Urban bagă preţul gunoiului sub preş

Please enter banners and links.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe hârtiile ce vesteau majorarea taxelor şi impozitelor locale, căci ne paşte o altă scumpire, de data aceasta mult mai severă. Preţul gunoiului va creşte de aproximativ trei ori, până la 9 lei de persoană, conform mai multor surse credibile, motivul oficial fiind acela că societatea ce colectează gunoiul, Urban SA, îl transportă acum la Slobozia, după ce groapa de gunoi a Călăraşiului a fost închisă. În acelaşi timp proiectul consiliului judeţean, prin care se doreşte înfiinţarea unei gropi ecologice la Călăraşi, este mult întârziat, aşa că musai populaţia să scoată bani din buzunar. Asta dacă şi consilierii locali vor fi de acord. Şi s-ar părea că sunt din moment ce de curând, după o şedinţă de consiliu local, presa a fost poftită afară din sală pentru ca ei să discute, chipurile, despre serbarea unei zile de naştere. Aş, au serbat anticipat mărirea preţului la gunoi, propus chiar de Urban, de parcă populaţia nu trebuie să ştie ce li se pregăteşte şi de către cine.
Urban nu a mărit preţurile pe motiv de…alegeri
Deşi groapa de gunoi a municipiului Călăraşi fost închisă oficial la jumătatea lunii iulie a anului trecut realitatea este alta. Din acel moment Urban nu mai avea voie să depoziteze gunoiul în acea grooapă, ci în una autorizată, conform normelor eoropene. Evident, de atunci ar fi trebuit crescut preţul, numai că alegerile generale băteau la uşă şi nu prea dădea bine la populaţie. Prin piaţă se tot vorbeşte pe la colţuri că pierderile au fost suportate de societatea privată, însă ne vine greu să credem acest lucru din moment ce Urban, ca orice societate privată, nu face acte de caritate. Mai ales când e vorba de bani grei. Prin urmare, cel puţin o parte din gunoiul municipiului reşedinţă de judeţ a fost transportat tot la groapa închisă. Aşă spun comisarii Gărzii de Mediu Călăraşi, care prin toamnă, în urma unui control efectuat împreună cu primăria Călăraşi, au constatat acest lucru. Şi la momentul documentării noastre populaţia din Măgureni ne-a spus că Urban încă mai cară gunoi la groapa închisă. Închisă e doar pe hârtie, căci activitatea de acolo era febrilă. Două buldozere nivelau de zor movilele de gunoi… pentru a face loc altuia. Reamintim că depozitarea gunoiului în continuare la groapa închisă poate duce la amendarea României de către Comisia Europeană cu câteva sute de mii de euro pe zi. Prin urmare, nu se ştie cât gunoi a cărat Urban la Slobozia şi cât la Călăraşi, pentru a calcula eventualele „pierderi”. Iar acum aceste “pierderi” nu cumva ne sunt băgate pe gât de se măreşte gunoiul de trei ori? Prin toama trecută se vorbea de o creştere cu 30%, care nu a mai fost făcută, iar acum s-a ajuns la 300%. Ce spuneţi domnilor consilieri ce aţi stat la cina cea de taină cu gunoiul pe masă?
Actele cu justificarea preţului nu au ajuns la primărie
Deşi şedinţa prin care s-ar putea lua o decizie cu privire la preţul gunoiului este programată la sfârşitul lunii, actele privind justificarea preţului, întocmite de Urban, nu au ajuns la primărie, după cum ne-a declarat viceprimarul Virgil Dumbravă. Cu siguranţă motivaţia va sta în cheltuielile suplimentare pentru transportul gunoiului la Slobozia, dar şi taxa de depozitare de la groapa privată de acolo. Numai că lucrurile sunt mai nuanţate. Încă de anul trecut primarul Daniel Drăgulin îşi spunea speranţe că Urban va folosi pentru transportul gunoiului o maşină de 60 de tone. Căci una e să transporţi o dată 60 de tone la Slobozia şi alta e să te duci de 10 ori cu câte 6 tone. În plus, Urban e în insolvenţă şi, din unele informaţii, are sechestru pe unele mijloace de ttransport. Poate nu şi pe maşina de 60 de tone. O altă problemă o ridică modificarea contractului dintre primărie şi Urban. Acesta s-a încheiat în urma unei licitaţii, când Urban a fost declarată câştigătoare. Mereu respectiva societate s-a plâns că preţul este mic şi de abia îşi acoperă costurile. Îi reamintim că a licitat acest preţ pentru a câştiga licitaţia. Oricum să nu îi plângem de milă că s-a “scos” din altă parte. Poate chiar din gunoiul ridicat de pe domeniul public, plătit de primărie. Azi e praf mai mult…pe hârtie, dar mai puţin…în realitate. Cine dracu stă să contabilizeze praful de pe stradă! Dar, acum e altceva. Dacă în contractul iniţial preţul gunoiului se indexa cu rata inflaţiei, transportul şi depozitarea gunoiului la Slobozia nu s-a licitat. Prin urmare, noul preţ nu a avut niciun concurent şi nici nu se mai parcurg etapele unei licitaţii, contrar legii achiziţiilor publice. Modificarea contractului este atât de substanţială(mărirera preţului de trei ori), de ne întrebăm dacă nu cumva ar trebui organizată o altă licitaţie? Singurul concurent va fi consiliul local, ce aprobă modificarea contractului şi preţul. Ce or fi avut de discutat atât de secret consilierii locali de au dat presa afară? S-or fi transformat în agenţi de colectare a gunoiului pentru vreun comision şi noi nu ştim? Cert e că documentele justificative prin care populaţia va ajunge să plătească în jur de 9 lei de persoană pentru gunoiul produs nu sunt publice şi băgăm mâna în foc că ele vor ajunge cu câteva ore înainte de aprobare pe masa consilierilor. Asta oficial, căci neoficial agenţii de colectare a gunoiului ştiu mai multe. Mai multe mandate le dorim şi noi că lumea e atât de proastă încât crede orice şi primeşte ce merită!
 


There is no ads to display, Please add some