DRAGUL MEU R.G.,

Please enter banners and links.

tutuianuAm lipsit din peisajul autohton local aproximativ o lună de zile. Deh, ca tot românul care se respectă, mi-am lăsat şi eu (în ţară) treburile baltă, inclusiv colaborarea la/cu Express-ul lui Decebalus, şi am ales Alpii elveţieni. La revenire însă, ce am găsit? Aceleaşi probleme macro, aceeaşi ineficienţă micro, o lipsă crasă de autoritate şi un dezinteres major pentru rezolvarea problemelor cotidiane urbane ale călărăşenilor (şi nu numai). Am regăsit un municipiu reşedinţă de judeţ ce se aseamănă din ce în ce mai mult cu vestitul Kosovo- plin de gropi, de praf, de şanţuri, de tranşee, fără muncitori sâmbăta şi duminica, cu lucrări începute şi neterminate, cu necalificaţi cu sapa în mână (în secolul XXI! ) sau cu mapa la subbraţ (aşa-numiţii „diriginţi de şantier”!), care astupă cu nisip ceeace ar trebui degrabă (re)asfaltat, cu utilaje care stau în conservare aşteptând ordinele boss-ilor şi cu o administraţie publică locală (judeţeană, y compris!) ce pare debusolată, dezaxată, dezamăgită (poreclită 3D) şi , cu certitudine, depăşită clar de amploarea „şantierului”. Şi totul cu impact evident negativ asupra confortului călărăşenilor noştri ! Pe care i-am regăsit şi puţin frustraţi chiar dacă, aceeaşi administraţie publică, alocă/papă/consumă/cheltuie zeci de miliarde de lei vechi pentru tot felul de paranghelii cu public, gen Ziua Dunării, Festivalul Mix Music ( pardon, Hora Mare), Ziua Marinei, Festivalul Ciorbei de Peşte ori Zilele Oraşului. Iar în tot acest răstimp, Lacul Jirlău s-a transformat în Mlaştina Jirlăului, Poşta Veche se mai ţine doar în arcadele de la intrare, trandafiri nu mai există în Parcul Central (bine că au apărut cauciucuri reşapate şi revopsite pe post de ghivece de flori, de broscuţe, palmieri, lebede şi pelicani –nişte Kitsch-uri oribile-), iarba e de mult uscată, steagurile tricolore sunt decolorate şi franjurate iar pomii, arborii şi arbuştii au fost fasonaţi (cheliţi, pe româneşte !) din dispoziţiile aberante date de unii incompetenţi care intră cu maşina instituţiei până lângă debarcader, ca să vadă pulimea cât de „şefi de şefi” sunt ei.

Probleme esenţiale (minore la o primă vedere) ale municipiului Călăraşi încă n-au fost atacate şi nu şi-au găsit, încă, rezolvarea. Parcarea de la Spital este tot neîncăpătoare (n-ai loc să treci pe str. 1 Mai, dimineaţa, de maşini parcate alandala!), de cea de la Finanţe –CEC-Judecătorie nu mai vorbesc (nu s-a făcut nimic!), în faţă la Primărie se lucrează în ritm de melc (adică de prin luna aprilie, şi tot nu e gata parcarea !), la radio se tot promovează (pe bani publici ?!) ceva legat de nişte parcări rezidenţiale (nici aici nu s-a făcut nimic!), Liceul Dan Mateescu este tot neterminat, sală de sport n-a apărut la Liceul Agricol sau Şcoala nr. 10 (ar fi chiar culmea culmilor să vină iar edilul –şef 1 D la deschiderea anului şcolar şi să promită, pentru a 4-a oară, o astfel de investiţie ! Va fi huiduit cu siguranţă)pentru Grădiniţa din zona Şcolii nr. 11 se doreşte un împrumut fiscal de urgenţă iar pentru noua Şcoală de pe str. Bucureşti, încă mai trebuie nişte bani. Deşi au primit fonduri publice suficiente, inclusiv la ultima rectificare bugetară, echipa de fotbal AFC Dunărea 2005 Călăraşi a început cam cu stângul campionatul (doar un egal pe teren propriu cu S.C Bacău )fiind eliminată prematur şi din Cupa României, semn că nu poţi să „trăieşti bine” doar schimbând 11 mercenari cu alţi 12 „prieteni cu fotbaliştii” chit că antrenor e cineva din „generaţia de aur”. Care are ca ajutoare inclusiv un „antrenor de portari”!

În continuare, Varianta Nord-Rocadă este aproape necirculabilă, Bazarul este supraaglomerat, Prefectura stă să cadă în aşteptarea banilor pentru reabilitare (iar în tot acest răstimp, oficialii se contrează între ei pe dreptul de proprietate asupra clădirii !), Plaja Mare este vizitată din ce în ce mai des de turme de vaci (! aparţinând unei ferme din Călăraşi!), la River’s preţurile sunt din ce în ce mai mari (semn că patronul locaţiei a luat în serios petarda lansată de tine, dragul meu R.G.), debitul Dunării este tot mai anemic iar acţiunea autorităţilor locale (judeţene, y compris) din ce în ce mai invizibilă. Ceea ce m-a surprins plăcut după această toată vară-vacanţă toridă, a fost faptul că din Parcul Central au dispărut ca prin minune vechii stâlpi de iluminat public. Sigur, nu vreau să mă gândesc unde au putut ei ajunge însă nici nu mă amăgesc cu gândul că au fost reciclaţi în altă parte, tot în folos public şi cetăţenesc (mai ales că unii au trebuit să fie transportaţi cu basculanta, trailerul şi macaraua).

În altă ordine de idei, m-a surprins declaraţia lui V.V Ponta care a afirmat că unde a mers în vacanţă a fost mai ieftin decât pe litoralul românesc (la Mamaia!), semn că este nevoie mare de adoptarea unor măsuri ferme şi urgente pentru ca şi turismul românesc să devină competitiv. Şi când te gândeşti, dragul meu R.G., că în România avem Delta Dunării, avem Transfăgărăşanul şi Transalpina (zis şi Drumul Regelui ), avem Palatul Peleş, Cetatea Râşnov şi Castelul Bran, bisericile fortificate din Ardeal, avem Cetatea reabilitată de la Alba-Iulia, Clisura Dunării, Bucovina, Maramureşul, Munţii Apuseni, avem peşteri, saline şi mine de sare, privelişti şi peisaje unice, într-o frază –avem o ţară superbă, cu locuri minunate şi cu oameni ospitalieri, păcat doar de faptul că toţi cei ce au condus-o, nu s-au gândit decât la folosul lor personal şi mult mai puţin la dezvoltarea ei multilaterală. Altfel am fi discutat astăzi şi acum cu seceta, cu imigraţia, cu turismul, cu Europa, cu Rusia şi cu Statele Unite. Nu crezi asta, dragul meu R.G.?

Cu tot respectul cuvenit, te salută, ca de obicei, cu toată deferenţa, prof. ŢMD, fost primar PSD Adevărat al mun. Călăraşi.

PS1. Mă aşteptam să fii prezent în T. Of. la meciul de debut al Dunării Călăraşi în liga a-II-a la fotbal. Ai lipsit nemotivat, la fel ca dl. Prefect, d-nii viceprimari, chiar dl. 1D, başca preşedinţii de organizaţii politice judeţene. Semn indubitabil că mai e mult până la alegerile locale viitoare. Iar abonamentul nu e decât 200 lei noi .

PS2. Deşi a fost vară/vacanţă/concediu/litoral/excursii în ţară şi-n străinătate/Grecia, Turcia, Sardinia, etc, m-a surprins faptul că preş-ul nostru (liberal neamţ, y compris), dl. K.W. Johannis, a pierdut 22 de procente de la începutul mandatului la Cotroceni, în ceea ce priveşte încrederea românilor în capacitatea sa de a conduce România. Este de facto şi de iure o scădere uşor de explicat, mai ales pentru cei care au ales /votat altceva la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Au trecut de fapt 9 luni de mandat prezidenţial nou în care nu s-a întâmplat nimic spectaculos, nu s-a făcut niciun „pas cu pas”spre o nouă/altfel de politică promisă. KWJ a demonstrat până acum că a ajuns preş. peste o ţară pe care nu are de gând să o conducă. El pare extrem de mulţumit cu naveta săptămânală Bucureşti- Sibiu şi cu salariul propriu mărit de aproape 4 ori. Fondul de protocol şi reprezentare al Preşedintelui României a crescut, de la 720.000 RON  în 2014, la 1.120.000 RON în mandatul său . În plus, RAAPPS cheltuie peste 900.000de euro pentru renovarea vilei sale de la Snagov iar în plină procedură de respingere a noului Cod Fiscal, a cerut achiziţionarea unei aeronave pentru deplasările aeriene externe şi a unei limuzine Mercedes S-Klasse(120.000 euro) pentru deplasările cotidiene interne. Nu crezi, dragul meu R. G. , că a cerut prea mult şi a oferit (până acum)prea puţin ? Aceeaşi situaţie fiind (proportions gardée !)şi în cazul tău?

PS3. Dacă primarul Timişoarei, dl. Nicuşor Robu (poreclit de bănăţeni şi „Vopsitul de Banat”!), a ajuns deja membru în grupul de socializare intitulat „Robu trebuie să plece !”, tu, dragul meu R.G, cum crezi că ar trebui să se intituleze un asemănător site pe zona ta de competenţă?Încearcă să încercuieşti varianta aleasă/favorabilă/optimă/necesară: a)”Lenine, ne laşi!?”, b) „R.G. hui-du-hu, lasă jilţul şi te du!”, c) „Don Felipe pentru noi, este ca nea’Nicu 2!”, d) „1,2,3,4, R.G.-le predă mandatul” şi e) „PNL şi PDL, aceeaşi mizerie !”. Hai, pa !

prof. Daniel Mirel Țuțuianu


There is no ads to display, Please add some

About The Author