Johnny, de la consiliul judeţean, se sparge-n figuri pe bani publici

Please enter banners and links.

gheorghe– el recomandă  achiziţii IT de top, nejustificate, deşi se află într-un potenţial conflict de interese şi incompatibilitate

Dacă tot s-au trezit cu pleaşca de 300 miliarde de lei vechi de la Guvern, sumă nemaivăzută până acum, băieţii de la consiliul judeţean şi-au spus că musai să fituiască banii pe te miri ce, chiar dacă investiţiile sunt necesare sau nu. Cum suntem un judeţ sărac, dintre cele mai sărace din ţară, produsele de lux sunt tocmai binevenite, dacă tot sunt pe bani din taxele şi impozitele cetăţenilor. Bunăoară, vicepreşedintele Marian Dinulescu a ajuns la concluzia că este imperios necesar achiziţionarea a trei maşini noi, marca Skoda, întrucât celelalte nu mai sunt demne de consiliul nostru judeţean. Argumentează că sunt vechi de opt ani, au 200 mii kilometri şi, vezi Doamne, au început să consume(n.r. combustibil), ba le mai cade şi câte un şurub. Acestea nu vor fi vândute, ca să scape de o cheltuială în plus, ci vor fi date unor instituţii din subordinea consiliului judeţean, spune Dinulescu. Păi, ce am făcut? Nu mai cheltuim din buzunarul stâng, ci din cel drept? Asta pentru că respectivele instituţii sunt finanţate masiv tot de la bugetul consiliului judeţean. În altă ordine de idei o vechime de opt ani şi 200.000 de km la bord pentru maşinile respective nu necesită înlocuirea lor decât dacă aplici proverbul "obrazul subţire cu cheltuială se ţine". Pentru asta au fost alocaţi 300 mii lei, respectiv 22,22 mii euro per cap de maşină furajată din bugetul judeţului. Numai că avem o veste proastă.  Ordonanta de Urgenţă a Guvernului nr. 68/2012 grăieşte aşa:"(…) Se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme, (…) cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro inclusiv TVA". Prin urmare, aşteptăm rectificarea cuvenită în proiectul de buget pe 2015, ba chiar dispariţia cheltuielii împricinate. Nu este singura cheltuială nejustificată. Unele sunt aberante, propuse de angajaţi ai instituţiei, profitând de faptul că şefii ce aprobă nu sunt de specialitate. Că tot e pe bani publici. Astfel, în numărul trecut vorbeam de cheltuielile pe IT, supradimensionate în raport cu nevoile angajaţilor. Consiliul judeţean ne-a răspuns printr-o adresă întocmită de un anume Ioan Gheorghe, consilier. Am vrea să aflăm dacă este şi de specialitate. Acesta ne spune că achiziţia de calculatoare tip desktop, 34 buc., la preţul de 56 mil. lei vechi/buc. se justifică, întrucât cele vechi sunt depăşite fizic şi moral, iar XP-ul lor şi-a trăit traiul şi-a mâncat mălaiul. Perfect de acord. Noi nu am contestat achiziţia de calculatoare noi, ci doar componentele de top şi preţul pe măsură, pentru că nu ai ce să faci cu ele.

Din câte ne spune Ioan Gheorghe, Johnny, după numele de pe facebook, calculatoarele vor fi folosite pentru office, nu pentru proiectare sau editare video. Păi, atunci, măi Johnny, de ce pe rupi în figuri şi te arunci la Intel Core I 7, când un calculator tip office, super decent, cu componente de ultimă generaţie, îl găseşti la maxim 20 mil. ,cu tot cu sistem de operare. De ce îţi trebuie I 7, măi Johnnică, să editezi un text şi să navighezi pe Internet? Măi, tu te uiţi la filme 4K la serviciu! Johnny al nostru vrea şi 6 laptopuri la preţul de 43 mil./buc., dar de astea nu a suflat o vorbă. Johnnică,  Johnnică te arunci cu laptopul la gaming ! Mai ales că îl poţi lua şi acasă! Întrebat despre aceste cheltuieli Marian Dinulescu a recunoscut că nu este de specialitate şi nu-şi poate da cu părea, decât faptul că pe partea de IT nu crede că se face risipă. Noi spunem că se face cu vârf şi îndesat. Ca să trecem la lucruri şi mai serioase şi să-i arătăm lui Johnnică faptul că aici nu e vorba de salsa, bachata şi kizomba, ci de bani publici care, conform legii, trebuie cheltuiţi cu eficienţă şi chibzuinţă, căci altfel ajungem în altă parte, ajungem la declaraţia de avere a acestuia, unde constatăm că băiatul nostru, specialist în recomandări IT, lucrează şi pentru firma Speed Computers, de unde a săltat în 2013- 3674 lei, în timp ce de la consiliul judeţean a luat 4232 lei. Cum din informaţiile noastre consiliul judeţean a avut şi are contracte de achiziţii cu Speed Computers, responsabilii de la consiliul judeţean să ne spună dacă Johnny a făcut ceva recomandări şi dacă a avut vreun rol la încheierea acestor contracte. În rest, amintim  art. 79 din Legea 161/2003:" (1) funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial.  Acum, nu ştim dacă Johnny se ocupă şi cu achiziţii la consiliul judeţean. Dacă are noroc calculatoarele sunt cumpărate de la Speed Computers, dacă nu, asta e. Măcar şi-a făcut datoria, a recomandat echipamente de top, chiar dacă nu are nevoie de ele. Nu trebuie neglijat nici art. 96 din aceeaşi lege:" Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului".  Ce ziceţi băieţi din consiliul judeţean? Johnnică lucrează la privat într-un domeniu ce are legătură cu ce face la consiliul judeţean ? Sau la firma privată nu vinde calculatoare şi mentenanţă pentru IT, ci pepeni verzi şi gogoşi uscate? Va trebui să ne răspundă oficiul juridic, unde directorul său se află în aceeaşi situaţie, fiind fost acţionar la o firmă cu care consiliul judeţean are contracte de lucrări încheiate. Prin încredinţare directă. Domnu' Filipescu, când vă întoarceţi din concediu, că ăştia devalizează bugetul?


There is no ads to display, Please add some