Interpelare Nicușor Cionoiu :”Necesitatea funcţionării Punctelor Vamale Olteniţa şi Chiciu- Călărasi”

Please enter banners and links.

12.05.2022

Domnului Ministru Adrian Câciu , Ministerul Finanţelor

Stimate domnule ministru,

Ca urmare a numeroaselor sesizări pe care le primesc la cabinetul parlamentar din Municipiul Călăraşi, de la agenţii economici ce îşi desfăşoară activitatea în judeţul Călăraşi, vă aduc la cunoştinţă problemele pe care aceştia le întâmpină în momentul efectuării formalităţilor vamale, deoarece Punctul Vamal Olteniţa şi Punctul Vamal Chiciu — Călăraşi nu işi pot îndeplini legal atribuţiile de serviciu.

Situaţia actuală ingreunează şi limitează activitatea unor agenţi economici semnificativi, precum BUNGE ROMÂNIA, AGROCHIRNOGI, ADM ROMANIA TRADING etc, ce au solicitat efectuarea formalităţilor vamale, dar cărora nu li s-a putut da curs. În momentul în care este necesară efectuarea documentelor de transport naval, navele sunt trimise în Portul Galaţi, unde li se spune că nu aparţin de judeţul respectiv.

Totodată, conform art. 27 din Ordonanta de Urgenţă nr. 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a Românici: " Navele sub pavilion străin care navighează în aval pe Dunărea interioară şi urmează să o traverseze cu oprire, efectuează controlul la intrarea în ţară în portul Călăraşi, iar pentru ieşirea din ţară, în ultimul port din care pleacă, dacă este organizat punct de trecere a frontierei, sau în portul Galaţi (…)" De exemplu, navele care pleacă din Portul Silistra cu destinaţia Portul Chiciu-Călăraşi, nu pot efectua formalităţile vamale necesare, deoarece sunt nevoite să navigheze până în Portul Galaţi, lucru ce nu este deloc avantajos economic.

Toate aceste impedimente descurajează transportul naval pe Dunăre şi afectează economia, transportul pe apă fiind cea mai eficientă variantă pentru mărfurile grele, agregate, cereale, etc, atât pentru navele aflate sub pavilion românesc, precum şi pentru navele aflate sub un alt pavilion decât cel naţional.

Domnule ministru, având în vedere aspectele semnalate mai sus, consider absolut necesară luarea unei decizii care să reglementeze îndeplinirea atribuţiilor legale de serviciu a Punctului Vamal Olteniţa şi a Punctului Vamal Chiciu- Călăraşi. Vă rog să luaţi în considerare situaţia actuală şi să dispuneţi toate procedurile legale pentru a facilita transportul naval pe Dunăre şi pentru a susţine agenţii economici din judeţul Călăraşi.

Cu deosebită consideraţie,

Senator Nicușor Cionoiu


There is no ads to display, Please add some