BĂI, NENE,

Please enter banners and links.

tutuianuIată că, târâş-grăpiş, cu bune şi (mai ales) cu rele, cu aluzii străvezii şi (sau) cu adevăruri irefutabile, am ajuns şi la numărul 69 al „scrisorilor (mele) de vacanţă, neexpediate…”, un întreg ciclu epistolar, o reală „saga” a activităţii Domniei-Tale în fruntea judeţului nostru (Preş. original !). Când pronunţăm această cifră sau atunci când o scriem, ca semn distinctiv, în colţul din dreapta-sus al articolelor noastre, imediat gândul ne duce la prietenul nostru buzoian, la nea’ Sandu, cel care, după Revoluţie, îşi înscrisese una din cele 2 maşini mici pe care le avea, exact cu acest preţios/mult căutat/original număr. E drept că nea’ Sandu îşi asortase şi nişte litere, iniţiale de Minister al Uniunii Europene, care pe mulţi (şi mai ales pe multe!) îi băgase-n boală. Dar aşa erau timpurile pe-atunci … Acum, când pronunţi „69” nu te mai gândeşti la prostii iar când ajungi să-i trimiţi unui ales local 69 de epistole, la care el să nu-ţi răspundă nici măcar la una, ei bine, abia atunci înseamnă că tu eşti tenace şi perseverent, în timp ce adresantul ori e tare de ureche (scoate-ţi „doapele”, băi, nene!), ori e dus cu pluta (pardon, cu una din cele 5 bărci cu rame achiziţionate pe bani europeni de Consiliul Judeţean !) ori se face că nu pricepe (poate înţelege mai rapid OLAF-ul; sau DNA-ul; sau Curtea de Conturi !). Tu ce părere ai, băi, nea’ Felipe ? Ca un conducător responsabil, abil şi versat ( liberal, y compris !) ce te pretinzi a fi ?! Că de la ceilalţi liberali cu/pe funcţii n-am nici cea mai mică aşteptare. Toţi, o apă şi-un pământ…

Dar nu despre simbolistica lu’69 vreau eu, astăzi, să-ţi vorbesc ( deşi cele 3 mandate de preş. de judeţ pot fi considerate un fel de numitor comun, nereuşit şi oricum pe invers, ca acţiune administrativă eficientă !) ci despre o marotă (?!) pe care o dobândesc degrabă liberalii atunci când ajung la Putere. Aşa se face că, în anii 2004-2008, fostul nostru edil-şef, „frăţiorul liberal” nea’Nicu, ne-a isterizat pe toţi cu mulţimea de statui amplasate pe te-miri- unde („sclupturi monumentale”), în timp ce în municipiul Călăraşi, Plaja Mare se închidea (din nou), clădirea fostei Poşte Vechi se devaliza continuu iar Sărbătoarea Bobotezei se mai organiza doar când nu era plecat Păvăloiu din localitate. În acelaşi timp, la Bucureşti, alţi edili de seamă, ajunşi şi ei astăzi liberali cu acte, i-am numit pe Negoiţă şi Videanu (ambii cu aspiraţii ministeriale de nivel înalt !), răscoleau Capitala de la un capăt la altul, înlocuind bordurile vechi cu unele noi(obligatoriu marca TitanMar); ceea ce s-a întâmplat şi pe ultimul mandat de primar al „frăţiorului” nostru, care nu s-a limitat doar la borduri şi pavele noi, ci a montat catarge cu steaguri,la fiecare colţ de stradăp a plantat panseluţe în ghivece, pe gardurile (galben, y compris, culoare liberală!) de la Stop şi a schimbat „în draci” băncuţele tricolore cu unele/altele cu coviltir. După schimbarea de la Primărie, din 2012, „deranjul” a continuat (atenţie, totul s-a făcut sub atenta observare a ilustrei tale autorităţi, băi, nene !), astfel încât s-a vorbit vreme de ceva timp despre „emondajul”pomilor din Călăraşi,o barbarie, despre mult prea promisele parcări de reşedinţă, o inutilitate, ori despre mulţimea de străzi asfaltate (începând cu Varianta-Nord-Rocadă!!), de parcă Serviciul Public din subordine ar fi comercializat Staţia de mixturi asfaltice, aflată în proprietate. Iar toate aceste lucruri bune nu s-au întâmplat, la noi acasă, deşi la geamul fumuriu, de la etajul 1 al Consiliului Judeţean, se mai vedea câteodată celebra-ţi cheliuţă cu bărbiţă (scuze, băi, nene, n-am găsit o altă rimă!), semn că şi când se uită pe geam, liberalul şef se gândeşte/meditează/pune el la cale ceva…

Şi, de ceea ce ne-a fost frică, n-am scăpat. Mai întâi au fost raşi de pe faţa pământului toţi pomii care străjuiau marginea şoselelor undeva pe la Nana, Fundulea sau Plătăreşti. Bineînţeles că nu a răspuns (în faţa organelor )nimeni. Ceea ce s-a tăiat, a rămas bun tăiat. Nici o reacţie de la Mediu, nici un control de la Gardă, nici o poziţie oficială de la Drumuri, nici măcar un comunicat de presă de la Curte (foloase necuvenite), Prefectură (legalitate) sau Judeţ  (oportunitate). În continuare Partidele şi-au văzut de politica lor, în continuare s-a dat vina numai şi numai pe Băsescu (inamicul public nr. 1) şi în continuare am fost cu toţii aburiţi/minţiţi/amăgiţi în faţă, ba cu hidrocentrala de pe Dunăre, ba cu redeschiderea şantierului la Canalul Bucureşti-Dunăre, ba cu parcurile voltaice de pe tot cuprinsul judeţului Călăraşi, ba cu Spitalul Regional, ba cu Cartierul Rezidenţial,  ba cu noul Pod, ba cu vechea SIDERCA, ba cu una, ba cu alta (acum, băi, nene, o ţii langa cu parcarea subterană din Centru! Tu eşti zdravăn la minte? Dar cele 2 ajutoare de preş. care te susţin ? Dar onor liota de consilieri judeţeni care-ţi aprobă, la foc automat, ziua, ceea ce tu visezi noaptea?) Iar toate aceste fantasmagorii poartă 3 iniţiale, deosebite de ale lui nea’ Sandu, respectiv RGF. De toate te faci  singurul vinovat (doar tu le-ai propus spre dezbatere publică) şi de niciuna nu eşti străin (nu degeaba ai 3 mandate la activ, ca un adevărat El Liberal Maximo!).

Revenind însă  la pomii noştri (ştii, băi, nene, vorba aia : cine are pădure, are aur!), vreau să te întreb dacă nu cumva cunoşti cine a aprobat tăierea pădurii de peste Borcea, vis-à-vis de Parcul Central şi lângă Plaja Mare?

Mai este foarte puţin şi se desfiinţează tot! Mă şi mir că Romsilva şi Apele Române permit o aşa vastă operaţiune, cu atât mai mult cu cât ştiu că Agenţiei Naţionale a Apelor Române i-au trebuit vreo 11 luni până să remită avizul de care constructorii celui mai mare laser din lume (de pe platforma de la Măgurele) aveau nevoie pentru realizarea a 1000 de pompe geotermale (morala-cel mai mare laser din lume s-a înecat în apele române, lângă Bucureşti, în timp ce lângă Plaja Mare, din Călăraşi, timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim !). După cum sunt la fel de curios dacă ai mai fost, de curând, pe drumul judeţean care leagă comuna Cuza Vodă de comuna Vîlcelele, mai precis satul Ceacu de satul Floroaica. Cu plecare voluntară din zona Canton.

Şi pentru că ştiu că nu ai fost (de altfel, tu, când auzi de Vîlcelele, automat priveşti la Vasile Iliuţă, ca la o stafie;el va fi cel care, în curând, îţi va azurpa funcţia „single”din PNL Călăraşi!), dă-mi voie să te pun eu la curent (nu, nu la220! dacă aş putea, te-aş pune la mai mult !). Astfel în zona Cantonului de la Ceacu există un panou (făcut pe bani europeni !)de promovare a unui proiect transfrontalier de pescuit dunărean (?!) care ne indică faptul că cel mai mare peşte de prin (şi de făcut saramură!) se află la noi, în judeţul pe care-l conduci de 11 ani, mai exact în Pădurea Ciornuleasa (alo, DNA,OLAF,CC,dormiţi în front ?Ce vreţi mostră mai concludentă de prăduire a banilor şi de ineficienţă administrativă !). Mai departe, pe toată lungimea şoselei judeţene asfaltate care uneşte Ceacu de Floroaica, mai rezistă încă în picioare, adică netăiaţi şi cu rădăcina scoasă, numai 2 plopi! Şi ăia, ţinând umbră unui loc de tristă amintire (accident de circulaţie cu victime multiple), situat cam la jumătatea drumului…

Întrebările (fireşti, în opinia mea) care se pun acum sunt mai multe :1) Cine a ordonat carnagiul pomilor de pe marginea şoselelor ? 2) Dacă se dovedeşte că numai şi un singur plop, din cei puşi la pământ, era verde, tânăr şi sănătos, eşti de acord, băi, nene, să suporţi consecinţele ? 3) Cum de ai reuşit şi de această dată să-i păcăleşti /minţi/abureşti pe cei de la Garda de Mediu, plus alte autorităţi aşa-zis „ecologice”, încât nimeni nu e vinovat, totul e legal, nimeni n-a furat niciun vreasc măcar, etc, etc. 4) De ce PSD-ul nu reacţioneză ? 5) Şi de ce cel supranumit „Nană” îşi freacă mâinile de bucurie ? A câştigat vreo nouă licitaţie, ceva, cumva?  6) Cum se face că în timp ce la Lehliu Gară, primarul Iacomi Iulian, planează cu mânuţa lui peste 500 de puieţi de platan de-a lungul drumurilor (cu rol important în „calitatea aerului pe care îl respirăm dar şi din punct de vedere al esteticii aliniamentelor stradale”- Iacomi I, dixit)omologii săi din Cuza Vodă şi Vîlcelele tac precum „ mortu-n păpuşoi”?… Iar alte întrebări legate de avize, autorizaţii, planuri de conformare ori publicităţi tipărite de la „ MEDIU” ar mai fi …Multe…indiscrete, chiar!

Mă opresc însă astăzi, aici, convins fiind că cei care au ochii de văzut, au privit (sau măcar au citit) iar cei care au urechi de auzit, au luat la cunoştinţă. Şi vor proceda în consecinţă… Te salut, ca de obicei, băi, nene, cu toată deferenţa posibilă şi imposibilă, ducându-mi chiar mâna la prohab !! Al tău, per siempre, prof. ŢMD, fost Primar PSD Adevărat ( nu din alt partid aflat, provizoriu, în Coaliţia de guvernare ) al municipiului Călăraşi.

PS1. Pentru afoni- se zice că romanii, în logica lui „69”, pentru a depune jurământ, îşi puneau mâinile pe testicule. De altfel, etimologic, denumirea glandelor amintite pare a-şi avea rădăcina în latinescul „testis”, care chiar asta înseamnă :mărturie. Una devenită/redevenită/revenită formă de salut, după 2 mii şi mai bine de ani, în jungla (liberală) şi urbană (judeţeană, y compris) a Călăraşilor.  Hai, pa, băi, nene!

PS2. În Călăraşi se scoate  (?) gardul viu de pe Scuar iar între Vlad Ţepeş şi Vişinii se taie pomii de pe marginea drumului! Hai, băi,nene, că tu doar te faci că eşti „maximo”! În realitate eşti “zero”.


There is no ads to display, Please add some