Învăţământul profesional, din nou la modă
Please enter banners and links.
– s-au format 10 clase profesionale-
După o perioadă lungă de timp în care învăţământul românesc a scos ani buni licenţiaţi care la ora actuală nu au un loc de muncă, iată, învăţământul profesional s-a reînfiinţat. Astfel că, potrivit Iuliei Călăraşu, inspectorul şcolar pentru implementarea descentralizării în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean ( ISJ)Călăraşi, au fost formate 10 clase profesionale, deşi iniţial au fost propuse spre înfiinţare 11 clase de acest gen, fiind înscrişi un număr de 224 de elevi.
Şcolile în care există clase de profesională
Şcolile care deţin clase profesionale sunt următoarele: Grupul Şcolar Alexandru Odobescu Lehliu Gară, care are o clasă de mecanică, calificarea fiind mecanică agricolă, Grupul Şcolar Duliu Zamfirescu din Dragalina, cu o clasă de mecanică agricolă, Grupul Şcolar Ion Ghica din Olteniţa, care are o clasă de mecanică auto, dar şi una de estetică şi igienă a corpului omenesc, Grupul Şcolar Dan Mateescu Călăraşi, în care va funcţiona o clasă de zidar pietrar tencuitor, Grupul Şcolar Borcea, care va avea o clasă de agricultură unde elevii vor învăţa să devină agricultori culturi de câmp, Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu – o clasă de mecanică ce va avea calificarea de lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, Liceul Agricol Sandu Aldea, cu o clasă în care elevii vor învăţa să devină agricultori culturi de câmp, Grupul Şcolar Agricol Fundulea- agricultor culturi de câmp şi nu în ultimul rând, Liceul Auto , care va deţine o clasă de mecanică auto. Toate unităţile de învăţământ dintre cele enumerate anterior deţin contracte încheiate cu agenţii economici.
Elevii primesc bursă lunar
În fiecare lună elevii vor primi o bursă care are valoarea de 190 de lei, fiind echivalentă bursei bani de liceu. Această şcoală profesională durează doi ani, iar la încheierea acesteia, elevii vor primi o calificare cu pas european, care va fi recunoscută de către toate statele membre ale Uniunii Europene.
Elevul se va angaja vara şi va face practică
Şcoala profesională se adresează copiilor care au o situaţie materială delicată. Elevul se va angaja în perioada de vară la agentul economic, acolo unde îşi va desfăşura şi practica. În cei doi ani de învăţământ profesional se va pune accent pe partea practică, doar 25% însemnând teorie.
There is no ads to display, Please add some