“Trebuie să gândim și în perspectivă nu numai pe termen scurt”
Please enter banners and links.
– interviu cu primarul comunei Valea Argovei, Costel Boitan
R: Domnule primar, ați trecut de jumătatea mandatului, ce proiecte mai aveți în portofoliu?
C. B.: La această oră avem în proiectare o centrală fotovoltaică, ce va deservi întreaga comunitate, mai precis iluminatul public, dispensarele, primăria și alte instituții publice. După cinci ani de la darea în folosință avem dreptul ca surplusul produs de această centrală să fie distribuit către populație, dar cu un preț mai mic decât face actualul Enel. Centrala va fi racordată la sistemul național și va produce mai mult decât este necesar la ora actuală, având posibilitatea și să ne extindem. Investiția este a primăriei și noi sperăm să obținem finanțare cu fonduri europene pentru acest proiect ambițios, însă ne-am interesat și chiar avem șanse să punem în practică proiectul. Mai sunt câteva primării, dar puține, care au în vedere un asemenea proiect, însă eu am consultat și consiliul local care a îmbrățișat ideea. Până la urmă eu pot pune zece mașini de piatră pe străzi anul acesta, încă zece mașini anul viitor, dar un proiect de o asemenea anvergură și cu beneficii sigure pentru populație nu cred că are cum să fie rău. Trebuie să gândim și în perspectivă nu numai pe termen scurt. Noi oricum am modernizat iluminatul public, am pus numai becuri economice și totuși plătim în jur de 8000 de lei lunar. Motoarele electrice de la alimentarea cu apă le-am modernizat…deci, gândiți-vă ce economii am mai face cu această investiție. În plus, putem face și altceva cu surplusul de energie. De exemplu, un primar din Teleorman, că ne uităm și noi ce se mai întîmplă prin țară, cu surplusul de energie de la o centrală fotovoltaică alimentează niște sere pe care le-a înființat și dă de lucru celor de la ajutorul social. Produce legume și aduce venituri la bugetul local. De ce nu ar putea să muncească și cei din Valea Argovei la asemenea sere?
– Alte proiecte?
– Pentru mine o mare problemă o reprezintă căminul cultural. Acesta a funcționat într-o casă naționalizată, ea a fost solicitată de foștii proprietari, însă comisia și fostul primar s-au opus, nu am înțeles de ce, dar am pierdut în instanță. La ora actuală nu mai avem cămin cultural și nu putem să desfășurăm nici o activitate de acest fel. Spre decepția mea, mă uitam zilele trecute la televizor și spunea un reporter ce să facă omul de la țară cu un cămin cultural? Are ce să facă. Până la urmă chiar și nunțile, botezurile fac parte din viața noastră. Dar nu numai asta. Sunt activități cultural- educative pe care copii ar putea să le desfășoare. Cu diferite ocazii. Deschiderea anului școlar, cu Ziua Eroilor, sau cu orice eveniment ce se poate desfășura într-o asemenea sală. Dar întâmpinăm greutăți. Este o perioadă în care nici fonduri guvernamentale nu se mai pot obține pentru căminele culturale. Cu proiectul suntem pe final, avem terenul, iar zilele acestea convoc consiliul pentru a fi aprobat proiectul. Sper să reușim în demersul nostru.
– Mai aveți și alte proiecte?
– Mai am un proiect de care sunt atașat, ce se referă la o școală din localitate. Noi avem trei școli, două în Valea Argovei și una în Siliștea. O școală din Valea Argovei a intrat în 2007 într-un proces de reabilitare multianual, ce se desfășura prin inspectoratul școlar. Lucrările interioare s-au încheiat aproape în întregime, inclusiv centrala de încălzire, numai că mai e nevoie de vreo 5 miliarde lei vechi, pentru exteriorul clădirii și ceva lucrări interioare,dar finanțarea s-a sistat. Noi am reactualizat proiectul cu noile prețuri ale tuturor materialelor….și așteptăm. Să vedem de unde mai putem obține fonduri, dacă cele guvernamentale au fost stopate. E păcat să nu dăm școala în folosință pentru că s-au cheltuit și mulți bani, dar mai ales pentru că la cealaltă școală din Valea Argovei se învață în două schimburi. În plus, am prevăzut și un teren de sport; eu sunt adeptul sportului la copii; și eu am făcut sport, poate fizicul meu nu o spune, că sunt mic de statură, dar am fost alergător de cursă lungă la 6.000 și 10.000 de metri. Am făcut sport și cred că sportul este benefic pentru dezvoltarea normală a unui copil. Aș putea spune că am dat naștere unui concurs sportiv, “Crosul Argovean”, care anul acesta va fi la cea de a doua ediție, ce se va desfășura după începerea anului școlar.
– Și în primărie veți fi un alergător de cursă lungă?
– În primărie sunt alergător de cursă lungă. De vreo 26 de ani. În funcția de primar numai de 2 ani. Sunt la primul mandat. Am fost viceprimar trei mandate și restul funcționar. De meserie sunt tehnician agricol, dar am și o școală de contabilitate. De fapt, în primărie am venit contabil, dar nu mi-au plăcut cifrele. Întotdeauna am fost un om de teren și imediat cum s-a eliberat postul de agent agricol, nu mai știu prin ce împrejurări, l-am ocupat.
– Sunteți mulțumit de activitatea de primar?
– Sincer, nu. Mă așteptam să fac mai mult. Nu vreau să arunc pisica în curtea nimănui, dar nu am găsit niciun proiect în primărie. Acum încep să fac câte ceva. În plus, nu numai Valea Argovei trece printr-o perioadă grea, ci toată țară, referindu-mă la situația financiară. Dacă anul trecut, în acest moment, aveam 81% grad de colectare al taxelor și impozitelor, anul acesta de abia avem puțin peste 60%. E o diferență mare.
– Și proiecte mai de viitor?
– Noi avem adoptată strategia de dezvoltare a comunei în consiliul local, unele proiecte sunt propuse chiar de consilieri, și pe această cale vreau să vă spun că eu nu am probleme în consiliul local, cum am auzit la alte localități, că unii consilieri se opun pe considerente politice. La noi nu au existat asemenea probleme și mulțumesc consilierilor pe această cale că au înțeles că în primărie se face administrație, iar politică la un nivel mai înalt. În doi ani de mandat nici măcar o propunere nu mi-a fost respinsă, ceea ce înseamnă că în Valea Argovei se face administrație. Eu întotdeauna pun proiectele în discuție, consult consilierii, îi informez pentru a decide în cunoștință de cauză. Dacă tot suntem la ora mulțumirilor nu pot uita personalul din primărie, de care mă declar mulțumit, chiar dacă salariile sunt extraordinar de mici față de munca prestată. Dar, încercăm să ne facem datoria față de cetățeni pentru că, până la urmă, ei ne plătesc. Revenind la proiecte pot enumera, fără a fi într-o ordine de priorități, modernizare drumuri, construirea unui cămin cultural, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, înființarea unui sistem de preluare a apelor menajere cu stații de epurare, sistem de distribuție a gazelor naturale, înființarea unui sediu al poliției comunitare, reabilitarea școlilor, a grădinițelor și a bazelor sportive, înființarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor menajere, înființarea unei platforme pentru gunoiul de grajd, reabilitarea și dotarea specifică a dispensarului uman, înființarea unui complex turistic și de agrement în comună, amenajare spații de joacă și recreere pentru copii. Toate aceste proiecte sunt detaliate în strategia de dezvoltare, dar mai pot apărea și altele în funcție de oportunități și de nevoile cetățeanului. M-aș bucura dacă doar câteva din aceste proiecte pot fi realizate în acest mandat, dacă nu…
– În mandatul următor.
– În mandatul următor sau… cine va veni după mine.
There is no ads to display, Please add some