EcoAqua Călărași se implică activ în reducerea pierderilor din rețelele de apă potabilă
Please enter banners and links.
- societatea a câștigat anul trecut Concursul Național de Detecție Pierderi Apă ”Vasile Ciomoș”
Apa este cea mai prețioasă substanță. O bem, o folosim la gătit, ne spălăm cu ea, înotăm în ea și suntem alcătuiți în mare măsura din ea. Omul se poate lipsi în situații excepționale de apă pentru alte folosințe, dar nu și de apa de băut. Putem rezista timp destul de îndelungat fără mâncare, dar foarte puțin fără apă. De aceea pentru om cea mai importantă apă a fost, este și va fi apa potabilă.
Este adevărat că majoritatea suprafeței planetei este acoperită de apă, însă 97% din apa disponibilă la nivel planetar este apă marină, prea sărată pentru uzul uman. Din apa disponibilă rămasă, 2 % se află în ghețari și calotele glaciare, deci rămâne numai 1% din totalul apelor de pe glob pentru a fi utilizată pentru consumul uman.
Este imperativ necesar ca furnizorii de apă să aplice metodologii eficiente pentru reducerea pierderilor de apă din sistemele lor de transport și de distribuție. Beneficiile aplicării unor programe de management și control a pierderilor de apă din rețele ar putea fi sumarizate astfel:
- Salvează o resursă prețioasă și valoroasă;
- Creste eficiența sistemelor de distribuție existente;
- Reduce investițiile în infrastructura de transport a apei potabile;
- Crește speranța de viață a sistemelor existente;
- Crește profitul operatorilor de apă și canal;
- Reduce consumurile energetice și materiale ale operatorilor.
Înțelegând toate aceste realități obiective, EcoAqua Călărași a demarat un program de reducere a pierderilor din rețelele de transport apă potabilă, prin înființarea unei formații dedicate exclusiv pentru detectarea pierderilor și prin implementarea unor proceduri stricte de control activ a rețelelor, management al presiunii și optimizare a timpilor necesari reparațiilor conductelor avariate.
Primul pas a constat în achiziționarea unor echipamente moderne de detecție activă a scurgerilor. Detecția activă se bazează în principal pe efectuarea de sondaje acustice de detectare a scurgerilor la intervale regulate, pe baza informațiilor și datelor obținute din monitorizarea continuă a fluxurilor și presiunilor la nivelul zonelor sau districtelor măsurate. Acest lucru poate fi obținut prin montarea pe conducte a unor loggeri de sunet. Aceștia fac o analiză continuă a sunetului făcut de trecerea apei prin segmentele de conductă, căutând iregularitățile, vârfurile acustice și orice alt zgomot care iese din limitele de liniaritate prescrise. După măsurare loggerii sunt colectați, datele sunt transferate wireless către un terminal dedicat, care indică nivelul de zgomot și probabilitatea existenței unei avarii în perimetrul analizat. Datele obținute sunt descărcate apoi într-o bază de date ce poate fi accesată și interpretată oricând.
După analizarea datelor obținute de la loggeri urmează etapa identificării exacte a punctului în care conducta este avariată. Acest lucru se poate face în două moduri: prin ascultare directă cu ajutorul unui microfon foarte puternic, conectat la un terminal care analizează, filtrează și redă grafic intensitatea sunetelor din perimetrul analizat. Practic, această metodă se bazează pe identificare punctului în care maximul minimului zgomotului de fond este cel mai puternic, punct care corespunde cu avaria căutată. Această metodă, deși mai lentă decât corelarea, are avantajul că nu necesită inserția de tehnică pe conducte sau accesorii, fiind realizată exclusiv la nivelul solului. O altă metodă pentru detecția activă a pierderilor este metoda corelării între două sau mai multe puncte. Această metodă presupune inserarea pe un segment de conductă a două sau mai multe hidrofoane, care analizează acustic acel segment și identifică cu precizie punctul de fractură, prin corelarea distanței dinte hidrofon și maximul iregularității.
Această metodă este cea mai precisă, însă necesită puncte de inserție și introducerea unor date despre perimetrul analizat (lungimea, materialul din care este fabricată conducta și diametrul acesteia. Prin aplicarea unor filtre acustice presetate în funcție de datele introduse, corelatorul reușește să indice avaria existentă în perimetrul analizat.
O altă metodă de detecție activă a pierderilor este camera pentru inspecția video a conductelor de transport, practic un sistem de televiziune cu sistem închis pentru inspectarea rețelelor de apă și canalizare. Aceasta este una dintre cele mai performate aparaturi din dotare și este utilizată pentru confirmarea integrității rețelelor de apă și canal. Prin vizualizarea interiorului conductelor, sistemul CCTV (sistem de televiziune cu circuit închis) poate determina cauza înfundărilor repetate, funcționarea defectuoasă a canalizării, localizarea fisurilor și a exfiltrațiilor, panta etc.
Însă oricât de bun ar fi un echipament, performanța lui va fi întotdeauna identică cu performanța utilizatorului său. În acest scop membrii echipei pentru detectarea pierderilor de apă au participat la sesiuni de training cu aparatura din dotate efectuate de specialiștii firmelor producătoare, seminarii și cursuri de informare și perfecționare în cadrul Facultății de Hidrotehnică din cadrul UTCB, precum și la schimburi de experiență cu colegii din țară care utilizau deja aparatura achiziționată.
Încununarea tuturor acestor eforturi a venit anul trecut, prin câștigarea Concursului Național de Detecție Pierderi Apă ”Vasile Ciomoș”, concurs la care au participat membri ai formațiilor pentru detecția pierderilor de apă aparținând tuturor operatorilor de apă și canal din țară. Colegii noștri au reușit să învingă echipe mult mai bine ”cotate” la nivel național (ApaNova București, Raja Constanța, Aquatim Timiș, Compania de Apă Someș Cluj, etc), dovedind că uneori pasiunea, aplicarea și dedicația pot compensa o experiență mai scăzută și o dotare tehnică inferioare.
Însă cea mai mare reușită a noastră constă în reducerea procentului de pierderi fizice și rețelele de distribuție ale EcoAqua Călărași. Prin activitățile specifice, prin implementarea strategiilor și procedurilor dedicate, prin controlul presiunilor, prin optimizarea timpilor de reparație și mai ales prin coroborarea și cointeresarea tuturor celor care pot contribui la reducerea procentului de pierderi fizice, am reușit să ”tragem” în jos graficul apei irosite. Nu este mult, dar este suficient pentru a ne încuraja să continuăm lupta cu risipa celei mai importante resurse pe care o deținem, apa de băut !
There is no ads to display, Please add some