Chestie de atitudine – Glasul roţilor de … Express

Please enter banners and links.

Cu aproximativ un an de zile în urmă, Federaţia Română de Fotbal a organizat meciul oficial, România-Franţa, la Bucureşti. Era partida de inaugurare a noii Arene Naţionale – prilej pe care, bineînţeles, nu l-am ratat nici eu. În tribuna oficială au fost invitaţi doar mari sportivi, câţiva intelectuali şi o mulţime de politicieni. A fost omis, însă, tocmai Ilie Dumitrescu! Exact cel care, prin superbele sale goluri marcate pentru echipa naţională, în special pe stadioanele mondialului american, i-a conservat, vreo 2 mandate şi ceva, scaunul federal lui Mircea Sandu. Bineînţeles că marele fotbalist, component al Generaţiei de Aur a fotbalului românesc, nu a cerşit vreun bilet sau vreo invitaţie. A văzut meciul în studioul Digi Sport. Chestie de atitudine…
Tot în urmă cu un an, la Călăraşi, se inaugura Sala Polivalentă, la manifestare fiind invitată să susţină o partidă amicală internaţională , însăşi echipa campioană naţională de handbal fete, Oltchim Rm. Vîlcea. Cu regret trebuie să-mi amintesc faptul că, fostul primar, Nicolae Dragu, a uitat (a omis sau a făcut-o intenţionat, nu cunosc!) să-mi trimită şi mie o invitaţie pentru a participa ( ca simplu spectator) la eveniment. În măsura în care, oricum mă pricep la sport, în general, şi la handbal, în special , mai bine ca domnia-sa, iar de „ aducerea” la Călăraşi a noi Săli Polivalente, mă fac nu singur (ci împreună cu echipa PSD din 2003 – 2004, adică cu Tărăcilă, Drăgan, Arbagic, Păvăloiu, Tudor, etc.) cât mai degrabă „ sigur vinovat”, pot spune că neinvitarea mea şi a susnumiţilor a constituit o mare eroare. Deh, chestie de atitudine… Spun asta (scriu!) pentru ca Nicu Dragu să nu se mai împăuneze cu realizările altora (vezi materialul de presă intitulat „ Ce lasă în urmă Primarul N. Dragu municipiului Călăraşi şi călărăşenilor ”, publicat în ziua de vineri, 22iunie2012, în săptămânalul călărăşean „ Ediţia – dincolo de cuvinte”) şi să se laude că a finalizat:
30) „ Sala Polivalentă cu 1500 de locuri” – investiţia a fost de fapt a Companiei Naţionale de Investiţii (10 milioane de euro), autorităţile locale contribuind (mai ales Consiliul Judeţean!) cu sume importante doar pentru racordarea la utilităţi.
31) „ Cinematograf 3D Orizont “ – haida-de, bre, nea Nicule, las-o mai moale, că măcăne! Cafe-cinema 3 D Orizont a fost strict, adică 100%, investiţia Companiei România Film, proprietara cinematografului, Primăria contribuind doar cu avizul de funcţionare (care şi ăla, se plăteşte tot de către proprietar!)
32) „ Sală Bowling “ – nici că are rost să mai comentez ceva, decât că erau monstruoase spriţurile pe care ex-edilul călărăşean, cu 3 mandate la activ, le desfăşura pe-acolo. Nimic despre Mini Max Discount ori despre PIC- catedrala cumpărătorilor călărăşeni.
33) „ Skate-parc pentru tineri “ – iarăşi, banii au venit de la Consiliul Judeţean, meritul lui Dragu fiind doar că i-a cheltuit.
34) „ Peste 12 locuri de joacă pentru copii “ – de parcă nu administraţia locală trebuia să se îngrijească de acest lucru! Permanent, exact ca în fişa postului.
35) „ Organizarea primului Revelion al tineretului în aer liber“ – din păcate, nu s-a ţinut decât o singură ediţie. Şi aia sponsorizată de Guvernul României cu suma de 1 miliard lei vechi, pentru fiecare reşedinţă de judeţ. Aşa că, mai uşor, nea ̀ Nicule, cu pianul pe scări, că faci gălăgie! Degeaba.
36) Realizarea manifestării expoziţionale transfrontaliere „ Expo – Dunărea 2005“ – am văzut (vizitat) o astfel de expoziţie şi anul acesta, pe platoul din faţa Consiliului Judeţean. Sincer să spun, nu m-a impresionat foarte tare. Aceeaşi îmbulzeală (era să scriu ţigănie) la mici şi la bere (ambele produse autohtone, nicidecum transfrontaliere!), aceleaşi jocuri de copii, specifice bâlciului tradiţional, şi aceleaşi plictisitoare discursuri ale politicienilor, veniţi să acumuleze capital de imagine. Sau de atitudine.
37) „ Salubrizarea municipiului conform normelor UE “ (Dragu dixit) – dacă punem la socoteală că fostul primar călărăşean, N. Dragu, a falimentat o firmă călărăşeană (SC Salubritatea S.A.) ca să dea de muncă uneia din Rm. Vâlcea (SC Urban S.A.), că timp de 3 mandate n-a făcut nimic (e drept că nu l-a dus nici mintea!) pentru a construi o nouă Rampă ecologică de gunoi, undeva, cât mai aproape de Călăraşi (astfel încât, o dată cu transportul gunoiului, acum tocmai la Slobozia, să nu crească exploziv preţul mc. colectat de la populaţie!), şi că, la terminarea ultimului său mandat, a lăsat datorii imense la plata salubrizării oraşului către operatorul municipal (unii afirmă exact contrariul, că s-ar fi plătit, nejustificat, inclusiv apa de ploaie !), ne dăm seama că distanţa până la „ normele UE“ e ca de la Pământ la Cer. Iată, în încheierea materialului de astăzi, ce scria Decebal Mihalache, în nr. din 22-28 febr. 2008 al Express-ului de Călăraşi: „ A reuşit totuşi, după un scandal cu acuze de corupţie, aranjamente şi alte cele, să încheie un contract de salubrizare cu Urban Rm. Vâlcea dar, la banii care-i plăteşte Primăria, oraşul trebuia spălat cu şampon…În 2004, Dragu a promis că va muta groapa de gunoi, un adevărat focar de infecţie pentru locuitorii din Măgureni. Ea nu s-a mişcat un milimetru dar promisiunea se regăseşte şi în 2008. Să-l mai credem? “
Răspunsul e simplu, acum , în 2012: chestie de atitudine. Iar Nicu Dragu, cică, el se luptă pentru oraş!

Prof. Ţuţuianu Mirel Daniel


There is no ads to display, Please add some