ori Popasul Sălciilor (Şos. Chiciului, nr. 1), ci pentru a-l ajuta în campania electorală şi a-mi schimba discursul public. Îi transmit, pe această cale, că nu din mass-media locală călărăşeană vin cele mai îngrijorătoare semnale negative, ci dinspre mediul de afaceri. Liniştea care a însoţit, în aproape întreaga presă centrală, suspendarea a 3 programe finanţate din bugetul Uniunii Europene (şi, atenţie, se pregăteşte şi al 4-lea!), dar mai ales lipsa de soluţii, a dat măsura incompetenţei, de la Palatul Victoria. Vorba cuiva: „ Unde nu e, nici D-zeu nu-ţi dă!”. Prezenţa social-democratului, Florin Georgescu, în fruntea Guvernului, ca vicepremier, şi a liberalului Bogdan Olteanu la B.N.R.- ca viceguvernator, pentru perioada apropiatelor alegeri, poate reprezenta, de facto, garanţia că învăţăturile lui Marx şi Engels vor fi propovăduite la cel mai înalt nivel. Asta deşi oamenii de afaceri, marea lor majoritate buni şi oneşti contribuabili la bugetul naţional, aşteptau să vadă acum un proiect de buget, dezbătut şi aprobat în Parlament, pentru a înţelege ce majorări de taxe şi impozite îi (ne) aşteaptă. Amânarea lui pentru fe-martie 2013 (atenţie, an de vârf de plată la rambursarea datoriei externe!) este doar primul semnal oficial că premisele nu sunt rele, ci foarte rele. Şi à propos de politică, nu ţin morţiş să fiu „ profet mincinos în oraşul natal ” însă cred că am identificat, deja, primii 2 parlamentari care vor trăda steagul şi culorile USL, sub o guvernare condusă, din umbră, de Traian Băsescu, şi de la Palatul Victoria, pe faţă, de Mircea Geoană ! Vorba altcuiva: „ Cine s-a fript cu ciorbă, suflă şi-n iaurt! ”.
În încheierea acestor scurte consideraţii, trecând chiar la un registru pozitiv (păcat că e doar local), ţin să apreciez intervenţia Dragu-lui de ex-primar, avută la şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută, nu atunci când a minţit că a lăsat 50 de miliarde în visteria Primăriei Călăraşi, ci atunci când i-a sesizat direct Preş.-ului liberal, lipsa de (cuno) ştiinţă, în ceea ce priveşte administraţia publică locală, a actualului Primar ales al Călăraşiului, şi mai ales a Echipei sale. Pentru că nu e posibil ca, pe de-o parte, să te vaiţi că nu ai bani să realizezi (finalizezi) strada I.L. Caragiale (spre exemplu) iar pe de altă parte, să nu-ţi faci temele în ceea ce priveşte arieratele. Să nu ceri, adică să nu obţii, nici măcar 1 leu guvernamental, în condiţiile în care Lehliu Gară a tras 2.295.981 lei noi, Chirnogi a obţinut 241.837 lei noi, Vlad Ţepeş a primit 301.981 lei noi iar modesta comună Gălbinaşi, 196.624 lei noi. După cum nu e normal ca din puţinul pe care-l colectezi zilnic la taxe şi impozite, să dăruieşti, primordial, fonduri publice, fotbalului (ne-a bătut, iar, Axintele!), handbalului (nici anul acesta nu suntem în cărţile promovării!) şi altor entităţi publice, precum C.S.M.- altfel, un club cu finanţare guvernamentală, care şi-a desfiinţat în această toamnă, secţia de baschet!-, să cheltui miliarde de lei (la fel, toţi, dar absolut toţi, bani publici!) pe sărbători ale oraşului, ale judeţului, pe zile festive ori mai ştiu eu ce paranghelii diverse şi neînsemnate, în timp ce Urban-ul e aproape de insolvenţă şi a mărit preţul colectării gunoiului, transportul public local se realizează cu datorii extreme şi cu subvenţii neplătite (încă de pe timpul lui Dragu!), profesorii nu şi-au primit toate drepturile salariale câştigate în instanţă(şi acestea, refuzate de Dragu!) iar oraşul pare încremenit, de astă-vară, în acelaşi etern şi fascinant proiect USL (mai corect spus, liberal!). Iertată să-mi fie expresia, însă, peste tot unde te uiţi, dai peste Reclama USL – de unde atâţia bani (?), că suntem o comunitate săracă! Vorba veche a lui Nea’ Nicu : „O adevărată belea, e… mulţi amărâţi în oraşul ăsta!” .

Prof. Ţuţuianu Mirel Daniel


There is no ads to display, Please add some