Please enter banners and links.

tutuianuSpunea cu patos, la sfârşitul secolului al XIX-lea, marele pictor francez, Paul Gauguin, că : „ Închid ochii ca să pot vedea !”, iar fostul premier britanic, Sir Winston Churchill afirma imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial că : „ Sunt teribil de multe minciuni în lume, dar partea proastă e că jumătate sunt adevărate !”. Cam aşa-i şi cu delaţiunile astea, foarte la modă în ultima perioadă. Unele sunt simple fantasmagorii, altele sunt asumate/date din interes personal iar, ceea ce este până la urmă cel mai important, este că, deşi nu le-au „văzut” mulţi, jumătate sunt cam adevărate. Nu contează că majoritatea leaderi-lor politici au dosare (în lucru) la DNA şi că genţile şi poşetele (de firmă !) ale Elenei Udrea nu-i mai încăpeau în şifonier /dressing room/apartament/chiar bloc, ori că din „tariful” de 20 de procente per fiecare lucrare pe bani publici, primarul „care (nu mai)”este, Marean Dan Vanghelie, nu poate să justifice vreo 90 de milioane de euro (!? Mamă-mamă ce de bani!), important e că „ toţi fură !” ( nea’ Nicu dixit ). Toţi se dedulcesc la miere (a se citi averi nemuncite), tuturor le place pe funcţie ( a se citi şpagă !) şi majoritate nici  că se sinchiseşte de popor (demagogi, oportunişti, sfertodocţi, mincinoşi, rupţi de realitate ). Iar în aceste condiţii, demersul procurorilor DNA este simplu. Mai uşor chiar decât înfiinţarea unor firme off.shore, pentru spălarea banilor negri, ori decât derularea unor investiţii majore (de genul noii biblioteci judeţene, pe 5 nivele ! pentru mulţumirea electoratului !). Nu-i aşa, venerabile F. ?.

Şi-atunci, în aceste condiţii, „de ce nu vin investitorii la Călăraşi” ?! ( am citat mot-à-mot din JdC, ultimul număr ). Răspunsul e simplu, dragul meu preş. de judeţ, şi nu stă nici în „jaful de la Siderca”, nici în „potenţialul agricol al terenurilor din Bărăgan”, cu atât mai puţin în „crearea mediului favorabil intrării investiţiilor străine” ori „controalele, taxelor şi impozitelor crescute progresiv şi lipsei predictibilităţii economice” ( am căutat să-ţi reproduc cât mai fidel exprimarea). Cauza principală a lipsei locurilor noi de muncă în judeţul Călăraşi rezidă tocmai din neimplicarea factorilor de decizie (politică şi administrativă mai ales) în crearea unui climat prietenos economic şi financiar. Degeaba avem o Strategie U.E. pentru Regiunea Dunării ( ca şansă de relansare a României ), degeaba conducerea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi stimulează ciclic dialogul privind parteneriatul public-privat (ca soluţie pentru dezvoltarea durabilă) şi degeaba am tot cerut eu, din acest modest colţ de pagină, ca autorităţile publice locale să întocmească urgent un Plan local/zonal/municipal/judeţean de oportunitate (care să vină în sprijinul investitorilor, documentul urmând să includă toate datele economice necesare despre fiecare zonă a municipiului/judeţului, facilităţile acordate de autorităţi, inclusiv date legate de tradiţiile locale, de forţa de muncă, de resursele ori de alte şi alte forme de sprijin ale aleşilor pentru investitori ). Când colo, tu ce le-ai oferit, venerabile F., după 11 ani de Domnie liberală ?Mai nimic… Miştocăreală ieftină, răspunsuri în 2 peri,demagogie maximă şi „mai vino şi mâine, la ora9, că eu la 8 am plecat din sediu!”. Nicio investiţie nouă, niciun industriaş adus/atras la noi în judeţ, nicio hidrocentrală (?) pe Dunăre, niciun port la SIDERCA (?), niciun Canal Dunăre-Bucureşti (!), niciun mare Parc Industrial în zona Modelu-Roseţi (!), nici măcar un amărât de pod peste Dunăre, un Spital Regional sau o mare de „energie verde”(panouri voltaice). Nu s-a întâmplat mai nimic ! Nu s-a făcut nimic din toate acestea !Nu te-ai implicat, Ducule, dragă, în nicio cauză de acest gen! N-ai făcut NIMIC pentru prosperitatea judeţului pe care l-ai păstorit vreme de aproape 3 mandate ! Aşa a ajuns Călăraşiul nostru natal din locul în care întoarce trenul (cu gară inutilă de 5 milioane de euro !) în locul în care întoarce ferry-boat-ul !!( o altă oportunitate de afaceri, dezvoltare şi progres transformată „liberal” în eşec).

Ca unul care, pe mandatul meu de Primar PSD al mun. Călăraşi, am atras cea mai mare investiţie străină greenfield din sud-estul României, am numit aici Afacerea Saint-Gobain Glass România (chiar dacă alţii, cu tine în frunte, i-au tăiat pamblica inaugurală şi s-au plimbat prin Franţa, Spania şi Portugalia), dă-mi voie, venerabile F., să-ţi (re)amintesc ce doresc la unison toţi investitorii străini care vor să facă business în ţara noastră : 1) cumpărarea terenului, nu concesionarea lui. 2) concesionarea să se facă pe suprafeţe (tarlale) mai mici. 3)durata de concesiune să fie 5-10 ani sau mai mare. 4) modalitatea de plată o redevenţei să fie în 4 rate sau 30%cu 70%. 5) unitatea de calcul a redevenţei să fie, în agricultură, per produs agricol transformat în bani. 6) valoarea revedenţei să fie în funcţie de calitatea pedologică a terenului (tot în agricutură). Doar îndeplinind aceste  condiţii/acordând aceste facilităţi putem vorbi ulterior de dezvoltarea durabilă a zonei şi de atractivitatea crescută pentru toate proiectele agricole şi neagricole (industriale) pe termen lung precum şi pentru proiecte care să angajeze şi alte activităţi acolo. Iar dintre facilităţile care se pot acorda de Consiliul Judeţean /Local pentru atragerea de investitori într-un, să zicem, Parc Industrial Călărăşean, pot să-ţi (mai) amintesc următoarele : 1) sprijin logistic pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. 2) scutirea de la plata taxelor de concesiune a terenului pe o perioadă de 2-3 ani. 3) apoi reducerea acestor taxe în funcţie de numărul de angajaţi astfel : până la 100 de persoane angajate, scutire de 5 procente; de la 100 la 300=scutire de 10 procente; peste 300 de persoane angajate, scutire de 15 procente. 4)preţ de concesionare teren prietenos (exemplu : în Parcul Industrial Feteşti, consilierii au stabilit 500 de euro /hectar/an). Îţi cerem cumva prea-mult, venerabile ? Mai poţi acum să (ne) motivezi „ De ce nu vin investitorii la Călăraşi ?!”. D-apoi, d-aia!!

Şi pentru că autorităţile administraţiei publice locale descoperă cu greutate sursele moderne de finanţare pentru dezvoltare (chiar tu, venerabile F., în lipsă de idei şi fără buget judeţean la dispoziţie, nu recomanzi decât împrumutul bancar!) iar accesarea fondurilor europene, prin programe sau parteneriate public-privat, se face cu destulă greutate (unii aleşi sunt, trebuie s-o recunoaştem deschis, cam semianalfabeţi ), dăm voie, în încheierea „scrisorii de vacanţă, neexpediate…” de azi, să-ţi dezvolt puţin (poate-l pricep şi alţi liberali, de-ai tăi, cu funcţii) conceputul de leasing imobiliar, încă o mare necunoscută pentru edili, alături de emiterea de obligaţiuni municipale (!) ca sursă de finanţare generoasă pentru comunitatea locală călărăşeană. Asta şi pentru că, în municipiul reşedinţă de judeţ, pentru acest an, sunt vreo 2875 de cereri pentru doar vreo 18 apartamente!

Aşadar, schema leasing-ului este simplă-societatea de leasing construieşte de la zero şi închiriază primăriei imobilul pe o perioadă de 10-20 de ani. Sau cumpără de la primărie, îl renovează după care îl închiriază tot primăriei. Există formula de leasing financiar (primăria poate cumpăra imobilul la expirarea contractului de leasing) după cum se poate merge şi pe formula leasingului operaţional, atunci când beneficiarul nu este obligat să cumpere imobilul. (în acest al doilea caz primăria având şi avantajul că ratele-chiriile financiare- nu sunt luate în calcul la analiza gradului de îndatorare). Iar ca exemple practice/concrete trebuie să amintesc că în Austria, oraşul Stockerau şi-a renovat spitalul iar capitala Viena a construit un nou centru de târguri şi expoziţii. În Ungaria, oraşul Szombathely a renovat penitenciarul iar Oroszlany a extins bazinul de înot. Iată doar câteva cazuri de investiţii ce se pot aplica şi la noi, cu unica-mare condiţie, să existe implicare/dedicaţie/asumare.Ce zici, venerabile F., te bagi? Te salută, ca de obicei, cu maximă cordialitate, prof. ŢMD, fost Primar PSD al mun. Călăraşi, şi-ţi urează spor la treabă (nu la plimbări).

PS 1. Auzi, la el declaraţie mincinoasă :”Noi suntem disponibili pentru începerea reconstrucţiei fotbalului românesc” (!?). Du-te, băi Felipe, şi te-ascunde !Chiar ne iei de fraieri ? Păi tu, în 3 mandate de preş. de judeţ, n-ai fost niciodată, dar niciodată, la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” (acolo unde preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a felicitat şi premiat cu 15 mingii echipa şcoli !) iar prezenţa ta la Stadion, la meciurile Dunării, se poate contabiliza pe degetele unei singure mâini. La Modelu nu ştii unde este noul teren de fotbal (la „Crap”-tu ai impresia că-i vorba de vreo crescătorie de baboi !) iar despre sala Polivalentă vorbeşte gura fără tine (la fel ca în cazul Saint Gobain, eu şi PSD-ul le-am adus la Călăraşi, tu le-ai tăiat pamblica ! Profitorule !!). Şi-atunci, despre ce proiect/fotbal/sport/reconstrucţie/clase speciale, etc vorbim, venerabile F. ? Du-te, bă, de-aici…

PS 2. Ştii ce-i trebuie chelului ?O clasă sportivă, de fotbal, la Liceul Auto, pe lângă tichia de mărgăritar (a se citi căciula de blană, de porc spinos ) şi bărbuţa aferentă. Azi, mai albită ca niciodată ! Hai, pa, că ai început să mă enervezi ! 


There is no ads to display, Please add some

About The Author