“Lipsa locurilor de muncă este o mare problemă în mediul rural” – interviu cu primarul comunei Valea Argovei, Costel Boitan

Please enter banners and links.

DSC_0162R.: Domnule primar, care ar fi priorităţile în acest moment pentru comuna Valea Argovei?

C.B.: Priorităţi avem multe,  însă trebuie şi să ne permitem din punct de vedere financiar, în condiţiile în care comunitatea noastră este una mică, cu resurse limitate…Eu mereu am fost critic cu mine însumi şi am spus de fiecare dată că nu sunt mulţumit în totalitate de ce am făcut. Asta că să fac mai mult pe zi ce trece. Evident, că sunt realizări la Valea Argovei. În acest moment şcoala din centru este într-o reparaţie capitală, începută cu mulţi ani în urmă, dar s-a blocat proiectul la un moment dat, nu au mai venit banii de la Guvern, iar anul acesta am hotărât împreună cu Consiliul Local şi, bineînţeles, după ce m-am consultat cu doi profesori, că este o prioritate să terminăm şcoală de aici, pentru că la celălalt corp de şcoală nu avem toalete în interior, avem doar în afara şcolii. Am încercat ca societatea respectivă, ce ne-a ajutat să construim şcoala, să angajeze personal din localitate… am încercat să creăm şi câteva locuri de muncă, 2-3-5, acolo… şi să ne facem şi şcoala. Am mai avea un pic de lucru acum, dar sper din tot sufletul, dacă ne ajută şi Inspectoratul, să cumpărăm şi mobilier. În toamna noi sperăm să dăm în folosinţă această şcoală cu patru săli de clasă, întrucât şi copii de aici merită condiţii mai bune. În curtea acestei şcoli vom face şi un teren multifuncţional de sport, o bază sportivă.
Un alt obiectiv, şi tot legat de sport,… noi am avut o tradiţie aici, dacă vă amintiţi, noi chiar am avut două echipe de fotbal, la Siliştea şi la Valea Argovei. Terenul de sport de la Valea Argovei a fost deteriorat, o parte din gard a fost sustras, nu l-am reparat, ci am împrejmuit terenul în totalitate. Cu această ocazie am împrejmuit şi un cimitir cu cadre metalice. Sper din tot sufletul să nu mai avem probleme ani şi ani de zile cu acest gard. Poate unii mă critică da, din nefericire, moartea face parte din viaţă.

DSC_0161R: În ceea ce priveşte drumurile cum staţi?
C.B.: Am adus în decursul acestui an pe străzi, aproximativ două tone de piatră. Nu mai avem drumuri de pământ, aproape în întregime sunt drumuri cu piatră, dar piatra trebuie întreţinută, acum chiar sunt în discuţii cu mai multe societăţi, pentru scarificat, profilat şi compactat toate drumurile, pentru că eu am piatră şi de ce să mai dau banii pe altă piatră? Însă, din câte am văzut eu în oferte, mi se pare cam scump. Voi discuta şi cu consilierii şi vom lua o decizie.

R: La un proiect de asfaltare v-aţi gândit?
C.B: M-am gândit la un proiect pentru asfaltare, dar nu cu banii primăriei, pentru că este foarte scump, ci pe un proiect. M-am gândit şi la un proiect pentru contruirea unor trotuare. Noi, Valea Argovei, dacă stau bine să mă gândesc, am fost una dintre comunele în care au fost trotuare bunicele. S-au degradat însă, "gospodarii" noştri au mai băgat câte o dală, două în curte, şi le găsim pe la porci, prin coteţe…
R: În ceea ce priveşte iluminatul public ştiu că staţi bine…
C.B.: Cu alte ocazii v-am spus că încă de la început, când am văzut facturile de la curentul electric, m-am îngrozit şi am încercat să elimin toate lămpile care aveau un consum mare, iar acum avem becuri economice de 36W. Am făcut o economie în urma înfiinţării unei asociaţii, din care fac parte mai multe comune, iar licitaţia de anul acesta a fost câştigată de o altă societate, nu de ENEL-ul, cum mă aşteptam, cu un preţ mai mic cu aproximativ 17%. Cam tot aşa am economisit şi anii trecuţi. Însă, eu mă bucur că la asociaţia formată din Valea Argovei, Frăsinet şi Gurbănesti s-a alăturat şi o societate comercială. La acest capitol am şi oarecare dezamăgiri. Am fi vrut să promovăm un proiect referitor la un parc fotovoltaic, pentru a asigura energia electrică instituţiilor din comună. Ne-am blocat un pic cu terenul, care este proprietatea noastră, dar ne învecinăm la una din laturi cu "drumurile judeţene", care ne-au spus că nu putem construi decât la o distanţă de 24 de metri de acel drum, aceea fiind o zonă de protecţie. În acest fel lăţimea panourilor devine mai mică, însă proiectantul ne-a spus că nu ar fi o problemă, deoarece ne putem extinde în lungime.
R: Investitori au mai venit pe la Vaea Argovei?
DSC_0160C.B.: Aici aţi atins un punct sensibil, pentru că asta e marea noastră problema: lipsa locurilor de muncă. Şi cred că nu numai la noi, că în general, în mediul rural. Populaţia asta doreşte, locuri de muncă. Investitorii…Dacă ar fi să vină, poate tot în agricultură sau turism. Ştiu că zonă noastră este una deosebită, poate nu conştientizăm asta tot timpul, dar investiţii majore nu au venit. De la lipsa locurilor de muncă pleacă mai multe. Încasări mai scăzute la taxe şi impozite pentru primărie…e un întreg lanţ.
R: De la consiliul judeţean nu aţi primit fonduri?
C.B. Consiliul judeţean, prin "drumurile judeţene" ne-a ajutat şi a pietruit un drum ce face legătură între noi şi satul Ostrov, fost Valea Căpitanului. Acela este un drum judeţean, în mare parte nefolosit, dar este singura legătură cu Valea Căpitanului, unde locuiesc în jur de 30 de persoane. Drumul era impracticabil, însă acum o săptămâna "drumurile judeţele" l-au pietruit pe acea porţiune şi chiar vreau să le mulţumesc că am găsit înţelegere la ei. De asemenea, reprezentanţii consiliului judeţean m-au sfătuit să fac o adresa prin care să solicit un ajutor de urgenţă pentru şcoala de la Siliştea. Aceasta are acoperişul spart, am mai reparat noi ceva, dar clădirea dacă stă aşa se degradează pe zi ce trece. Cei ce au fost înaintea mea nu prea s-au ocupat de şcoli. Ieşise până şi copacii prin sageacul şcolii din Siliştea. Sperăm să ne înţeleagă şi de această dată pentru că este o situaţie de urgenţă. În rest, să fim sănătoşi, să avem putere de muncă şi, cu puţin ajutor, le rezolvăm pe toate.


There is no ads to display, Please add some

About The Author