Primarul din Perişoru îşi umileşte concetăţenii – A pierdut, din prostie, 2,2 miliarde din buget şi refuză plata unor indemnizaţii
Please enter banners and links.
Anul trecut toate primăriile din judeţ au asigurat cu greu plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. Pentru ca oamenii să-şi primească indemnizaţia, Guvernul a alocat sumele necesare, însă nu în toate cazurile banii au ajuns la oameni, precum s-a întâmplat în comuna Perişoru. Aici, 36 de persoane îşi cer şi acum drepturile pentru anul trecut, după ce sumele alocate nu au fost folosite de administraţia locală şi s-au întors la bugetul de stat.
Oamenii nu-şi explică de ce nu şi-au primit banii pe anul trecut
Sătui să tot meargă la primarul localităţii care de fiecare dată le spunea că la mijloc este o „chestiune politică” şi că vinovatul ar fi, nimeni altul, decât PDL, oamenii au adresat un memoriu Instituţiei Prefectului. Aşa s-au putut lămuri lucrurile şi oamenii au aflat cine minte în toată această chestiune. Este trist că primarul unei localităţi, încearcă să manevreze necazurile oamenilor pentru interesele sale electorale.
Cele 36 de persoane ce sunt plimbate de primarul Damian Tudorel pe drumuri nu au nici societăţi agricole, nici nu ştiu ce averi colosale care să le permită să se lipsească de aceşti bani. Gheorghe Slăniceanu ne-a povestit că pentru anul 2011 nu a primit indemnizaţia pentru lunile septembrie, octombrie şi decembrie. Ca un paradox, nici omul nu-şi explică de ce, pentru luna noiembrie a primit banii. De asemenea, pe 2012 s-au primit indemnizaţiile, restante rămânând doar cele trei luni de anul trecut pentru care nu se găsesc bani în buget.
Constantin Dragomir este un alt părinte disperat. Are un copil bolnav care depinde de el şi de soţia sa. „Soţia mea e angajată la primărie de 10 ani ca asistent personal. A fost dată în şomaj şi pe lângă ea am pierdut şi eu. Nu mai am asigurare medicală pentru că eram coasigurat, iar acum m-am trezit că nu mai pot beneficia de o reţetă medicală. Noi vrem să ne căpătăm aceleaşi drepturi pe care le-am avut şi până acum, dar primarul nu ştiu ce s-a întâmplat cu el…ori că a avut vreo cădere psihică , că am ajuns în această situaţie. Asta e o ruşine din partea lui că nu trebuia să facă aşa ceva”, povesteşte Dragomir. Petrică Caicaş, o altă persoană ce îngrijeşte o tânără cu probleme, ne-a precizat că este un drept al persoanei cu handicap de a avea un însoţitor, iar acest drept l-a câştigat ca urmare a unei expertize făcute de o comisie. Acesta a adăugat că s-a adresat şi instanţelor de judecată, însă nu toţi cei aflaţi în această situaţie au resursele financiare necesare pentru a-şi cere drepturile în acest mod. De altfel, chiar şi primarul Damian Tudorel, într-o discuţie purtată, ne-a precizat că le-a recomandat oamenilor să-l dea în judecată dacă îşi doresc banii pe anul trecut.
Primarul Damian nu ştie că se fac rectificări de buget şi în decembrie
Primarul Damian Tudorel a recunoscut că are de plătit indemnizaţiile pentru lunile septembrie, octombrie şi decembrie ale anului trecut. Acesta a precizat că a primit banii de la bugetul de stat în cursul lunii decembrie şi că „nu se mai pot face rectificări de buget în această lună”. „Deci, nu aveam posibilitatea legală”, a concluzionat primarul Damian. Acesta a adăugat că pe 5 decembrie a primit 200 de milioane din cote defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului, 1,3 miliarde lei vechi rambursarea unei sume de la UE şi alţi 700 milioane lei vechi care au intrat în conturile primăriei pe 20 decembrie. Pentru plata acestor restanţe administraţia locală are nevoie de 600 milioane lei vechi, iar primarul din Perişoru spune că plata indemnizaţiilor din 2011 se va face prin iunie, la o rectificare bugetară a Guvernului. Şi dacă guvernul face rectificarea în octombrie ? Ceilalţi primari din judeţ cred că se tăvălesc de râs când citesc declaraţiile primarului…că nu se pot face rectificări în decembrie. Pentru a lămuri acest punct de vedere, ne-am adresat Trezoreriei Judeţului Călăraşi …de unde am aflat adevărul.
Vine BOMBA: primăria a avut bani în buget, dar i-a pierdut !
Pe marginea acestui subiect am stat de vorbă şi cu Ştefan Apostol, şeful Trezoreriei Călăraşi de la care am aflat lucruri interesante. Primarul Damian Tudorel a avut tot timpul în buget sumele necesare pentru a face nu numai aceste plăţi, ci şi alte investiţii. Chiar din luna octombrie au fost bani disponibili în conturile primăriei, bani care nu au fost folosiţi în niciun fel. Mai mult, în luna decembrie, pentru ştiinţa primarului PNL, Damian Tudorel, s-au făcut rectificări bugetare şi deschideri de credite până pe 23 decembrie. Primarul Damian nici măcar n-a solicitat la finanţe deschiderea de credite – adică să folosească banii primiţi de la guvern. De altfel, dintr-o adresă a DGFPS Călăraşi, am aflat că în anul 2011, Primăria Perişoru a avut alocate sume defalcate din TVA de 379.000 lei, însă a utilizat doar 158.000 lei, suma rămasă neutilizată fiind de 221.000 lei – sumă care se putea folosi pentru plata indemnizaţiilor. Din cauză că suma de 221.000 lei nu a fost solicitată de la finanţe, banii s-au pierdut la sfârşitul anului trecut. Tot finanţele publice dau şi soluţia: plăţile restante se pot face din sumele defalcate din TVA pe anul acesta, pe trimestrul I, dar şi din veniturile proprii încasate, printr-o rectificare bugetară.
Cum pentru plata indemnizaţiilor nu era nevoie decât de 60.000 de lei, primăriei îi mai rămâneau bani chiar şi pentru alte investiţii sau plăţi restante pe care le avea anul trecut. Primarul a preferat însă să înapoieze banii la bugetul de stat. Aşa ceva rar îţi este dat să vezi, în condiţiile în care sunt primari în acest judeţ care nu ştiu cum să-şi drămuiască resursele financiare şi să facă mai multe lucruri! Primarul de la Perişoru, prin gestul său inconştient, i-a privat pe locuitorii comunei de 221.000 de lei, bani cu care putea rezolva câteva dintre problemele stringente ale localităţii. Pierderea acestei sume nu o putem cataloga decât prostie şi nu ne putem explica de ce un primar aflat la un al doilea mandat nu a ştiut că rectificările de buget se fac până pe 15 decembrie, chiar şi mai târziu pentru că cei de la finanţele publice nu erau oameni care să nu înţeleagă situaţia. Un aşa primar de comună care primeşte bani, dar preferă să-i restituie bugetului de stat, sinceră să fiu, n-am mai văzut! De regulă, primarii procedează în felul următor: sumele nefolosite la sfârşitul anului le trec în fondul de rulment. Aici nu este cazul. Primarul n-a solicitat la finanţe deschiderea creditelor. În aceste condiţii, e greu de crezut că guvernul va mai aloca vreun leu Primăriei Perişoru atâta timp cât nu are nevoie de bani din moment ce-i returnează! Prin acest gest, primarul Damian Tudorel îşi umileşte pur şi simplu concetăţenii care l-au pus în fruntea primăriei şi i-au dat votul pentru a le rezolva problemele, nu ca să le pună beţe în roate, nu ca să le dea lecţii de legislaţie, ci doar pentru a fi alături de ei atunci când este nevoie. Însă, două mandate în fruntea primăriei l-au făcut să nu mai înţeleagă adevăratele probleme ale oamenilor.
Prefectul i-a cerut primarului să intre în legalitate !
În soluţionarea acestei probleme a intervenit şi prefectul judeţului, Emil Muşat. Acesta a precizat că a dispus Primăriei Perişoru să intre în legalitate cât mai repede, în sensul de a găsi soluţia legală prin care oamenii să-şi primească restanţele pe anul trecut. Cu alte cuvinte, primarul va trebui să renunţe la asfalt şi să facă plata indemnizaţiilor restante din bugetul local, respectiv din sumele defalcate din TVA pe trimestrul I.
There is no ads to display, Please add some