Tinerii rromi au învăţat cum să îşi dezvolte comunitatea din care fac parte

Please enter banners and links.

Săptămâna trecută, a fost finalizat proiectul pilot numit” E viaţa ta, Tu contezi! Formare de reţele de tineri facilitatori de dezvoltare comunitară pentru comunităţile locuite preponderent de romi.”. La acest proiect, au participat mai mulţi tineri rromi care au învăţat să îşi dezvolte comunitatea din care fac parte. Acest proiect s-a derulat în perioada 25-28 septembrie şi a fost posibil cu ajutorul Asociaţiei Europene pentru Apărarea drepturilor Omului( AEPADO), proiectul fiind implementat cu finanţare de la Guvernul României prin Agenţia Naţională pentru Romi.

Finanţarea de la Guvern a fost insuficientă

Potrivit managerului de proiect AEPADO, Cristina Covaci, suma de bani primită este în valoare de 17.000 RON, însă a fost insuficientă, fiind rectificată cu 60%. Această idee de proiect îi aparţine Cristinei Covaci, idee venită în urma iernii cumplite despre care credeam că nu vom mai scăpa prea curând. Vâzând că oamenii nu au avut niciun plan de acţiune, aceasta s-a gândit să demareze proiectul despre care am menţionat anterior, pentru ca astfel, prin intermediul participanţilor, comunităţile să aibă de acum înainte soluţii, să se dezvolte.
Scopul proiectului a fost dezvoltarea capacităţilor tinerilor participanţi pentru a putea contribui la dezvoltarea comunităţilor locuite prepondrent de rromi, aceştia provenind din Ulmeni, Chirnogi, Ştefan- Voda, Grădiştea, Săruleşti, Spanţov şi municipiul Călăraşi. De asemenea, acest proiect şi-a propus să ofere tinerilor rromi din comunităţile cu populaţie preponderent rromă posibilitatea de a se implica activ în viaţa comunitară valorizând de altfel şi disponibilitatea lor de a împărtăşi şi altor tineri cunoştinţele dobândite în cadrul acestui proiect de formare. Prezenţi la o conferinţă de presă desfăşurată săptămâna trecută, la prefectură, tinerii care au luat parte la proiect s-au declarat încântati şi mulţumiţi de cunoştinţele dobândite pe parcursul formării, şi au declarat faptul că speră să fie de folos comunităţilor din care fac parte.

Obiectivele proiectului

Proiectul pilot „ E viaţa ta, Tu contezi! Formare de reţele de tineri facilitatori de dezvoltare comunitară pentru comunităţile locuite preponderent de romi” a avut ca obiective valorizarea, prin intermediul actvităţilor de formare, mentoring şi coaching, a potenţialului tinerilor rromi participanţi în proiect, transformându-i în lideri autentici, dar şi în persoană resursă pentru comunităţile lor, extinderea ariei de cunoştinţe profesionale pentru tineri, astfel încât aceştia să poată identifica cu uşurinţă soluţii creative şi sustenabile pentru dezvoltarea comunităţii dincare fac parte, eficientizarea actvităţilor autorităţilor locale prin crearea unei reţele de experţi în dezvoltare comunitară pe teritoriul judeţului Călăraşi, dar şi întărirea capacităţii organizaţionale a strcturilor judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Romi.


There is no ads to display, Please add some