Legat de Călăraşi – Ar da turcii…

Please enter banners and links.

Până nu demult, din cauza vechilor conflicte între noi şi turci, dar mai ales frecventelor încleştări armate ruso-turce şi chiar ruso-austro-turce în Țările Române semnalul pericolului iminent era dat prin succintul mesaj ”Dau (adică, vin sau năvălesc) turcii!”. Vremurile s-au schimbat, iar în ultimii 20 de ani analizele istorice (ştiinţifice, nu politice!) au demonstrat că nu turcii au fost cei mai mari inamici ai românilor. Fac aici o cernită menţiune, în memoria profesorului meu, veritabil deschizător de drum al noii percepţii asupra istoriei naţionale, academicianul Florin Constantiniu, autorul lucrării-revelaţie ”O istorie sinceră a poporului român”, plecat la cele veşnice vineri, 13 aprilie…
Duşmănia istorică s-a stins, iar locul ei a fost luat de redescoperirea reciprocă a celor două popoare. Aderarea ţării noastre la N.A.T.O. şi U.E. a adus Turcia pe primul loc între partenerii economici non-U.E. ai României. În ţara noastră operează aproape 13.000 de companii turceşti. Acum câteva luni, a fost parafat la Ankara şi ”Planul de Activităţi al Parteneriatului Strategic România-Turcia”, ce prevede amplificarea colaborării bilaterale în domeniile militar, juridic, al protecţiei mediului, dar şi în economie, sub imperativul dublării schimburilor economice dintre cele două state.
De ce parteneriat strategic între guvernele de la Bucureşti şi Ankara? Pentru că Turcia este gigantul din Asia Mică a cărui umbră a început să acopere iarăşi Europa. În ultimii 10 ani, Turcia s-a bucurat de o dezvoltare economică spectaculoasă, alimentată de explozia creditării externe. Anul trecut, economia turcă a avansat cu 8,5%, cu o rată de creştere anuală de peste 40%! Acest progres ce aminteşte impetuozitatea otomană de altădată este cu atât mai evident pe fondul crizei cronice ce bântuie lumea.
Dar Turcia a făcut progrese spectaculoase şi în plan militar. ”Newsweek” arăta, săptămâna trecută, că Turcia face presiuni, în diverse moduri, pentru recuperarea artefactelor descoperite pe teritoriu său, aflate în custodia marilor muzee ale lumii. Motivul? La Ankara se va deschide în anul 2023, cu prilejul centenarului republicii turce, cel mai mare muzeu din lume(!). Pretenţiile sunt justificate (deşi multe exponate au fost scoase din ţară chiar cu acordul sultanilor!), dar ele confirmă şi că Turcia îşi regăseşte vechea cadenţă, pe calea naţionalismului. Ultimul ”boom” turcesc este mega-producţia cinematografică ”Fetih 1453”, care glorifică cucerirea Bizanţului de către Mahomed al II-lea. O fi vreo modalitate mai ciudată de a sărbători Republica lui Ataturk prin proslăvirea Imperiului?
În fine, revenind la interesele României pe lângă colosul turc, luăm notă de recentele declaraţii ale reprezentanţilor Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, care susţin că mediul de afaceri turcesc doreşte să se implice mai mult la noi, cu prioritate în agricultură şi imobiliare (?!), dar şi în industria confecţiilor, în producerea de energie din surse regenerabile, clinici medicale etc.. Care dintre aceste domenii nu ar putea prezenta oportunităţi de afaceri şi în Judeţul Călăraşi?
Cunoscând că mediul de afaceri turc îmbină două calităţi rare, dorinţa şi potenţialul, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Călăraşi ar trebui să intensifice contactele cu investitorii turci, dornici să beneficieze nu doar de resursele Călăraşiului ci şi de intrarea pe piaţa U.E. via România. Ar trebui să fie simplu. Mesajul alarmei de altădată ar putea fi convertit într-un agreabil ”Dau turcii… bani!”, mai ales fiindcă ştim că, mai în glumă mai în serios, ”Turcul plăteşte!”

Cornel Coman
 


There is no ads to display, Please add some

About The Author