“Dorința mea cea mai mare este să aducem tinerii acasă”

Please enter banners and links.

DSC_0002-interviu cu Aurel Vasile, primarul comunei Jegălia

 

R.- Domnule primar, sunteți la jumătatea mandatului. Vă declarați mulțumit de ce ați realizat până acum?

A.V.- Să fiu sincer sunt mulțumit parțial. Nu mă pot declara pe deplin mulțumit atâta timp cât realizările din comună nu au fost la nivelul așteptărilor mele, asta întâmplându-se datorită birocrației excesive și a lipsei banilor. Taxele și impozitele sunt colectate în proporție de 47%, oamenii nu au unde să muncească, salariile sunt mici… Din această cauză primăria, din proiectele pe care le are, încearcă să rezolve cât poate. Dar, era bine să rezolve cât mai mult.

– Dumneavoastră veniți din mediul privat. Nu cumva ați mărit și standardele?

– Evident. Din momentul în care am intrat în primărie am mărit standardele începînd, de exemplu, cu pietruirea străzilor. Când am venit în primărie erau, în cele trei localități ale comunei, 4,5 km de străzi pietruite, iar la ora actuală avem Jegălia și Iezeru complet pietruite, cu fonduri proprii. În Gâldău nu am început pietruirea, deoarece am depus un proiect pe Proiectul Național de Dezvoltare Locală, este aprobat, deja am primit 1,6 miliarde lei vechi pentru proiectul tehnic, iar lucrările sunt scoase deja la licitație.

– Cât mai pietruiți?

– 12,5 km de drumuri, de data asta asfaltate, din care 5 km în Gâldău, cam 5 km în Jegălia și diferența în Iezeru. În Jegălia mai avem un proiect depus pe GAL, de fapt pe GAL am depus două proiecte, unul aprobat, pentru o mașină multifuncțională, stații de amplificare pentru căminul cultural din Jegălia, plus 24 de costume pentru copiii din cadrul școlilor. Celălalt proiect pe GAL se referă la 1 km de stradă asfaltată, am obținut maxim de puncte aici, urmând să mergem la Târgoviște și să sperăm că și acolo vom fi aprobați. Poate în două luni de zile reușim să asfaltăm, pentru că este vorba de strada cea mai importantă din Jegălia, pe ea situându-se cimitirul, școala, primăria, farmacia și tot ce este mai important într-o comună. Dacă mai discutăm de proiecte, mai avem un proiect început, de extindere a primăriei actuale care, din punctul meu de vedere, nu mai corespunde din punct de vedere al spațiului, birourile sunt mici, se lucrează prost. De aceea vrem să facem această extindere, ca atunci când cineva vine în primărie să fie bine primit și să-și rezolve problemele mult mai repede. Mai avem un proiect privind un parc tematic, în spatele poliției, este aprobat și urmează să trecem la semnarea contractului. Este un proiect ambițios, pe programul pentru pescuit. Noi avem o zonă inundabilă, unde se aruncă gunoaie, fiind inestetică și nefolosită. Atunci am considerat că pe 1 ha, pe niște platforme suspendate, să facem acest parc, cu bărcuțe, cu locuri de joacă suspendate, pentru copii. Este un proiect ambițios și eu sper ca în două luni să intrăm în licitație pentru a ne apuca de treabă. Mai avem un proiect la școala Gâldău, urmează acum să vină verificarea pe teren, fiind vorba despre o modernizare și reabilitare de vreo 5 miliarde lei vechi, în timp ce pentru școala de la Jegălia avem proiectul pregătit, urmează să vină fondurile pe POR. Și acesta este un proiect ambițios de vreo 28 miliarde lei vechi tot pentru modernizare și reabilitare.

– În acest moment care ar fi nevoile stringente ale populației din localitate?

– Din punctul meu de vedere, vorbind administrativ, într-o comună ai nevoie de școli și grădinițe pentru copii, ai nevoie de primărie, de apă, de infrastructura străzilor. Dar, mai e nevoie și de locuri de muncă, pe care primăria nu le poate creea direct, dar poate sprijini înființarea lor. Eu îmi doresc ca tineretul să vină înapoi, iar eu chiar am înființat câteva locuri de muncă. Am mai adus pe cineva care face PAL, la fostul SMA Jegălia, unde are în jur de 80-100 de angajați, nu știu exact, mai e vorba de o stație de gaz, una de sortare a pietrei, cu terenuri închiriate și unde au avut obligația să angajeze numai oameni din Jegălia. Mai e cineva cu o fermă de vaci cu un proiect cu fonduri europene, altcineva a deschis o cășărie…ușor, ușor le rezolvăm. Dar, ca să revin la întrebarea dvs., am spus că avem nevoie de apă și aici avem o problemă. Noi aparținem de RAJA Constanța din 2010 și sunt lucruri bune și rele. Lucrurile bune sunt că avem apă tot timpul, cu presiune, inclusiv vara, ceea ce înainte nu se întâmpla, numai că prețul e puțin cam mare. Și din cauza asta populația e nemulțumită. Dar, în schimb, împreună cu RAJA am câștigat un proiect de 8 milioane de euro, asta pe fondurile lor. În plus, reabilitează rețeaua din Gâldău, vreo 3 km, au reabilitat o mare parte, și am mai câștigat faptul că la toate instituțiile publice apa este gratuită. Mai avem și o rețea proastă de apă, adică veche, din azbociment, și din această cauză nu am putut reabilita cum trebuie străzile. Am făcut mai mult o reparație, decât o pietruire, pentru că altfel spărgeam conductele, dacă se intervenea cu vibratoare, cu utilaje grele.

DSC_0010– Spuneați că aveți un grad mic de colectare al taxelor și impozitelor. Acest lucru se datorează și lipsei locurilor de muncă?

– În primul rând migrația tinerilor către oraș este destul de accentuată, sau către zonele care oferă locuri de muncă cu un salariu decent, astfel că avem o comună îmbătrânită….lipsa banilor, a locurilor de muncă duce la imposibilitatea de a plăti taxele și impozitele. Pe această cale vreau să mulțumesc locuitorilor care își plătesc taxele și impozitele la timp…dar în aceste taxe avem și amenzile. Și aici ne confruntăm cu un fenomen…avem o prostituată, care nu este de la noi, a fost măritată aici, care are amenzi de vreo 400 de milioane, alte două persoane, care nu stau la noi, ce se ocupă cu cerșetoria, vreo 500 de milioane, mai avem încă o prostituuată cu 800 de milioane, plus alte amenzi neplătite și, de aici, gradul mic de colectare.

– Cu starea de infracționalitate cum stați?

– Aici pot să spun că nu sunt probleme. Sunt mici coțcării, mai ales în perioada de iarnă, pentru că acum, în perioada de vară, mulți sunt plecați în străinătate… doar mici certuri…chiar nu avem probleme. Avem trei polițiști, dar și patru gardieni care își fac treaba.

– În următoarea perioadă ce v-ați dori să faceți?

– Noi avem multe proiecte în derulare și, evident, mi-aș dori să le finalizez. Dar, dorința mea cea mai mare este să aducem tinerii acasă. Și ca să aduc tineretul înapoi eu, ca primar, trebuie să ofer câteva lucruri esențiale. Chiar dacă-l conving că el își găsește de lucru în comună, trebuie să ofer condiții și copiilor lui. Adică o grădiniță. Și avem o grădiniță modernă în comună. Dacă grădinița e plină și omul e încântat, după aceea își duce copii la școală. La ora actuală nu ne putem mândri cu ele dar, în curând, am putea reuși să le aducem la un stadiu bun, cu toaletele înăuntru, cu centrale termice, cu tot ceea ce este modern. Avem deja profesori. După aceea copilul trebuie să facă și sport. Avem lot puternic de lupte libere, înființăm și un lot de șah, de tenis de masă, avem un teren de fotbal…nu trebuie copiii să se ducă să stea toată ziua în cârciumă. Avem biblionet în comună și copii chiar vin acolo. Mai mult, parcul tematic, unde să se destindă tineretul, o stradă asfaltată, un iluminat stradal, ordine publică…într-un cuvânt civilizație. Așa atragi oamenii. Pentru mine tineretul și copii, alături de oamenii în vârstă, reprezintă prioritatea numărul unu. Prioritatea este viitorul. De aceea depun toate eforturile să modernizez aceasată comună, pentru un trai decent, cu toate că întâmpinăm și greutăți.

– Mai vă doriți un mandat în fruntea primăriei?

– Sincer, nu e important ce îmi doresc eu, ci dacă oamenii mai mă doresc. În ultimul an de mandat dacă simt că oamenii mai mă doresc și mă vor, voi candida. Dacă nu, nu. Dacă nu voi fi eu, va fi altcineva, dar important e să facem ceva pentru localitatea noastră, căci aici trăim.


There is no ads to display, Please add some

About The Author