DECLARAŢIE POLITICĂ deputat Constantin Bîrcă
Please enter banners and links.
”Măsuri de organizare a haosului generalizat în domeniul muncii”
Titlul declarației prezente nu are caracter politicianist. Din păcate, reflectă trista realitate care este din ce în ce mai sumbră.
Munca, domeniul esențial în promisa “revenire la normalitate” este guvernată absolut haotic. Promisiuni, contraziceri și orice altceva decât un cadru normal pentru desfășurarea activităților. Și de aici rezultă multă nemulțumire.
Un exemplu îl reprezintă reducerea veniturilor medicilor şi asistentelor propuse printr-un memorandum iniţiat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor. Acesta a fost discutat în Guvern. Conform calculelor făcute de liderii de sindicat din sănătate, scăderea veniturilor ar putea ajunge şi la 48%.
În Memorandum se menționează intenția de scădere a sporurilor până la 20% la nivel individual, ceea ce atrage o scădere automată a veniturilor cadrelor medicale.
O definiție clară a ceea ce se numește HAOS este reprezentată de motivarea doamnei ministru Turcan: ”Un spor îl dai fie ca o compensație pentru o muncă în condiții extreme, pentru risc extrem sau pentru condiții mai periculoase, fie ca o motivație pentru o performanță mai bună. Sunt sporuri care trebuie să fie acordate în sumă fixă, pentru că sunt pentru aceleași categorii de risc sau pentru aceleași tipuri de compensații.” Înțelegeți ceva? Eu, sincer NU!!!
Totul va face obiectul unui proiect de lege!
Norocul este ca ministrul Muncii a estimat că va fi necesar un an pentru finalizarea proiectului de lege.
Absolut identic cu recalcularea pensiilor pe principiul contributivității! Este absolut stupefiantă precizarea doamnei Turcan:”Pentru stabilirea acestor indicatori de performanță ai instituțiilor publice intenționăm ca prin Planul Național de Redresare și Reziliență să accesăm fonduri pentru plata consultanței de la o instituție financiară internațională de prestigiu.”
Doamna Raluca Turcan, viceprim-ministru și ministru al muncii, vă informez că România are specialiști de marcă în domeniul securității sociale și instituțiilor publice. Avem chiar și un Institut pentru Cercetarea Calității Vieții.
Specialiștii noștri ar putea stabili indicatori de performanță reali, cunoscând realitățile din interior.
Fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență pot fi alocate unor situații special și nu cheltuite pentru diverse “consultanțe.”
There is no ads to display, Please add some