Verinceanu, pârât de medici şi controlat de minister

Please enter banners and links.

Echipe de control de la ministerul Sănătăţii efectuează în această perioadă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi. Raed Arafat a sosit vineri, la Călăraşi, în fruntea unei delegaţii şi a stat de vorbă cu managerul spitalului, Victor Verinceanu. Acesta din urmă ne-a precizat că deocamdată echipa de control culege date, urmând ca deciziile pe care le vor lua să fie comunicate după o analiză mai amplă ce se va face la minister.

Medicii călărăşeni au multe nemulţumiri !

Controlul de la ministerul Sănătăţii a venit după repetatele plângeri şi petiţii primite de oficialii ministerului de la medicii din spitalul călărăşean. Sunt atât de multe neînţelegeri între medici şi conducerea spitalului, încât a fost nevoie de prezenţa ministerului pentru ca lucrurile să fie puse în ordine. Medicii nu mai vor să facă gărzi, motivând că sunt mult prea obosiţi din cauză că lucrează prea multe ore pe zi. Ceturile au ajuns să se consume chiar şi între medici din cauză că unii vor să facă gărzi, alţii nu, iar problema a ajuns din nou pe masa ministerului pentru a arbitra certurile. Unii dintre medici ameninţă că vor să plece. Nu în străinătate, cum spune Verinceanu, pentru că până acum niciun medic din Călăraşi nu a plecat în străinătate, ci doar la Bucureşti. Medicii renunţă să mai profeseze în spitalul călărăşean din mai multe motive: nu au dotare şi le este teamă să-şi asume riscuri şi nu vor să mai fie singuri pe o secţie. Spre exemplu un medic de specialitate care este singru pe o secţie, precum oncologia, lucrează 16-18 ore pe zi, la 30-35 de paturi, în timp ce un coleg al său din Capitală lucrează 8 ore zilnic şi îngrijeşte doar 8 paturi. În condiţiile în care şi medicul din călăraşi, şi cel de la Bucureşti primeşte acelaşi salariu!
Medicii călărăşeni sunt foarte nemulţumiţi, însă până acum nimeni nu i-a chemat la discuţii.

90% din banii primiţi de spital se consumă pe salarii !

Spitalul călărăşean a ajuns să consume aproape 90% din banii primiţi de la Casa Judeţeană de Sănătate, pentru salariile angajaţilor, în condiţiile în care normele prevăd că nu ai voie să cheltui mai mult de 70%. Aici are o problemă managerul Victor Verinceanu care nu a făcut restructurarea spitalului la timp sau nu a gândit un proiect prin care să aducă fonduri suplimentare spitalului, aşa cum de altfel prevede şi legea sănătăţii.
La această oră, spitalul judeţean are datorii de 80 de miliarde lei vechi şi deja a ajuns în situaţia de a solicita bolnavilor medicamente şi materiale sanitare pentru tratamente. De ce s-a ajuns în această situaţie ? Sunt probleme de subfinanţare în domeniul sanitar, dar aici vorbim şi de incompetenţă. Managerul Verinceanu nu ştie decât să spună că nu are bani suficienţi, dar de un an de zile de când a preluat Consiliul Judeţean Călăraşi spitalul nu s-a făcut absolut nimic pentru a fi atrase venituri suplimentare în buget. Nu s-a făcut nimic, dar se aşteaptă cu mâna întinsă la minister.
 


There is no ads to display, Please add some

About The Author