Declaraţie politică – Deputat Constantin Bîrcă: “Elevii nu pot accepta resemnați încălcarea drepturilor lor”

Constantin Birca

Please enter banners and links.

Declarația de astăzi este determinată de dorința de a atrage atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă elevii.

Aceștia s-au conformat rigorilor impuse de condițiile pandemice. Au respectat distanțarea acceptând varianta învățământului online. Dar nu pot accepta resemnați încălcarea drepturilor lor prin măsuri ce încalcă normele de politică strategică pentru sistemul de educație și formare, la toate nivelurile.

Am avut recent o discuție amplă cu reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Călărași.  Solicitarea lor, alături de alte Organizații de elevi din țară este axată pe deficiențele generate de indiferența guvernanților în ceea ce privește asigurarea accesului la educație.

Punctual, problemele supuse analizei constau din:

– reducerea cifrei de școlarizare pentru învățământul liceal cu frecvență;

– eliminarea unor clase din planul de şcolarizare;

– majorarea sumelor reprezentând costuri pentru un elev;

– sistemul corect de digitalizare în școli;

– acordarea de facilități eficiente de transport;

– adoptarea măsurilor în ceea ce privesc meditațiile și interdicția pentru profesori de a medita elevi din clasele la care predau precum și fiscalizarea meditațiilor.

Solicitarea elevilor este argumentată și impune reunirea la masa dialogului a reprezentanților Guvernului, Parlamentului, cadrelor didactice și a elevilor pentru asigurarea calității procesului educațional pentru toți elevii.

Pentru exemplificare, atrag atenția asupra faptului că eliminarea unor clase din planul de şcolarizare presupune micşorarea normelor didactice, ceea ce va conduce atât la scăderea numărului de posturi disponibile în sistem, cât şi la micşorări salariale pentru cadrele didactice.

Totodată, scăderea numărului de clase va atrage după sine supraaglomerarea claselor rămase, iar acest lucru va reduce în mod semnificativ calitatea actului educaţional.

Referitor la bugetul acordat educației nu poate fi uitat faptul că au existat divergențe acute între ministrul de resort și Guvern privind sumele alocate.

Pentru acordarea de facilități eficiente de transport am analizat atent propunerile ministeriale care conțin elemente de tergiversare, elaborarea de norme și instrucțiuni aplicabile. Poate peste câțiva ani. Am adresat în acest sens o întrebare domnului ministru Cîmpeanu.

Sa nu uităm că investițiile în învățământ reprezintă VIITORUL, altfel rămâne o tristă amintire precum proiectul Administrației Prezidențiale „Romania Educată” – o poveste frumoasă care transpune fără dubii versurile eminesciene: ”era pe când nu s-a zărit, azi o vedem, si nu e!!!!

 


There is no ads to display, Please add some

About The Author