Constantin Bîrca : “Creșterea pensiilor și a salariului minim – un lucru cert”

Please enter banners and links.

 

20.10.2022

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Mă întâlnesc în fiecare săptămână cu oamenii din județul Călărași și nu pot să nu observ din ce în ce mai mult îngrijorările cu privire la plata facturilor sau cu privire la coșul zilnic de cumpărături. De aceea, aș vrea să îi asigur că PSD și coaliția de guvernare vor majora pensiile și salariul minim, astfel încât să compenseze creșterile de prețuri din ultimul timp.

Vreau să dau aceleași asigurări și de aici, din Parlament, pentru că am vorbit cu colegii mei din PSD și știu că în coaliție s-a luat deja această decizie. Sunt multe discuții în mediul public, pe acest subiect, care dau senzația unei tergiversări și asta nu face bine. Dar nu este cazul de așa ceva, creșterile sunt pe masa executivului și vor fi puse în practică.

În acest moment se discută la Guvern despre sursele de finanțare ale majorărilor. Se fac calcule, se căută resurse, dar un lucru este cert – creșterea pensiilor și mărirea salariului minim vor fi prinse în noul buget pentru anul 2023, pentru că din partea PSD nu există marjă de negociere pe acest subiect.

Experții ne spun că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate și predictibilitate, pentru a rezista și a se dezvolta bine. Dar este la fel și în cazul fiecăruia dintre noi. Hai să luăm cazul unei familii și să încercăm să îl analizăm în această cheie! Să zicem că familia extinsă cuprinde doi pensionari, doi adulți angajați și doi copii. Acestă gospodărie are nevoie să știe pe ce venit se poate baza, în acestă iarnă și în anul următor, pentru plata locuinței, a coșului zilnic de cumpărături și a utilităților (ca să ne referim doar cheltuielile de bază, deși bineînțeles că există și altele). De aceea, este nevoie să le spunem oamenilor că le cunoaștem îngrijorarea și vom răspunde la ea prin creșterea pensiilor și a salariului minim.

În curând va trebui să votăm bugetul pentru anul următor în Parlament, iar în viitoarea proiecție se vor regăsi aceste măsuri, pentru că românii au nevoie de aceste majorări și le merită din plin. Nu aș vrea să vorbesc despre procentul cu care vor fi crescute pensiile, dar acesta trebuie să fie cât mai apropiat de rata inflației, tocmai pentru a compensa prețurile în urcare.

Suntem permanent preocupați de soarta românilor, de nivelul lor de trai, în special de categoriile sociale vulnerabile, cum sunt pensionarii și angajații cu salariu minim. Ca dovadă, PSD susține cu fermitate aceste majorări și nu poate fi vorba de populism, așa cum susțin anumite voci fără ispirație din cadrul Opoziției.

 

Vă mulțumesc,

DEPUTAT

Constantin BÎRCĂ

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author