La Vâlcelele, – Se continuă proiectele privind dezvoltarea comunei

Please enter banners and links.

– Domnule primar, sunteţi pregătiţi pentru începerea anului şcolar?
– Da, suntem pregătiţi. Am reuşit să igienizăm şcolile, să efectuăm reparaţiile curente pentru începerea noului an şcolar. Vom primi bobocii care vor veni anul acesta într-o clasă pregătită special pentru ei. Cadrele didactice sunt calificate în totalitate şi mă bucur să spun că începe un an nou şcolar.
– Pentru această toamnă aţi făcut la şcoli investiţii noi sau v-aţi rezumat doar la igienizări?
– Fiind la al patrulea mandat, an de an am investit în şcoli, şi anul acesta cred că e primul an în care venim numai cu mici reparaţii şi igienizări, ca să putem să menţinem climatul dintr-un spaţiu public, cum este şcoala.
– Ştiu că la un moment dat comuna Vâlcelele a câştigat foarte multe proiecte. În ce stadiu se află ele acum?
– Suntem în dezvoltare acum pe zona de drumuri de acces către exploataţii agricole, măsura 112, programul de dezvoltare PNDR. Să spunem că suntem la jumătate cu acest drum, am pus balastul, urmează să facem o fază determinantă ca să putem să continuăm şi al doilea proiect de importanţă pe infrastructură care e canalizarea în comuna Vâlcele şi satul Floroaica, unde suntem la ora actuală tot undeva la peste 60%. Montăm staţia de epurare ca să putem să continuăm cu reţelele interioare. Sper ca anul viitor să terminăm şi staţia de epurare şi drumul de acces către exploataţia agricolă. Aceste două proiecte cred că vor avea finalitate anul viitor.
– Aveţi banii necesari pentru a finaliza aceste investiţii?
– Pentru amble investiţii sunt banii în contul primăriei, pe amândouă le putem finaliza, dar datorită constructorului cred că nu le putem finaliza în termenul prevăzut de contract.

Cofinanţarea proiectelor europene, în pericol

– Prin rectificarea bugetară ştiu că s-au tăiat fondurile pentru confinanţarea unor proiecte. Primăria Vâlcelele este afectată?
– Da, ni s-au blocat 5 miliarde care erau pe fonduri europene, era cofinanţarea la proiectele noastre. Noi avem 8 miliarde să cofinanţăm proiectul pe măsura 125, iar aceşti bani au fost blocaţi de către trezorerie şi noi suntem în imposibilitate să continuăm proiectul pe măsura 125. Nu ştiu ce măsuri vom găsi pentru viitor. Noi am contestat la contencions, la Curtea de Apel. Încercăm să primim o hotărâre judecătorească favorabilă şi în urma unui control care a fost într-o echipă, Finaţele plus Curtea de Conturi în care să fie evidenţiată coparticiparea pe fonduri europene. Faptul că am fost în opoziţie tot timpul în cadrul consiliului judeţean, fiind altă culoare politică, nu am primit cofinanţări chiar dacă am terminat proiectele.Casa Verde am terminat, parcul comunal cu ordonanţa 7, şi nici la ora actuală nu ni s-a dat cofinanţarea pentru aceste proiecte. Şi acei bani erau meniţi să reuşim să coparticipăm în proiectele pe care noi le-am finalizat, să putem să asigurăm cofinanţarea.
– Dacă nu asiguraţi cofinanţarea, în mod automat se pierd şi banii europeni, nu?
– Nu se pierd banii europeni, se întârzie şi trebuie să găsim variante. Ori ne împrumutăm la bancă să putem să participăm cu suma de care noi o să avem nevoie, sau în cel mai rău caz întârziem proiectul ca să ne deconteze mai multe tranşe de plată şi trebuie să modificăm proiectul spunând că avem nevoie de mai multe tranşe de plată, să se întoarcă banii înapoi pentru că pe măsura 125 cofinaţarea este de 100%. 


There is no ads to display, Please add some