Tentaţia câştigurilor de milioane de euro îi uneşte pe mogulii imobiliari cu o parte din oamenii legii în mafia retrocedărilor, legislaţia încâlcită şi defectuoasă favorizând fraudele în retrocedări
Moşteniri traficate, acte de proprietate false, parteneriate ilicite cu importanţi oameni ai legii şi agenţii imobilare, cam acesta este apanajul retrocedărilor din ultimii ani, unde speculanţii încearcă să pună mâna pe proprietăţi de sute de mii, poate chiar milioane de euro. Proprietarii de drept ajung să se roage de chiriaşi să le acorde din nou dreptul de a locui în imobil, în timp ce guvernanţii încurcă legea, oferind perspective chiar legale celor din mafia imobiliară de a intra în posesia bunurilor ochite, cu parfum de retrocedare. Cam asta pare să fie realitatea imobiliară din România, o joacă de-a revendicarea şi retrocedarea şi unde se trişează mai rău ca la poker.
Drepturile litigioase se cumpără la greu
Cumpărarea de drepturi litigioase a ajuns să reprezinte un domeniu extrem de profitabil, umbrela larg deschisă a legalităţii din România protejându-i de ploaie sau vânt, şi mai ales de problemele legale, pe cei cu relaţii şi “ştiinţa jocului”. Când totul e făcut ca la carte, cu parteneri datatori de drepturi, mai ales în ramura imobiliară, câştigurile înfloresc şi se înmulţesc mai ceva ca ciupercile după ploaie.
Fiecare parte implicată îşi ia cota şi începe să îşi imagineze scenariul viitorului tun imobiliar, că doar câştigurile nu se termină aici, revendicări tot sunt pe listă iar centrul oraşului e plin de vile maiestuoase, gata să fie vândute şi nu retrocedate, cum ar sugera bunul simţ.
Banii se scot şi din piatră seacă a vilei revendicate
Legea retrocedării este deosebit de ofertantă pentru cei suficient de abili încât să se folosească de tot felul de tertipuri legale pentru a acapara felii din domeniul public. Dispoziţii falsificate ale primarilor, retrocedări triple venite din partea unor instituţii diferite, intabulari ale unor suprafeţe imense de teren, totul este realizat perfect şi muşamalizat sub semnătura atentă a falsificatorilor. Autorităţile semnează impasibile şi dau vina ierarhic, de la cel mai mic la cel mai mare sau viceversa. Nimeni nu ştie nimic, nimeni nu a făcut nimic, ştampila de aprobare a ilicitului fiind un instrument inofensiv, cu vagi repercusiuni în piaţa imobiliară, şi aşa destul de mare şi aglomerată cu imobile vechi, neinteresante şi cu risc seismic mare.
Moştenitorii de drept sunt trataţi cu stângul
Cum reuşesc anumiţi interpuşi să “dezmoştenească” în acte moştenitorii de drept?
Nimic mai simplu, dacă ai nişte rude răuvoitoare şi puse pe câştig fraudulos, mai adaugi şi persoane iscusite în manuitul legilor după bunul plac şi nu uiţi nici aportul cu iz de fraudă al autorităţilor, rişti să ajungi la concluzia că asta e o întrebare retorică şi răspunsul se află în mai toate ziarele sau la televizor. Traficul de proprietăţi a atras tot soiul de oportunişti care, sub masca creştinească a unor binefăcători altruişti, oferă o mână de ajutor bătrânilor care îşi petrec ultimele clipe din viaţa pe holul tribunalelor, revendicând casa copilăriei.
E trist cum conacele sau vilele impunătoare ale unor personalităţi din vremurile apuse devin habitatul mafiei şi al interlopilor mai ieri desculţi şi fără un acoperiş decent deasupra capului.
E trist, totodată, cum anumiţi reprezentanţi ai legii, care ar trebui să militeze pentru aplicarea drepturilor cetăţeneşti, ţin isonul fraudelor şi speculează încontinuu noi şi noi câştiguri.
Pentru detalii şi pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secţiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana Ştefănescu, împreună cu invitata sa, avocat Andreea Ruca, oferă informaţii interesante legate de retrocedările imobiliare.