Tractoriştii căutaţi, dar pe cale de dispariţie
Please enter banners and links.
– Tinerii nu vor să înveţe această meserie
„ O să ajungi tractorist dacă nu înveţi!” – aşa îşi admonestau părinţii, înainte de 89, odraslele care erau certate cu cartea. Astăzi, după 20 de ani, constatăm că ducem lipsă de tractorişti. Speriaţi de ameninţări, ca şi cum a fi tractorist e cel mai rău lucru din lume, tinerii nu vor să urmeze o meserie cu profil agricol. La şcolile profesionale din judeţ care pregătesc mecanizatori sau agricultori, elevii nu se înghesuie să se înscrie. Până acum niciunul nu a dorit să îmbrăţişeze acest domeniu, deşi judeţul Călăraşi este unul preponderent agricol, iar un loc de muncă şi un salariu frumuşel se găseşte.
Maricica Herghelegiu, profesor la colegiul agricol din municipiul Calarasi spune că înainte de 89, copiii veneau la Liceu Agricol “Sandu Aldea”. Anual ieşeau pe porţile liceului între 600-1.000 de absolvenţi care aveau locuri de muncă asigurate la CAP-urile sau IAS-urile din acele vremuri.
Şi acum este nevoie de forţă de muncă. Mulţi mecanizatori sunt în pragul pensionării, dar generaţia tânără nu este dispusă să-i înlocuiască. Inspectorul general şcolar, Constantin Tudor, spune că tractoarele nu mai sunt ca în urmă cu 40 de ani, ci mult mai performante şi de aceea este nevoie de pregătire în acest domeniu.
Tractoristul de acum trebuie să cunoască puţin IT, pentru că tot bordul tractorului sau combinei este computerizat.
Fermierii sunt dispuşi să suporte cheltuielile de şcolarizare
Constantin Anghel, preşedintele Agrozootehnica Independenţa, spune că este nevoie de mecanizatori agricoli în judeţ. Acesta spune că ar trebui purtată o discuţie mai serioasă cu fermierii: “În primul rând ar trebuie să fie o discuţie cu toţi fermierii. Adică noi suntem dispuşi ca acei copii care doresc să se ducă să facă şcoală profesională de mecanizator să îi şi plătim, adică să le suportăm toate cheltuielile pentru că până la Călăraşi e o distanţă, inclusiv să le plătim deplasarea pentru ca să-i putem atragem. Cu condiţia ca ei să încheie contractul cu societatea şi timp de 5 ani de la data absolvirii şcolii profesionale să vină să lucreze la societate”.
În agricultură, un mecanizator auto, cum i se spune modern tractoristului, câştigă bine, după cum spune Constantin Anghel: „ Toate societăţile care se respectă plătesc foarte bine mecanizatorii. Un mecanizator la noi câştigă dacă e să fac o medie anuală, în jur de aproape 20 de milioane lei vechi. Ba mai are şi tichete cadou, ba mai are şi premiere când se realizează producţii bune, are şi primă de concediu , adică ele sunt tentante.”
Ofertele fermierilor sunt tentante, aşa că tinerii din mediul rural care vor să-şi găsească un loc de muncă sigur după absolvirea şcolii, mai au timp să se înscrie la şcolile profesionale de profil din judeţ, respectiv la Dragalina şi Colegiul Agricol Sandu Aldea din Călăraşi.
There is no ads to display, Please add some