Copiii născuţi în 2012 cresc cu noile indemnizaţii de la stat
Please enter banners and links.
Copiii care se vor naşte în 2012 vor fi crescuţi după OUG 111/2010, care stabileşte noile indemnizaţii şi concediul pentru creşterea acestora
Mamele care vor naşte în 2012 vor beneficia de prevederile OUG 111/2010, care stabileşte cuantumul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, respectiv acordarea concediului pentru părinte.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi acordată doar persoanelor care, în anul anterior datei naşterii copilului, au făcut dovada realizării unor venituri pe 12 luni, fie că au provenit din salarii, business-uri independente sau din alte forme supuse impozitelor.
Concediul pentru creşterea copilului îmbracă haine noi
Concediul pentru creşterea copilului vine sub o paletă de variante, una dintre ele fiind cea în care părintele optează pentru rămânerea în concediu până la data în care copilul împlineşte un an. În acest caz, indemnizaţia lunară va reprezenta 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei, dar nici nu poate depăşi 3400 lei.
Dacă părintele decide să se întoarcă la locul de muncă înainte ca micuţul să împlinească un an, va beneficia de un stimul de inserţie pe piaţa muncii de 500 lei, acordaţi lunar.
Doi ani de concediu, o indemnizaţie mai cu lipsuri
Se păstrează cei 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, rămâne şi suma minimă de 600 de lei, însă se schimbă pragul maxim, care nu mai poate depăşi 1200 lei. Stimulentul de inserţie pe piaţa muncii dispare şi el, chiar dacă părintele decide să se întoarcă la locul de muncă înainte de împlinirea celor 2 ani. Important – stimulentul se acordă doar înainte ca bebeluşul să împlinească vârsta de un an.
Handicapul măreşte concediul până la 3 ani
Pentru părinţii a căror copil suferă un handicap, concediul se poate prelungi până la 3 ani, iar indemnizaţia va fi acordată după aceeaşi formula de calcul, 75% din suma veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, adică între 600-3400 lei. Stimulentul de inserţie, în acest caz, se poate acorda oricând, până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului.
Stimulent da, concediu ba
Chiar dacă părintele nu vrea să îşi ia concediu pentru creşterea copilului, el poate solicita stimulentul de inserţie imediat după încetarea concediului de maternitate, acest lucru fiind posibil doar dacă sunt îndeplinite condiţiile acordării indemnizaţiei. Totodată, există şi posibilitatea ca părintele să poată beneficia de concediu în caz că se răzgândeşte, deoarece cererea pentru stimulentul de inserţie activează automat concediul pentru un an.
Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secţiunea Subiecte. Avocat Mihaela Pleşea, alături de invitata sa, avocat Dana Barbu, te aşteaptă pentru lămuriri cu privire la drepturile pentru creşterea copilului.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)
There is no ads to display, Please add some