EXPONATUL LUNII FEBRUARIE – CANĂ CU BUZA EVAZATĂ
Please enter banners and links.
EXPONATUL LUNII FEBRUARIE
Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, prezintă publicului în luna februarie – CANĂ CU BUZA EVAZATĂ.
Obiectul cultural asupra căruia ne-am oprit în luna februarie a anului 2021 este o cană cu buza evazată și toartă. Aceasta face parte din colecția de ceramică a Secției de Etnografie și Artă populară a Muzeului Dunării de Jos, Călărași și aparține unui grup de alte 11 piese realizate prin aceeași tehnologie.
Cana a fost realizată în comuna Marginea, județul Suceava, comună recunoscută ca fiind cel mai important centru de producere a ceramicii negre din Bucovina, prin aceeași tehnică preistorică de ardere înăbușită (reducătoare) și prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de râu.
Astfel, după realizarea acesteia la roata olarului și prin ornamentarea ei prin impresiune, ea a fost arsă într-un cuptor de lut, iar într-o primă fază de ardere oxidantă, vasul a devenit roșu. După această fază, în cuptor au fost introduse lemne de brad și molid, iar gurile de încărcare și de descărcare ale cuptorului au fost astupate, producându-se astfel o ardere înăbușită, cu durata de aproximativ 10 ore. Diferitele nuanțe de negru sunt date de oxidul de carbon care, în tot acest timp, au penetrat pereții vasului.
După această etapă, s-a procedat la lustruirea vasului cu ajutorul unui cremene cu care, pe suprafața obiectului, printr-o mișcare de dute-vino, au fost realizate linii frânte și spirale, cu un efect artistic deosebit.
Valoarea estetică a ceramicii negre de Marginea, nu este dată doar de ornamente, ci mai ales de echilibrul proporțiilor și eleganța formelor.
Piesa are numărul de inventar 35023, a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1995, are o stare de conservare foarte bună, iar dimensiunile acesteia sunt: înălțime – 22 cm, diametru – 14 cm.
Ceramica din Marginea datează de la sfârșitul eneoliticului, ea fiind identificată în cadrul culturii Horodiștea – Foltești, cât și La Tene, care este perioada de înflorire a ceramicii negre geto-dacice.
„Ceramica de Marginea este deja o marcă bine – cunoscută în întreaga lume. Olăritul a apărut ca o necesitate a oamenilor de a stoca produsele obținute. Vasele din lut ars au contribuit la dezvoltarea societății primitive prin posibilitatea stocării alimentelor și în vederea preparării acestora.
Prin măsura amplasării geografice, comuna Marginea este înconjurată de păduri, dispune de un sol argilos și este străbătută de apa râului Sucevița, acestea fiind condiții fundamentale pentru acest meșteșug în care lutul, apa și focul formează un triunghi magic.
Reunind trei mari grupe, ceramica neagră, ceramica roșie smălțuită și cea roșie nesmălțuită, ceramica populară prezintă un vast repertoriu de forme și ornamente determinate de tehnicile de lucru, cât și de utilizarea pieselor adaptate diferitelor necesități casnice.
Prin formă, proporții, decor și culoare vasele de orice tip au întrunit pe lângă rosturile practice și virtuți artistice decurgând din știința, inventivitatea și imaginația meșterului popular, din stăpânirea tehnicilor și a meșteșugului.”
(https://ceramicamarginea.ro/despre-noi/)
There is no ads to display, Please add some