Deputat Constantin Bîrcă: “Lipsa oricărei strategii în domeniul apelor produce victime”

Please enter banners and links.

Trăim momente dramatice! Ploile au făcut prăpăd în toată ţara, viiturile au răpit vieţi omeneşti, 12 oameni izolaţi de ape au fost salvaţi cu "tiroliana" după 24 de ore de eforturi, a pierit sub ape campionul nostru de automobilism off-road, Adrian Cernea!

Zece mii de hectare de teren agricol cultivate cu cartofi, ţelină, sfeclă sunt compromise. Fermierii disperaţi se descurcă cum pot. Fac şanţuri de desecare şi încearcă să evacueze apa cu pompe mari. Drumurile locale s-au transformat în canale navigabile, iar gospodăriile sunt grav afectate.

În tot acest timp, autorităţile tac. Avem un minister al mediului, apelor şi pădurilor, dar acesta e ocupat cu urşii! Nu contează că deşeurile venite din exterior ne invadează. Despre intemperii nimic!

Nu avem o poziţie oficială faţă de fenomenele meteo. Am căutat ştiri pe site-ul ministerului. Cu greutate am găsit: "Din bugetul Fondului pentru Mediu au fost alocate sume importante pentru programe şi proiecte – pentru ape: Programul de lucrări destinat prevenirii, înlăturării şi/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrările de gospodărire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului." Atât şi numai atât despre ape!

Domnilor guvernanţi, specialiştii în domeniul gospodăririi apelor au elaborat planuri de amenajare a apelor, scheme-cadru pe bazine hidrografice. Nu aveţi decât să le consultaţi şi aplicaţi!

Premierul Florin Cîţu recunoaşte că inundaţiile au creat o situaţie dificilă. Şeful Guvernului a avertizat instituţiile din subordine că evoluţia situaţiei este imprevizibilă: "Nu ştim ce se va întâmpla în perioada următoare. Aş vrea să fim precauţi, să ne pregătim pentru cele mai dificile situaţii. Toată lumea rămâne în contact, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm concediu, nu ne luăm liber zilele acestea, suntem toţi pregătiţi să intervenim în orice moment. Apoi, aş vrea să avem o discuţie, să vedem ce se întâmplă cu specialiştii de la meteo şi hidro, să ne spună la ce să ne aşteptăm în zilele următoare", a precizat Cîţu la videoconferinţa online organizată cu prefecţii, la care a participat ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, precum şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

În sfârşit, Guvernul a adoptat o măsură, duminică la prânz: "Fără evenimente în zonele cu avertizare meteo!".

Este prima măsură de urgenţă!

Nu, nu sunt momente vesele! Situaţia este prea gravă.

Personal, nu pot cataloga un asemenea comportament al autorităţilor!

Rămâne să decidă cei care i-au trimis la guvernare.

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author