Modernizarea zonei centrale a municipiului Călărași cu finanțare REGIO

Please enter banners and links.

Un alt proiect  cu finanțare europeană pe care Primăria Municipiului Călărași îl are în pregătire este cel care își propune reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin creearea unui spațiu urban multifuncțional în zona centrală a municipiului.

Extinderea și modernizarea spațiilor pietonale constituie una dintre strategiile esențiale pentru atingerea obiectivului de mobilitate urbană durabilă. În municipiul Călărași  există zona centrală care reprezintă areale de atracție la nivelul orașului, care reunește zone pietonale de recreere, agrement, reprezentate de Parcul Central, fiind utilizată preponderent pentru activități de recreere. Mersul pe jos reprezintă una dintre opțiunile fundamentale ale mobilității, oferind o serie de avantaje: este ieftin, fără emisii, nu utilizează combustibili, oferă beneficii pentru sănătate, accesibil indiferent de venituri.

Zona centrală în care este situat amplasamentul investiției concentrează cele mai importante unități administrative, financiare, culturale și comerciale și prezintă o bună deservire cu spații publice prin existența unei rețele formată din grădini, squaruri și piețe conectate, parțial, prin zone pietonale.

Cu toate acestea, spațiul public  nu este amenajat corespunzător, fiind în mare măsură degradat. Astfel, per ansamblu, zona nu este foarte atractivă pentru locuitori, fiind necesară reamenajarea și revitalizarea zonei pietonale.

Proiectul propune soluții moderne de share-space și pietonal, infrastructura necesară derulării tranzitului pietonilor și bicicliștilor între zonele de interes din zona centrală și a legăturii între liniile de circulație ale transportului public urban.  Lucrările de intervenție propuse vor consta în: lucrări de infrastructură, fântâni, mărirea și diversificarea zonelor de spațiu verde prin amplasarea de jardiniere și gradene de sprijin (se vor planta specii autohtone și foarte bine adaptate la mediul climatic din zona câmpiei), trepte și rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, pergole, divers mobilier urban, iluminat ornamental, canalizații subterane pentru instalațiile noi cât și pentru rețelele de telefonie, cablu existențe, amenajarea zonelor de ședere prin amplasarea de bănci inteligente (dotate cu prize USB, sisteme inteligențe și autonome) etc.

În același perimetru va fi amplasată o stație autonomă de tip bike-shering pentru circa 30 de biciclete care va permite parcarea în siguranță a acestora precum și un confort ridicat pentru închiriere și returnare.

Prin toate intervențiile propuse se va obține îmbunătățirea calității vieții prin îmbunătățirea amenajărilor peisagistice, prin crearea unui micro climat mai favorabil și a unui mediu mai calm și mai bine oxigenat.

În curând, Primăria Municipiului Călărași va recepționa Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție a acestui proiect, urmând ca, până în toamnă, aplicația să fie depusă spre finanțare.

pietonal


There is no ads to display, Please add some