Operaţiunea Rasol – Legat de Călăraşi

Please enter banners and links.

Carol I nota, cu insatisfacţie de ofiţer prusac faptul că unul dintre cele mai proaste obiceiuri ale românilor este lipsa de punctualitate. Năravul se manifestă, între altele, prin abordarea cu lejeritate a termenelor stabilite. La final, în cel mai bun caz, tragem o alarmă tardivă şi ne precipităm la bifarea obligaţiilor asumate. Iar pentru a rezolva totul pe ultima sută de metri „dăm rasol”, aplicând celebrul principiu naţional „Las’ că merge şi aşa!”.
A început şcoala. Debutul a fost amânat cu o săptămână, pentru ca pregătirea unităţilor de învăţământ să poată fi definitivată până la sosirea elevilor. Nefiind de ieri în administraţia judeţeană, prefectul a dispus, cu o lună în urmă, efectuarea de controale mixte în cele 364 de imobile în care funcţionează grădiniţele, şcolile şi liceele călărăşene. Verificarea desfăşurată de cadrele Direcţiei de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă confirmă succesul lucrărilor efectuate de unii administratori, dar şi previzibilul eşec al „Operaţii Rasol”, preferate de alţii.
Controalele au vizat probleme elementare: dacă unităţile de învăţământ sunt împrejmuite şi au curţile amenajate, dacă au alimentare cu apă potabilă şi toalete interioare, dacă centralele termice sunt corect întreţinute şi amplasate… etc.. Cu toate că pretenţiile au fost strict cele de bază legală, constatările negative nu sunt puţine.
Există încă grădiniţe unde terenurile de recreaţie sunt pline de gunoaie, pietre şi bălării, toaletele sunt fie insalubre, fie insuficiente, mobilierul este precar, iar spaţiile destinate păstrării alimentelor din programul „Lapte-Corn” sunt dotate cu frigidere şi chiuvete… care nu funcţionează. Cui nu i se strânge inima când ştie că micuţii de 5 ani din Rasa ori Cuneşti sunt nevoiţi să folosească WC-uri tip „latrină”, în care bântuie şi adulţi aflaţi „în trecere” prin curtea unităţii? Sau că preşcolarii din Ciocăneşti merg la grădiniţe în care lipsesc punctele de prim ajutor? La Şcoala nr.1 din Ştefan Vodă s-a impus chiar ridicarea Avizului Sanitar de Funcţionare, deoarece acoperişul este deteriorat, mobilierul şcolar este vechi şi nereparat, obiectele sanitare sunt insuficiente, iar platformă şi containere de gunoi nici nu există!
Grav este că în toate cazurile de mai sus, ca şi în altele asemănătoare, neregulile fuseseră sesizate şi în controalele anterioare. Nimeni, însă, nu s-a obosit să le remedieze. Şi când spunem „nimeni”, nu ne referim doar la primarii respectivi, ci şi la directorii, cadrele didactice şi personalul contractual ce activează în unităţile de învăţământ găsite în abatere.
Celor responsabili de pregătirea necorespunzătoare pentru noul an şcolar le-ar prii să parcurgă din nou cursul de educaţie civică. Ar putea învăţa lucruri valoroase chiar de la colegii lor din celelalte localităţi ale judeţului. Prin strădania primarilor şi dascălilor ce-şi respectă concetăţenii şi meseria, marea majoritate a copiilor din Călăraşi învaţă în condiţii proprii pentru anul 2012.


There is no ads to display, Please add some