S-a demarat programul de înfiinţare a perdelelor forestiere !

Please enter banners and links.

Miercuri, 28 martie 2012, prefectul judeţului Călăraşi, Emil MUŞAT, a avut o întâlnire cu Cristian APOSTOL, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, cu primarii localităţilor Roseţi, Ileana, Grădiştea, Independenţa, Dragalina, Dor Mărunt, Călăraşi şi Lupşanu, tema acestei întâlniri fiind înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie a căilor rutiere pe porţiunile de drum judeţean sau naţional care traversează aceste localităţi.
La întâlnire au mai participat conducătorii APM Călăraşi şi Direcţiei Silvice Călăraşi, un reprezentant al S.D.N. Călăraşi şi directorul general al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, domnul Dumitru GHEORGHE.
În regiunea de sud-est a României s-a demarat programul de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie a căilor rutiere, în acest sens reprezentanţii Ministerului Mediului organizând în perioada următoare, împreună cu primăriile implicate, activităţi pentru identificarea proprietarilor terenurilor de pe lângă drumurile naţionale sau drumurile judeţene, cel mai expuse înzăpezirii pe timp de viscol.
După identificarea proprietarilor, aceştia vor avea de optat între a-şi da acordul pentru ca pe terenul lor să se înfiinţeze perdele forestiere, urmând să primească anual o subvenţie în funcţie de suprafaţa utilizată, precum şi dreptul de a exploata potrivit legii plantaţia înfiinţată, rămânând în continuare proprietari ai terenurilor sau, în lipsa acordului să se recurgă la expropriere primind în schimbul terenului expropriat o anumită sumă stabilită potrivit legii, terenul intrând în proprietatea statului.
Astfel, după identificarea proprietarilor aceştia vor primi o notificare potrivit căreia în 45 de zile vor trebui să opteze între cele două posibilităţi.
„Constituirea perdelelor forestiere este o necesitate urgentă pentru România, în special pentru zona Bărăganului, nu doar pentru protecţia căilor rutiere ci şi pentru protecţia câmpului. Putem preveni în acest fel, cheltuielile importante efectuate cu ocazia deszăpezirilor, dar mai putem preveni şi efectul iremediabil de deşertificare care se pare că în lipsa unor măsuri imediate nu ne va mai ocoli mult timp.
Instituţia Prefectului împreună cu OCPI şi cu Direcţia Silvică, se vor pune la dispoziţia acestui program cu toate resursele şi îmi doresc ca şi primăriile implicate să o facă astfel încât în toamna aceasta să putem planta primii pomi ai perdelelor forestiere, iar în 3-4 ani să putem simţi primele efecte benefice ale acestora.” – Prefectul judeţului Călăraşi, Emil MUŞAT.
 


There is no ads to display, Please add some

About The Author