Eduard Grama, președintele AGA Ecoaqua: ”Până la sfârșitul anului vrem să eliminăm coeficientul de repartiție din facturile călărășenior”

Please enter banners and links.

  • Neagu Cezar, directorul Ecoaqua, este sceptic
  • prima directorului, altă divergență

Decebal Mihalache

Președintele Adunării Generale a Acționarilor SC Ecoaqua, Eduard Grama, declara recent că până la sfârșitul acestui an dorește să elimine din facturile călărășenilor coeficientul de repartiție , adică pierderile între contorul principal de la intrarea în scara de bloc și contorii din apartamente. Acesta declară că în acest demers are susținerea consiliului județean, acționar principal, dar nu majoritar la societatea sus-menționată. În speță, directorul Ecoaqua, Neagu Cezar, este sceptic în această privință întrucât, conform legii, contorizarea se face la limita proprietății, în speță la contorul de la intrarea în scara de bloc. Această măsură de plată a coeficientului de repartiție de către locatari a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani, ea neexistând la înființarea Ecoaqua. Grama spune că este echitabil ca cetățeanul să plătească doar ce consumă, respectiv după indicațiile contorului din apartament, și că totul se poate rezolva cu un vot în AGA. Cum AGA nu poate vota împotriva legii, iar Neagu Cezar spune că nu poate șterge totul “din pix”, problema rămâne una spinoasă. Poate că totul s-ar putea rezolva prin contorizarea la limita proprietății, dar AGA să decidă ca respectivele pierderi să fie suportate de Ecoaqua. Impactul financiar, evident, nu se cunoaște, deocamdată. Cât despre pierderile din rețelele Ecoaqua, Neagu Cezar spune că acestea s-au redus de la 53% la 47% în doar câteva luni. Evident, aceste pierderi se reflectă în prețul de cost al apei furnizate către populație.  Dealtfel, în contractul de management al acestuia se stipulează că, anual, pierderile se vor diminua cu 8%. ”Dacă am avea un robinet să putem să-l închidem și să nu mai avem pierderi, ar fi foarte simplu”, spune acesta. Neagu Cezar recunoaște că locațiile pierderilor din rețea nu se cunosc în amănunt. Motivul este că rețelele sunt vechi, dinainte de 1990, și nu există o hartă a acestora. Dar, dă asigurări, că vor exista reduceri a pierderilor, mai ales că Ecoaqua a achiziționat un echipament modern de depistare a acestora.

O altă problemă, poate mai spinoasă, o reprezintă prima directorului Neagu Cezar. Aceasta a fost una din cauzele pentru care AGA, condusă de Eduard Grama, a amânat o nouă investire în funcția de director a lui Neagu Cezar, care până la urmă s-a produs. Securea războiului a fost îngropată, dar acum au început săpăturile după ea. Conform lui Grama, Neagu Cezar ar urma să încaseze pentru anul trecut suma de 150.000 lei, ceea ce i se pare imoral, raportat la cuantumul acesteia. În replică, Neagu Cezar spune că totul este legal. “Așa este stipulat în contractul de management. Să primesc 12 salarii, dacă îndeplinesc indicatorii. I-am îndeplinit. Nu văd nimic anormal”. După care completează sarcastic:”Acum am doar 6 salarii. O să aibă ei grijă să nu-mi îndeplinesc indicatorii ”. Chiar și așa, Eduard Grama nu este de acord cu argumentația directorului Neagu: ”Eu, AGA, sunt proprietarul, prin urmare eu decid”. Deocamdată apele sunt tot tulburi, dar un agent de limpezire ar putea apărea la următoarea ședință AGA convocată la începutul lunii octombrie.


There is no ads to display, Please add some