Nicușor Cionoiu : “Atragerea investitorilor străini, ar fi trebuit să ne scoată din beznă și din frig, nu să ne adâncească și mai tare în acestea”
Please enter banners and links.
- Interpelare adresată domnului Ministru Virgil Daniel Popescu, Ministerul Energiei
Stimate domnule ministru,
La cabinetul parlamentar din Municipiul Călărași, primesc constant zeci de sesizări ale locuitorilor din județ cu privire la întreruperile frecvente ale curentului electric. Oamenii se plâng fie de fluctuații de tensiune, fie de oprirea bruscă a energiei electrice, chiar și de mai multe ori în aceeași zi.
Enel s-a angajat că, în 2021, investițiile companiilor E-Distribuţie în Banat, Dobrogea şi Muntenia vor ajunge la 880 milioane lei pentru modernizarea, digitalizarea şi extinderea reţelei din Bucureşti şi din cele 10 judeţe din ţară unde îşi desfăşoară activitatea. (Acestea ar fi trebuit să se adauge la cele anunțate pentru 2019 – 2020, de aproximativ 2,5 miliarde lei, conform Enel). Aceasta a fost promisiunea CEO-ului și a country managerului Enel România, domnul Carlo Pignoloni, care declara la finalul lunii septembrie, citez: “Programele de investiţii au un impact direct asupra capacităţii reţelei de a distribui energie noilor consumatori şi de a îmbunătăţi gestionarea întreruperilor neplanificate pentru a asigura alimentarea clienţilor în siguranţă“.
Declarațiile președintelui Enel nu au venit însă în afara unui context. Pe fondul unor scumpiri fără precedent la utilități, cu doar câteva zile înainte ca domnul Pignoloni să sublinieze cât va investi Enel să ne scoată din beznă, președintele României, Klaus Iohannis, îi transmitea CEO-ul grupului Enel, Francesco Starace, că-şi doreşte mai multe investiţii în zona de energie, pentru ca securitatea energetică a României să fie întărită.
Pe hârtie, strategia Enel strălucește. Grupul anunță investiții de 16,2 miliarde euro în următorii trei ani pentru infrastructură și rețele și de 17 miliarde euro pentru forme regenerabile de energie. Dacă viitorul se vede bine, prezentul însă, nu se vede deloc. Oamenii nu pot verifica nici măcar zilele, ca să nu mai spun intervalul orar în care compania decide să stingă lumina. Pe site-ul Enel, secțiunea „întreruperi programate” este într-o continuă Eroare 404, neputând fi accesată, iar la numărul de telefon pentru reclamații, rar răspunde cineva în cele 20 de minute alocate fiecărui apel.
Vă provoc la un exercițiu pentru a vă convinge că doar “apelul dumneavoastră este foarte important pentru Enel” nu și nemulțumirea propriu-zisă, din moment ce aceasta nu ajunge să fie ascultată, înregistrată și mai apoi rezolvată, așa cum ar fi normal.
Domnule ministru, luând în considerare cele de mai sus, vă solicit să dispuneți un control amănunțit pentru a verifica dacă investițiile promise de Enel au fost cu adevărat realizate și să îmi comunicați rezultatele acestui control, din respect pentru cetățenii din Călarași pe care îi reprezint în Parlament și pentru toți cetățenii României. Conform declarațiilor companiei, din 2019 și până astăzi pentru dezvoltarea rețelei ar fi fost investite mai bine de 3,3 miliarde de lei.
Cu deosebită considerație,
Senator PSD de Călărași
Nicușor CIONOIU
There is no ads to display, Please add some