Un om şi faptele sale – Glasul roţilor de… Express

Please enter banners and links.

Un mare dramaturg american, Wilson Mizner (1876-1933), a rostit, cândva, următoarele cuvinte: „Fii amabil cu oamenii când urci pe scara vieţii. Îi vei întâlni, cu siguranţă, la coborâre”. Exact acest lucru nu l-a făcut (înţeles) fostul edil călărăşean, Nicolae Dragu, de-a lungul celor 12 ani în care a ocupat Cabinetul 1. Cât a fost „la Putere” a folosit (cu plăcere?) numai expresii urâte şi a fost extrem de agresiv în limbaj, uneori chiar violent şi deosebit de scârbos în exprimare („hârciogi, gulgutieri, javre”). Bineînţeles, de cele mai multe ori, atitudinea (de forţă?) adoptată, a fost (s-a dovedit) gratuită şi nemotivată. Pe Nicu Dragu, nimic şi nimeni, niciodată, nu l-a putut mulţumi. N-a ştiut să laude pe cineva şi n-a apreciat vreodată rezultatele bune obţinute de alţii. Performanţele altora n-au constituit „în veci” motiv de laudă din partea lui nea' Nicu, omul care n-a avut, la viaţa lui, nimic sfânt (asta deşi se laudă cu o colecţie impresionantă de icoane!). Lui i-a plăcut întotdeauna să se lamenteze (mai ales în public!), a fost un veşnic dezamăgit (de politică, de partide, de tot şi de toate!), şi un etern nemulţumit (mai ales de „rogodeii” pe care guvernanţii i-au distribuit în teritoriu!). S-a văitat, mai mereu, de problematici pe care nu le avea sau pe care, era disperat să şi le creeze singur. A dramatizat fiecare gest, ieşire în public sau situaţie „de facto” şi a afirmat mereu că e „foarte grea munca de la Primărie”, că i-a fost aproape imposibil să reuşească (el a vrut, alţii nu l-au lăsat!), că nu s-a putut descurca (în administraţia publică locală) cu puţinii bani pe care i-a colectat (asta deşi au apărut taxe noi iar impozitele vechi s-au mărit constant!), şi că nu doarme noaptea căutând să găsească soluţii pentru problemele individuale ale cetăţenilor săi. Pentru că, în ceea ce priveşte problemele generale ale călărăşenilor, Drăguţul nostru de ex-Primar, n-a prea rezolvat nimic! Chiar dacă, în grandiosul său material de presă intitulat „Ce lasă în urmă primarul N.Dragu municipiului Călăraşi şi călărăşenilor”, publicat în ziarul „Ediţia – dincolo de cuvinte”, în ziua de vineri, 22 iunie 2012, se accentuează foarte clar:
…27) „Extinderea reţelei de gaz metan cu peste 63,7 km”. Oh, Doamne, câtă precizie! Mai săpa nea' Nicu încă 1,3 km şi făcea 65 în total. Adică introducea gaze nu doar pe str. Dropia (ultima din cartierul Mircea Vodă Sud; de ce oare aici s-a putut „fără bani” iar în alte părţi doar „cu rogodei” foarte mulţi?) ci şi pe celelalte străzi ale cartierului? Că oricum în Măgureni, Ceremac, 2 Cocoşi şi Cărămidari introdusese ţeava predecesorul său. Asta ca să se ştie!
28) „Modernizarea punctelor termice”. Aici trebuie să îi atrag atenţia fostului primar călărăşean că subsemnatul este cel care a modernizat cele 3 P.T.-uri, prin transformarea lor în C.T.Z.-uri (centrale termice de zonă) cu alimentare pe gaz metan – 2 în zona centrului vechi (Muzeu şi Primărie) şi unul în zona 5 Călăraşi – Agneza, asigurând astfel căldură şi apă caldă celor care, la sfârşitul anilor 2002-2003-2004, nu-şi puteau permite o centrală termică individuală de apartament. Şi, în măsura în care toate celelalte locuinţe noi – ANL-urile 1,2 şi 3 – au fost dotate tot cu astfel de centrale individuale murale, iar celelelte blocuri recepţionate au dispus de centrale termice de scară (!!), putem spune că subiectul „energiei termice locale”, incluzând aici căldura şi apa caldă produsă, transportată, distribuită şi furnizată de Serviciul Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ Călăraşi (înfiinţat tot de Ţuţuianu şi care a ajuns acum să solicite aviz de mediu; ceea ce nu s-a întâmplat niciodată!), a fost şi a rămas un subiect necunoscut fostului edil-şef, Drag u(nora).
29) „Modernizarea transportului local…”. Să avem pardon, nea' Nicule! După primul mandat ai lăsat, la fostul S.C. Transloc, o imensă şi adevărată gaură neagră, iar după alţi 8 ani la Primărie, te judeci cu S.C. Ali Trans pentru o subvenţie neplătită de multe miliarde lei (peste 15!?)! Unde este atunci eficienţa acţiunilor dumitale edilitar-gospodăreşti?! Cu siguranţă că Titi Feldioreanu, patronul S.C. Ali Trans Com SRL Călăraşi, n-a fost niciodată „partenerul tău ideal”…
Şi, pentru că tot am făcut vorbire de câteva utilităţi şi servicii publice oferite călărăşenilor, vreau doar să mai spun că, în anul 2000, subsemnatul a rezolvat „criza apei” din municipiul Călăraşi. Şi tot subsemnatul, în calitate de primar ales, a plătit întreaga datorie financiară pe care furnizorul o avea la S.C. Electrica, salvând astfel călărăşenii de una dintre cele mai grave „probleme generale”- oprirea apei potabile şi debranşarea de la reţeaua publică. Asta pentru că tot am citit, recent, un apel disperat al sucursalei locale de apă-canal pentru achitarea, în cel mai scurt timp posibil, a serviciilor restante (urmând, în caz contrar, bineînţeles, debranşarea rău platnicilor, atât pentru populaţia de la case cât şi pentru cea de la blocuri!). Şi când te gândeşti că, în 2001, Călăraşiul a fost primul municipiu din ţară care a trecut la distribuirea individuală a energiei termice şi a apei potabile, pe „orizontală”, cu contorizare pe „casa scării”, în vederea îndeplinirii condiţiilor tehnice reglementate naţional pentru contractarea individuală a serviciilor. Ceea ce nu a însemnat altceva decât „să te pricepi, să te preocupi şi să-ţi meargă mintea”!

Prof. Ţuţuianu Mirel-Daniel


There is no ads to display, Please add some

About The Author