Legat de Călăraşi – Răscoala ratată din Călăraşi

Please enter banners and links.

Istoria României cuprinde un episod incandescent ce tinde să cadă într-o uitare deloc indicată: Răscoala din anul 1888, care a izbucnit şi s-a derulat, în mare parte, pe teritoriul judeţului Călăraşi.

Pentru a înţelege de ce este bine să ştim (şi să nu uităm!) ce ni s-a întâmplat în primăvara anului 1888, este nevoie să descâlcim iţele premiselor. Astfel:

– În anul 1886, suveranii de origine germană de la Bucureşti şi Sofia, au pus la punct planul de uniune federativă a regatelor României şi Bulgariei. Guvernul mixt urma să rezerve ministerele esenţiale românilor. Cu ”binecuvântare” anglo-germană, sub sceptrul lui Carol I se contura un super-stat, capabil să controleze strategic Balcanii.

– În anul 1887 România finalizează planul liniei de fortificaţii Nămoloasa-Focşani, o barieră eficientă la limita sudică a Moldovei. Din senin, regele Bulgariei este răpit de un comando ”revoluţionar” rusesc. Este recuperat de propriul guvern, după dezamorsarea unei ”revoluţii” ce trebuia să izbucnească la Silistra. Devine evidentă iritarea Rusiei faţă de mişcările româno-bulgare.

– În primăvara lui 1888, conservatorii români reuşesc să atragă facţiuni desprinse din partidul liberal, de guvernământ. Opoziţia Unită declanşează o furibundă campanie împotriva cheltuielilor Armatei. Regelui i se cere să retragă liberalii de la guvernare.

Exasperaţi de prezenţa îndelungată la cârma ţării a premierului Ion C. Brătianu (cel care îi oferise tronul lui Carol I), opozanţii demarează un plan în trei etape.

N. Filipescu - excesiv de patimas, violent ca un tigru si bun ca un copil (Octavian Goga)Primul episod: ”proteste de stradă, urmate de incidente violente”. La 15 martie 1888, o trupă de ciomăgari condusă ”în teren” de colericul deputat Nicolae Filipescu, asaltează Palatul Regal, vociferând ”Jos Brătianu! Sus Regele!”. Carol I îi priveşte din balcon, neimpresionat de pietrele ce sparg geamurile clădirii. Garda Palatului intervine. Vulcanicul Filipescu (om cu doctorat în Drept, la Sorbonna…) agită teatral un revolver, dar când să-l folosească i se atrage atenţia că îl ţinteşte chiar pe nepotul său… Extenuaţi de efort, protestatarii se repliază către Parlament, unde fac joncţiunea cu ceilalţi lideri. Armata intră în dispozitiv de protecţie a instituţiei. De undeva, se trage un foc de armă care ucide un biet uşier. Militarii dispersează cu uşurinţă gloata. Sunt arestaţi cei asupra cărora se găsesc arme de foc: deputaţii Filipescu şi Fleva. Take Ionescu şi Alexandru Juvara apucaseră să plaseze revolverele soţiilor lor… Doamnele nu au fost percheziţionate.

Al doilea episod fusese prevăzut a se declanşa a doua zi, ca ”răspuns spontan” la ”abuzurile forţelor de ordine asupra Opoziţiei”. Punctele de plecare stabilite: două comune din fostul judeţ Ilfov, aflate actualmente pe teritoriul judeţului Călăraşi: Belciugatele şi Fundulea!

 

            În urmarea acestui articol vom vorbi despre derularea şi deznodământul evenimentelor, demascarea responsabililor şi a… planului din spatele planului!


There is no ads to display, Please add some

About The Author