Nicușor Cionoiu propune să ne gândim la banii Europei pentru anveloparea blocurilor

Please enter banners and links.

  • candidatul PSD pentru Senat spune că trebuie să facem asociații de proprietari

Decebal Mihalache

 

Candidatul Partidului Social Democrat, Nicușor Cionoiu, a ținut să se întâlnească cu presa pe stradă, într-un cartier de blocuri, pentru a atrage atenția că Uniunea Europeană ne pune bani la dispoziție, nu puțini, pentru anveloparea termică a blocurilor, dar pe care municipiul Călărași nu i-a atras. Alături de acesta a fost prezent și primarul Marius Dulce, care așa cum a promis, și-a mutat biroul în stradă. Singura condiție pentru a accesa banii, a spus Cionoiu, care este antreprenor în domeniul construcțiilor, este de a reface asociațiile de proprietari, fără de care primăria nu poate accesa fondurile de reabilitare.

Nicușor Cionoiu: “Vă rog să rețineți o cifră. Peste 10 miliarde de euro. Sunt bani europeni din mecanismul de redresare și reziliență a Uniunii Europene care trebuie reinvestiți în renovarea clădirilor din România până în 2030. Nu putem să ne uităm pasiv la aceste fonduri. Sunt bani pe care trebuie să îi aducem și la Călărași, pentru a răspunde dorinței oamenilor de a avea blocuri renovate, anvelopate, eficiente din punct de vedere energetic. M-am întâlnit în aceste zile cu zeci de oameni în fiecare zi. Cel puțin unul din trei mi-a spus că trebuie să facem ceva cu blocurile din oraș. Că arată rău și că iarna căldura se pierde prin pereții învechiți, ca printr-o sită. Această problemă a oamenilor m-a determinat să mă îndrept către colegul și prietenul meu, Marius Dulce, primarul ales al municipiului Călărași, pentru că sunt sigur că împreună vom găsi cea mai bună și mai rapidă soluție pentru a satisfice pretențiile călărășenilor”.

Asociațiile de proprietari au existat în Călărași (n.r. acum mai sunt doar șapte), dar ele s-au închis datorită serviciile proaste oferite pentru utilități și pentru deturnări de fonduri, în unele cazuri. Acum s-ar putea constitui doar pentru accesarea fondurilor pentru anveloparea blocurilor, în timp ce plata diferitelor servicii va rămâne în sarcina fiecărui proprietar. Primarul Marius Dulce spune că mulți proprietari s-au plâns mai ales datorită lipsei acoperișurilor de la bloc, însă reabilitarea termică totală a blocurilor se poate face, gratuit, doar cu bani europeni, de către primărie.

“În periplul pe care l-a făcut în această campanie în municipiul Călărași domnul Cionoiu a întâmpinat o problemă ridicată de concetățenii noștri. Nu e o chestiune nouă, dimpotrivă, pentru că în ultimii 30 de ani s-a făcut prea puțin în acest domeniu și anume anveloparea blocurilor. Foarte mulți cetățeni au vorbit de anvelopare și vă pot spune că sunt foarte mulți bani de atras în această zonă. Dacă e să aruncăm o privire pe studiile efectuate, se pot crea și locuri de muncă de care avem atâta nevoie. Noi ne dorim acest lucru, însă totul depinde de gradul de implicare al cetățenilor în ceea ce privește constituirea asociațiilor de proprietari”, a precizat primarul Dulce.

De exemplu, în București au fost reabilitate și încă se reabilitează termic blocuri din aceleași fonduri de care vorbea Nicușor Cioniu, puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Avantajul reabilitării termice a unui apartament constă în reducerea facturii la căldură cu până la 40%, temperaturi constante în timpul verii, montarea de geamuri termopan și reabilitarea balcoanelor, dar și creșterea prețului de vânzare cu 10-15%.

“Fac promisiunea călărășenilor că juristul de la viitorul meu birou de senator va fi la dispoziția lor gratuit pentru a îi ajuta să se constituie în asociații, cheia atragerii banilor europeni pentru renovarea blocurilor…Tot statistica arată clar, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie și 36 % din emisiile de gaze cu efect de seră generate de energie”, a ținut să sublinieze candidatul PSD la Senat, Nicușor Cionoiu.

Realizat de Express Euro Press SRL, la comanda PSD Călărași, CUI MF: 11200020

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author