“Ne preocupă să cheltuim și ultimul leuț cât mai eficient”

Please enter banners and links.

–        interviu cu Gabriel Oroianu, primarul comunei Vâlcelele

 

DSC_0278R: Domnule primar, a trecut și perioada de concedii, sunteți la jumătatea mandatului, e adevărat, incomplet, cum vă prezentați în fața alegătorilor?

G. O.: În primul rând bine ați venit la noi. În ceea ce privește  activitatea administrației din comună, deci și a mea, nici nu aș vrea să o laud, dar nici să mă declar nemulțumit. În aceste vremuri pot spune că ne descurcăm acceptabil, în condițiile în care, știți, la noi standardele sunt ridicate.

-Proiectele propuse le-ați dus la bun sfârșit?

– Unele, da. De exemplu, am făcut recepția la un drum de acces la exploatațiile agricole, finanțat cu fonduri europene, în valoare de 1 mil. de euro. Am realizat 9 km de canalizare, cu 150 de racorduri la cetățeni, șase stații de pompare, o stație de epurare; nu funcționează în momentul de față, însă noi sperăm că anul viitor investiția să fie funcțională.

-Din acest punct de vedere sunteți avansați față de alte comune.

-Da, pot spune asta. Proiectul a fost câștigat pe mandatul domnului Iliuță, eu am venit și doar am continuat lucrările la această investiție.

– Ce alte proiecte mai aveți în vedere?

– Avem un proiect pentru modernizarea unui drum comunal, ce leagă Vâlcelele de Dragoș-Vodă, este în stadiul de depunere de proiect și sperăm să obținem și finanțare.

-Asta pe fonduri europene. Din bugetul propriu…

– Bugetul propriu este suficient doar pentru funcționare. Pot spune că am mai cumpărat 2500 de tone de piatră pe care am pus-o pe drumurile din localitate, dar am contractat alte 1000 de tone de piatră, lucrarea urmând să fie făcută în regie proprie.

-Încasările bugetare vă mulțumesc?

– În momentul de față avem peste 60% încasări, mai exact 62%, și pot spune că este acceptabil. Evident, ne propunem și mai mult, dar în condițiile date… Îi gestionăm pe aceștia cum putem mai bine. Anul trecut am avut un grad de colectare de 91%, iar anul acesta sperăm să depășim această cifră.

– Pentru că tot am vorbit de bani, în momentul de față se discută despre o ordonanță de urgență prin care primarii pot trece la alt partid fără să-și piardă mandatul. Cum vedeți ideea?

– Nu cred că este un lucru bun. Am fost susținuți de un partid, am venit în fața cetățenilor cu un partid și un program politic, iar acum să sucim alegătorii cu fel și fel de partide…Consider că trebuie să stea fiecare acolo unde îi este locul. Până la urmă chestiunea asta este un șantaj, dacă nu mergi acolo unde trebuie nu primești bani. Nu, nu este în regulă. Dar, până la urmă dacă toți primarui trec la PSD, o să aibă acest partid bani pentru toți primarii din țară? Întreb și eu…Nu este posibil să fii șantajat în acest fel, să mergi la partidul de guvernământ, oricare ar fi el.

– Credeți că este nevoie de o adevărată reformă în administrația publică locală?

– Cu siguranță. Dar cine să o facă, pentru că nimeni nu are interesul…pierde voturi, pierde electorat…nimeni nu are curajul să-și asume acest lucru.

– Contează primarul atât de mult în alegeri?

– Contează…contează…mobilizează…mai ales dacă lucrează pentru cetățeni

– Revenind la Vâlcelele, ce ar mai fi de făcut în comună?

– Prioritatea ar fi asfaltarea drumurilor, pentru că toate sunt pietruite și se poate circula în orice condiții,  modernizarea căminului cultural, care ne-ar costa în jur de 250.000 de euro, evident cu o finanțare externă, nu din bugetul local. În rest, încercăm să realizăm întreținerea comunei cât mai bine, în ceea ce privește curățenia, spațiile verzi, siguranța cetățeanului, iluminatul public și ne preocupă să cheltuim și ultimul leuț cât mai eficient. În general, e bine, evident, se poate și mai bine, dar asta este puterea comunei în momentul de față.


There is no ads to display, Please add some