Războiul nervilor
Please enter banners and links.
Începutul de an abate asupra Călărașiului o problemă mai grea decât în toată România! Cunoscut drept cel mai mare producător național din avicultură, județul dunărean este cel mai dur lovit de flagelul ”găinii stressate”.
Excedată de jugul greu al creșterii în ”baterii”, banala găină pretinde extinderea la regnul animal a dreptului de liberă circulație a bunurilor, serviciilor și persoanelor! În caz contrar, galinaceele agită amenințarea cu ”hormonul stress-ului”. Frustrările acumulate de orătănii, prin rutina programului ”gozuri-apă-ouat-picoteală”, vor fi transmise consumatorilor umani, prin perfida inoculare a ouălor cu un hormon generator de frământări mentale și depresie casnică.
Marea apăsare, în Călărași, nu este acest stress suplimentar, care (dacă există) ar trebui să stea cuminte la coadă, după stress-ul plății ratelor la bancă, al întreținerii, al medicamentelor, al abonamentului la cabluTV și abia eventual al mâncării. Nici condițiile pur ”tehnologice”, realmente îngrozitoare din punct de vedere al confortului, în care sunt crescute și exploatate multe dintre galinacee nu sunt atât de chinuitoare pentru public. Amenințarea este aceea a închiderii unora dintre capacitățile locale de producție, ce ar putea fi evaluate ca neconforme după noua legislație a U.E.. Astfel se pot pierde locuri de muncă și se pot crea breșe pentru carne și ouă ștampilate convenabil, importate chiar din statele care au inventat și susținut noua lege. Din această perspectivă este clar ce impact va avea această mișcare asupra nivelului nostru de trai. În principiu, oameni mai săraci (șomeri) vor fi puși în fața unor alimente etichetate (practic neverificabil) ”eco”, evident, mai scumpe.
Gluma proastă este aceea că, în ciuda anvergurii pe care a căpătat-o subiectul, nici măcar experții sanitari-veterinari nu sunt prea convinși că traiul găinilor în cuști, unde nu ating pământul sau nu văd lumina soarelui, are vreun impact real asupra calității oului sau a cărnii. Nici lipsa ”împământării” sau a ”băii” de ultraviole în scurtul ciclu de viață al găinilor nu afectează produsele, spun mulți dintre specialiști, atâta vreme cât în hale se respectă condițiile de igienă iar hrana păsărilor este sănătoasă. În ceea ce privește fiorul ”produselor stressate”, ei sugerează că ar fi unul mai degrabă metafizic, apărut probabil din aceleași motive de marketing ca și falsa amenințare a gripei aviare…
Vestea bună este aceea că, măcar în această problemă, avem șansa de a scăpa mai ușor decât mulți alții. România se află printre cele 14 state membre U.E. în care sunt sesizate neconformități, dar numai pentru 7% din producție. Numai două dintre exploatațiile celor 150-200 de producători de ouă din România vor fi închise. Mult mai rău decât noi stau Franța, Italia, Polonia și Spania. De aici ar putea să se declanșeze adevăratul stress: un război al nervilor între exportatorii din România și importatorii francezi, spanioli sau polonezi, dornici să nu-și piardă complet piețele naționale.
There is no ads to display, Please add some