Nu banii, ci efortul! – Legat de Călăraşi

Please enter banners and links.

Nu-mi face nici o plăcere, dar sunt nevoit să vă împărtăşesc insatisfacţia pe care am resimţit-o şi la ediţia din această lună a Târgului Naţional de Turism. La fel ca şi la precedentele ocazii, autorităţile din Călăraşi nu au putut organiza un stand la care să prezinte potenţialul turistic al acestor locuri minunate.
Nu înţeleg de ce Covasna, Ialomiţa, Neamţ, Brăila sau Dâmboviţa ar fi mai mult de oferit turiştilor decât ceea ce ar putea aprecia în Călăraşi. De ce oamenii de acolo îşi laudă cultura, tradiţiile, obiceiurile sau măcar peisajele, prin programe finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar Călăraşiul nu?
Oare excursiile pe Dunăre, către fascinantele ruine medievale de la Păcuiul lui Soare ori printre mirificele ostroave ce presară traseul către Olteniţa numai mie mi se par atractive? Oare un tur cu avionul, deasupra fluviului, sau organizarea de salturi cu paraşuta chiar în locurile unde a sărit prima femeie-paraşutist din România ar fi chiar atât de banale? Ori pescuitul sportiv în oricare dintre lacurile de pe Valea Mostiştei n-ar putea aduce amintiri de neuitat? Pe lângă acestea toate, un turist venit în Călăraşi ar mai putea aprecia chiar şi o vizită-fulger la ruinele vechii cetăţi a Dârstorului, la biserica din Negoieşti, în casa memorială a primului producător român din cinematografie, ca să nu mai vorbim despre tradiţiile culinare şi costumele populare dunărene, vânătoarea sau măcar relaxarea în umbra pădurii Ciornuleasa.
Există varii modalităţi prin care fie şi numai aceste elemente, la care ar trebui adăugate ofertele turistice ale firmelor călărăşene, ar fi prezentate atractiv: *un centru de informare judeţean; *un site dedicat, gen www.calarasituristic.ro; *dvd-uri, pliante şi cataloage pentru târguri de profil; *newslettere pentru cei ce doresc să fie informaţi permanent etc.. Nu inventez nimic, ci doar rememorez ceea ce am văzut că fac alţii, pentru a atrage bani din turism. Celor care îşi pun problema cheltuielilor implicate de un astfel de efort le dau răspunsul pe care şi eu l-am primit din partea expozanţilor din alte judeţe, la Târgul de Turism: finanţarea se obţine din fonduri europene pe Axa 5 a Programului Operaţional Regional.
Nu este prima dată când semnalez public deficitul de promovare de care suferă economia călărăşeană. Sper că, fie şi deranjaţi de insistenţă, cei abilitaţi să acţioneze pentru remedierea acestei inacceptabile situaţii vor realiza că dacă nu de potenţiale oferte şi nici de surse de bani pentru punerea lor în valoare nu ne putem plânge, e clar că un dram de implicare şi efort intelectual este tot ce ne lipseşte!
Nu merită Călăraşiul aşa ceva?
 


There is no ads to display, Please add some