O otravă
Please enter banners and links.
Una dintre caracteristicile oricăruia dintre noi este dorinţa de a fi “la curent”. Ignorantul va fi mai mereu ignorat. Descoperim, totuşi, că opusul ignoranţei, avalanşa de informaţii, poate fi la fel de periculoasă.
Puhoiul de informaţii oferit de „societatea cunoaşterii” ne dirijează către o evaluare din ce în ce mai sumară a calităţii acestora. Care dintre contemporani poate spune că nu şi-a extras niciodată informaţiile din parcurgerea fugară a unui titlu de articol dintr-un ziar tabloid, în loc să se documenteze dintr-o carte de specialitate?
Adevărat, există şi astăzi intelectuali, dar ei sunt copleşiţi de numărul celor lipsiţi de timpul, dorinţa şi responsabilitatea de a aduna, a verifica şi a interpreta informaţiile, din care îşi formează opiniile. Fapt constatat cu amărăciune şi de Andrei Pleşu, cei care îşi impun voinţa în societatea actuală nu sunt specialiştii, ci semidocţii cu debit verbal bogat, dublat de voce puternică şi comportament agresiv. La rândul lor, aceştia sunt victime ale informaţiilor lacunare, filtrate sau trucate ce le sunt servite de către diverşi vectori de opinie din mediul politic, comercial sau spiritual. Nu e greu ca oricine să fie convins de aproape orice, printr-un flux de informaţii prezentate convenabil.
Este celebru cazul unui scriitor debutant, nu foarte talentat din punct de vedere literar, dar şmecher. Graţia unui simplu anunţ la Mica Publicitate / Matrimoniale (“Tânăr excelent situat material, doresc să împart destinul cu o femeie asemenea personajului principal din romanul “X”.) acesta a devenit bogat peste noapte. Motivul: o sumedenie de amatoare s-au îmbulzit să cumpere respectivul volum… al cărui autor era chiar el.
Extrapolând, e clar că viitorul nostru depinde de utilizarea corectă sau necinstită a informaţiei, de către cei care ne conduc. De fapt, fiecare dintre noi îşi poate reproşa că a luat decizii riscante (sau i-a convins pe alţii să le ia), în baza unor informaţii de veridicitatea cărora nu era convins. Informaţia poate fi utilă pentru a educa, pentru a hrăni sau pentru a elibera, dar poate fi utilizată la fel de uşor pentru a înşela, pentru a înfometa sau pentru a înrobi pe aproapele nostru. Orice informare poate fi, în fapt, dezinformare. Verificaţi, înainte să “înghiţiţi”!
Cornel Coman
There is no ads to display, Please add some