Interpelare senator Cionoiu – acceptarea în procedurile de achiziţie publică/sectorială a garanţiilor de participare/de bună execuţie emise de către instituţiile financiare nebancare
Please enter banners and links.
- 12.03.2022
- adresată ministrului Adrian Câciu
Stimate domnule ministru,
În data de 10 ianuarie 2022, pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (A.N.A.P.), a fost publicată o notificare privind acceptarea în procedurile de achiziţie publică/sectorială a garanţiilor de participare/de bună execuţie emise de către instituţiile financiare nebancare.
Prin notificarea emisă de ANAP, începînd cu data de 10 ianuarie 2022 nu mai pot fi acceptate garanţii de bună execuţie emise de IFN-uri. Prin urmare, din această notificare reiese faptul că, în situaţia in care agenţii economici au încheiate poliţe de garanţie de bună execuţie emise deja de către IFN-uri, autoritatea contractantă obligă operatorii economici la încheierea unor poliţe de garanţie de bună executie noi, emise de instituţii bancare sau societăţi de asigurare.
În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 93/2009 privind Instituţiile Financiare Nebancare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Regulamentului nr. 20/2009 privind Instituţiile Financiare Nebancare, cu modificările şi completările ulterioare, notificarea în cauză, interpreteaza dispozitii care contravin directivei europene in materia achizitiilor publice, respectiv Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE și care pot conduce la comportamente discriminatorii, dar și la existența unor elemente de neconstitutionalitate și limitează în egală masură obiectul de activitate al Institutiei Financiare Nebancare (IFN-uri) așa cum a fost aceasta autorizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Consideram ca LEGEA primeaza înaintea INSTRUCTIUNII și nu se poate aplica retroactiv. Din CV-ul domnului președinte al A.N.A.P., Liviu Bostan, se observă ca dumnealui a lucrat la societati de asigurare renumite, aplicand un tratament partinitor, neconcurential și abuziv.
Operatorii economici au nevoie de sprijin, prin acceptarea garantiilor de buna executie emise de o Institutie Financiara Nebancara, încheiate inainte de publicarea Notificarii, 10 ianuarie 2022, in situatia in care acestea indeplinesc conditiile impuse de legislatia in vigoare, pentru evitarea blocarii proiectelor și a cererilor de rambursare aflate in procesare la AM\OI la aceasta data.
Având în vedere cele mentionate mai sus, va rog domnule ministru, sa dispuneti toate masurile necesare legale ce se impun pentru a debloca activitatea operatorilor economici care au utilizat asemenea instrumente de garantare acceptate în cadrul procedurilor de achizitii publice.
Atașat regasiti urmatoarele documentele:
– raspunsul Fondului de Garantare și Finantare Transilvania IFN SA;
– adresa 1390\21.01.2022 emisa ADR Sud Muntenia;
– adresa nr.122 /28.01.2022 catre Sccretarul General al Guvernului;
– adresa 111 \26.01.2022 catre beneficiarul lucrarii unui operator economic din mun. Calarasi
– adresa nr.121/28.0J .2022 catre Agentia Nationala de Achizitii Publice.
Senator Nicușor Cionoiu
There is no ads to display, Please add some