Doina Ruști la Biblioteca „Alexandru Odobescu”

Please enter banners and links.

Regulile nescrise ale destrăbălării cotidiene în volumul de povestiri „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii”, apărut de curând la Editura LITERA.

Secolul 18, al fanarioților și al iluminismului

 

Vineri, 17 martie, ora 12.30, la Biblioteca Județeană "Alexandru Odobescu" Călărași, va avea loc un eveniment, dedicat volumului Depravatul din Gorgani și lumii fanariote din cărțile Doinei Ruști.

 DOINA RUŞTI, prozatoare de referință, cu certă contribuție  atât în neogotic, cât și în în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris trilogia fanariotă, (Homeric, Mâța Vinerii, și Manuscrisul fanariot) și romane cu miză socială puternică: Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc.

Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot și Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii.

Traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative atât la noi, cât și în publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Volumul „Depravatul din Gorgani: alte 52 de ciudățenii” cuprinde povestiri dintr-o lume halucinantă, cu o geografie insolită,  pe care Doina Ruști a plasat-o în secolul al 18-lea, dând naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi.

            Continuare a Ciudățeniilor amoroase din Bucureștiul fanariot, cartea aduce alte întâmplări despre excese, pasiuni devastatoare și despre consecințele dorințelor fără cenzură.

Volumul pornește de la personajul sugerat în titlu, un libertin, care lasă moștenire cartea despre regurile neștiute ale desfrâului. Este vorba despre 17 reguli, fiecare conținând câteva povestiri tematice. Povestirile sunt însoțite de ilustrații.

           „Doar ochiul introspectiv al autoarei și talentul său scriitoricesc fac ca bucăți de hârtie îngălbenită de trecerea timpului să fie capabile să transpună chipuri și veșminte, moravuri și bizarerii amoroase din peisajul bucureștean fanariot.” (Claudiu Turcitu)

La eveniment, alături de Doina RUȘTI se vor afla prof. Stela Anghel și Marinela Voivozeanu  managerul bibliotecii.


There is no ads to display, Please add some