PERSONALITATEA LUNII OCTOMBRIE – Vasile CONSTANTIN (Mao) – sportiv

Please enter banners and links.

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului

PERSONALITATEA LUNII OCTOMBRIE – Vasile CONSTANTIN (Mao) – sportiv (rugby), antrenor, profesor de educaţie fizică

            S-a născut la 7 octombrie 1937 în satul Plevna, judeţul Călăraşi, într-o familie înstărită. Studiile gimnaziale le efectuează în satul natal.

            Debutează în rugby în 1957 la echipa “Constructorul” Bucureşti, unde câştigă un titlu naţional la juniori şi o Cupă a României. A avut ca prim antrenor pe Dumitru Mitică-Ionescu şi Cornel Munteanu.

            În perioada 1958-1961 este legitimat pentru Ştiinţa Bucureşti (antrenor Găgănel Ionescu).

            La terminarea Facultății a ajuns la Băile Herculane, ca profesor de educație fizică medicală, apoi a trecut ca antrenor pe la Electroputere Craiova – divizia B, Viitorul București, CS Școlarul București, Rapid București, la grupele de juniori.

            Recunoscut ca un foarte bun antrenor pentru juniori îşi începe această profesiune în 1964, când până în 1968, îl aflăm la conducerea echipei Clubul Sportiv Şcolar din Bucureşti, cu care a cucerit două titluri naționale și un loc doi la juniori.

            Din 1969 până în 1976 este antrenor la Rapid Bucureşti, unde obţine un titlu naţional de juniori (1971).

            Între 1976 şi 1990 este antrenor la C.S.Ş. “Locomotiva Bucureşti”, echipă înfiinţată de el, câştigând 12 titluri de campion – dintre care 8 consecutiv.

            La jumătatea anilor ’80, Mao a mutat Locomotiva de la Liceul Industrial 11 la Industrial 10, în prezent Aurel Vlaicu, situat între Calea Griviţei şi B-dul 1 Mai, actual Ion Mihalache. În 1990, Mao şi-a părăsit creaţia, clubul Locomotiva, pentru conducerea FR Rugby, unde a lucrat ca antrenor federal până în 1992, câştigând trei titluri de vicecampion european.

            Au urmat apoi 15 ani petrecuţi în Portugalia la Academica de Coimbra.  A fost profesor la Universitatea din Coimbra la Catedra de Rugby şi antrenor la echipa de juniori a oraşului Coimbra (Portugalia).

            Întors în ţară, a cochetat o vreme cu revenirea în FR Rugby dar nu s-a legat nimic. Vremurile erau altele, la fel şi oamenii.

            S-a oferit să lucreze ca voluntar pentru rugbyul românesc dar nu a fost dorit. În prezent, la 84 de ani, părintele Locomotivei îşi umple timpul tot cu activităţi sportive. Este campion naţional şi balcanic la aruncarea greutăţii, categoría +75, de ani, nu de kilograme! Între timp a devenit campion naţional în aceeaşi probă la +80, tot de ani.

            La începutul lui 2020 se antrenează ca să participe la Campionatul European de atletism pentru veterani tot în proba de aruncare a greutăţii, deşi cei care îl cunosc ar băga mâna în foc că nu s-ar face de ruşine nici dacă ar concura alături de cei tineri. 

            Este autorul mai multor volume, dintre care menționăm: “Rugby pentru copii şi juniori” (1985); “Exercițiile fizice în tratamentul reumatismului articular” (1989); “Rugby – specializarea posturilor” (2002); “Rugby – tehnica și tactica” (2004). Antrenor emerit.


There is no ads to display, Please add some

About The Author