Sărbătoarea salcâmului – ”IN MEMORIAM – DUMITRU SAVU” – Ștefan Vodă – 10 iunie 2018

Please enter banners and links.

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a organizat duminică, 10 iunie 2018, în comuna Ștefan Vodă, evenimentul cultural ”Sărbătoarea salcâmului – IN MEMORIAM – DUMITRU SAVU” – n.27.oct.1952 – d.7 iulie 1998. Reluată după zece ani de pauză, manifestarea dedicată cunoscutului dansator și coregraf Dumitru Savu,  a fost primită cu interes și căldură de autoritățile locale, dar mai ales de locuitorii prezenți la acțiunea CJCC Călărași, oamenii amintindu-și cu plăcere de consăteanul lor.

Evenimentul cultural dedicat coregrafului Dumitru Savu a debutat, în prima parte a zilei, cu o slujbă religioasă, oficiată de parohul bisericii din comuna Ștefan Vodă, preot Daniel Costin Mihai la mormântul celui plecat dintre cei vii la doar 45 de ani, prilej cu care au fost depuse două coroane de flori din partea Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași și a Primăriei Ștefan Vodă. Manifestarea organizată de CJCC a continuat cu programul artistic în cadrul căruia, pe scena amplasată în centrul localității, au evoluat membrii Ansamblului folcloric ”Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, dar și cei ai Ansamblului Folcloric Profesionist Cununa Carpaților București. De asemenea, au încântat publicul cu vocile lor, interpreții de muzică populară Adina Roșca – prezentantoarea evenimentului, Cătălin Doinaș și Turică Daniel.

 REMEMBER

Dumitru Savu s-a născut la 27 oct. 1952 în comuna  Ștefan Vodă și își odihnește somnul de veci în cimitirul acestei localități din 7 iulie 1998.

Savu a debutat ca dansator la Ansamblul ”Grivița Roșie” București, apoi și-a continuat activitatea în cadrul Ansamblului folcloric ”Cununița” de la Modelu, judeețul Călărași unde a participat, împreună cu colegii, la diferite festivaluri din  Turcia, Grecia, Italia.

Pentru că a iubit folclorul tradițional și implicit dansul popular, Dumitru Savu a lăsat în urma lui ansambluri înființate chiar de el în mai multe localități din județul Călărași: Cuza – Vodă, Independența, Dichiseni, Dragalina, Dragoș – Vodă, Grădiștea, Casa de Copii Perișoru, Dragoș Vodă și Ștefan Vodă. De asemenea, și-a pus amprenta coregrafică înființând Ansamblul folcloric ”Balada Dunării”, Ansamblul ”Ghiocelul” de la Clubul Elevilor și Ansamblul folcloric ”Bărăganul”.

După dispariția sa fulgerătoare, munca în ceea ce privește coregrafia ansamblurilor înființate de Dumitru Savu a fost preluată de elevii acestuia Marian State și Aurel Mailat sub îndrumarea maestrului coregraf Marin Barbu.

stefan_voda (4)stefan_voda (3)stefan_voda (2)stefan_voda (1)stefan_voda (6)


There is no ads to display, Please add some