Constantin Bîrcă : “Parcurs european pentru agricultură – Planul Naţional Strategic pentru perioada 2023-2027!”

Please enter banners and links.

11.02.2022

Este de notorietate faptul că în ultimii ani sectorul agricol a fost vitregit de fonduri. Rezultatul se vede în nemulțumirile justificate ale fermierilor dar și în lipsa de pe piață a produselor românești.

Alegerea unui comisar român pentru agricultură în persoana lui Dacian Cioloș nu ne-a folosit la nimic. Ba mai mult, sub această coordonare am ajuns să exportăm floarea soarelui în Franţa şi să importăm ulei. Potrivit Programului 2014 -2020 elaborat sub directa sa oblăduire importăm produse finite şi exportăm materii prime.

În vederea remedierii situației, noua conducere a întocmit Planul Naţional Strategic pentru perioada 2023-2027 care va fi depus la Comisia Europeană la finalul acestei luni, răspunzând astfel nevoilor fermierilor și comunităților rurale.

Prevederile acestui Plan au ca scop “schimbarea la 180 de grade a viziunii de dezvoltare a agriculturii româneşti astfel ca să nu existe riscul să pierdem niciun eurocent”, după cum afirmă ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. Comisia Europeană, are la dispoziţie 6 luni de zile pentru evaluarea planurilor strategice pentru fiecare stat membru.

Planul va fi prezentat în totală transparență, va fi discutat cu reprezentanții fermierilor urmând a fi redactat programul legislativ subsecvent aplicării.

Corelat cu normele europene, acesta va cuprinde elemente noi și anume:

  • Eco-schemele care reprezintă un nou instrument menit să recompenseze fermierii care aleg să meargă mai departe în ceea ce priveşte protecţia mediului şi acţiunile în domeniul climei, sprijinind atingerea obiectivelor Pactului verde european. Sporeşte, de asemenea, transparenţa procesului de elaborare a planurilor strategice şi le oferă fermierilor, administraţiilor, oamenilor de ştiinţă şi părţilor interesate o bază pentru discuţiile ulterioare cu privire la utilizarea optimă a acestui nou instrument.
  • Agricultura ecologică având ca obiectiv concurența loială pentru fermieri și menținerea încrederii consumatorului;
  • Dezvoltarea zonei montane reprezintă o preocupare esențială ținând cont de faptul că 2022 este Anul Internațional al Dezvoltării Durabile a Munților.

În concluzie, stimați colegi, stă în puterea noastră să redăm agriculturii României locul și rolul ce i se cuvin.

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author