Inspecţia judiciară a venit la Tribunal
Please enter banners and links.
Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu faţă de o sentinţă a Tribunalului Călăraşi, în cazul eliberării din arest a poliţiştilor călărăşeni, care au violat o fată de 15 ani, conform portalului de ştiri mediacalarasi.ro.
Având în vedere relatările recente din mass media cu privire la cazul poliţiştilor din Călăraşi, acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de viol, prevăzută de art. 218 alin. (1) şi (3) lit. c) şi f) din Codul Penal, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu la data de 2 octombrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de instrumentare şi soluţionare a cauzei sub aspectul măsurilor preventive.
Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători şi Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori.
Verificările prealabile urmează a fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară. Completul FCP5 a înlocuit măsura arestării preventive a inculpaţilor Şerban Adrian Nicuşor, Dumitriu Daniel Florentin cu măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile.
Şerban Adrian Nicuşor şi Dumitriu Daniel Florentin sunt poliţiştii de la Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, arestaţi la începutul lunii august sub acuzaţia că au violat o fată în vârstă de 15 ani fugită dintr-un centru de plasament, pe care au găsit-o în municipiul Călăraşi. La momentul săvârşirii actului sexual poliţiştii se aflau în timpul serviciului.
Acelaşi complet de la Tribunalul Călăraşi a dispus şi revocarea măsurii preventivă a controlului judiciar privind pe inculpaţii NICULAE TUDORIŢA, DECU FLORIAN, NEAGU MARIUS GELU, DOBRE MARIAN, DOBRE GHEORGHE şi PREDA SIMONA ALINA, măsură luată la data de 11.03.2015 prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi a înlăturat obligaţiile impuse inculpaţilor din "Dosarul Nana". În schimb, Curtea de Apel Bucureşti a infirmat soluţia Tribunalului Călăraşi şi a decis cercetarea inculpaţilor din dosarul Nana sub control judiciar.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: în perioada 2005 – 2010, inculpaţii Niculae Tudoriţa, Decu Florian, Neagu Marius Gelu, Dobre Marian şi fostul primar al comunei Nana, Budeşteanu Dumitru (în prezent decedat), au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispoziţiilor Legii fondului funciar şi a celorlalte reglementări în domeniu. În timp, la grupul infracţional au aderat inculpaţii Preda Simona Alina, Dobre Gheorghe, Preda Vasilica, Enciu Domnica şi Negoiţă Daniela, care au contribuit la realizarea scopului indicat.
Faptele care au constituit obiectul cercetărilor în prezenta cauză vizează un număr de 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole, toate soluţionate de Comisia Nana în perioada mai 2006 – decembrie 2010.
Trebuie menţionat faptul că aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini. În scopul recuperării pagubei, în modalitatea restabilirii situaţiei anterioare, s-a dispus instituirea sechestrului penal asigurător asupra terenurilor dobândite prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor. Totodată, în vederea confiscării bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, s-a instituit măsura sechestrului penal asiguratoriu asupra unor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.
Acelaşi complet de la Tribunalul Călăraşi a hotărât ca primarul din Lehliu Sat, Nicolae Matei, contabilul şi casierul din primăria Lehliu Sat să fie cercetaţi sub control juduciar şi nu în arest preventiv, aşa cum ceruse procurorii. Conform sentinţei " În baza art. 204 C.p.p. rap. la art. 425 ind.1 alin.7 pct.1 lit.b C.p.p. respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară împotriva încheierii pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi la data de 17.09.2015 în dosarul nr. 1247/249/2015 al Judecătoriei Lehliu-Gară. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu de la 21 septembrie 2015". Conform magistraţilor de la Judecătoria Lehliu Gară : " În baza art. 227 alin. 1 NCPP, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii MATEI NICOLAE, IORGU MARIAN şi ANTONACHE CLAUDIU. În baza art. 227 alin. 2 NCPP rap. la art. 211, art. 215, art.2151 NCPP dispune luarea MĂSURII CONTROLULUI JUDICIAR faţă de inculpaţii: MATEI NICOLAE, IORGU MARIAN şi ANTONACHE CLAUDIU, pe o durată de 60 de zile ". Aceiaşi magistraţi decid ca cei trei inculpaţi, respectiv primar, contabil şi casier să nu ia legătura între ei, dar nu interzic acestora accesul în primărie, adică locul faptei. Procurorii călărăşeni îi acuză pe aceştia, printre altele, că în intervalul 2011-2014, inculpatul ANTONACHE CLAUDIU – casier în cadrul primăriei – cu complicitatea inc. MATEI NICOLAE (primar) şi IORGU MARIAN (contabil), a încasat cu titlu de impozite şi taxe locale, în mod repetat, suma totală de 1.040.366, 91 lei, pe care nu a înregistrat-o în evidenţa contabilă (borderouri desfăşurătoare ale încasărilor, registre de casă) şi pe care nu a depus-o la Trezoreria Lehliu-Gară, însuşindu-şi sau cheltuind respectivele sume de bani în mod ilegal, în interes propriu sau al altor persoane”. Prin urmare, primarul şi cei doi, după ce au băgat mâna în taxele şi impozitele oamenilor, au fost "condamnaţi" la locul de muncă pentru a încasa în continuare dările oamenilor. Nu ştim dacă magistraţii care au luat această decizie ştiu că acum căţiva ani în urmă primarul Nicolae Matei cerea bani de la consiliul judeţean motivând că are 25 % grad de încasare a taxelor şi impozitelor pentru că populaţia este săracă şi nu poate plăti, societăţile de pe raza comunei dau faliment, pe când primăria era jefuită sistematic de cei trei. Mai mult, nu ştim nici cum cei trei posibili infractori, primar, contabil şi casier se vor abţine de a lua legătura din moment ce îşi desfăşoară activitatea sub scelaşi acoperiş, respectiv primăria Lehliu Sat. Curios lucru, în vederea recuperării prejudiciului, la nicio instituţie, Parchet, Judecătorie, Tribunal nu se vorbeşte de vreun sechestru asigurator impus celor trei inculpaţi.
Conform declarațiilor de avere a celor trei, din 2005, aceștia erau săraci lipiți pământului, restul declarațiilor de avere, până în prezent, nefiind postate nici măcar pe site-ul A.N.I., responsabilitatea fiind a secretarului primăriei din Lehliu Sat.
There is no ads to display, Please add some