Cu un etaj lipsă și cheltuieli neștiute, biblioteca județeană citește pe genunchi, în beznă
Please enter banners and links.
– Iliuță, nu comanzi un audit și acolo ?
Noul sediu al bibliotecii județene din Călărași, amplasată lângă Centrul de Cultură și Administrație Publică “Barbu Știtbei” din centrul municipiului reședință de județ este de doi ani mărul discordiei între consilierii județeni. Deși aceștia au aprobat o clădire cu patru etaje întregi plus unul retras, ea a ieșit cu trei etaje întregi și unul retras. Practic, din clădirea ce se dorea a fi una modernă lipșește un etaj. Lucrările au fost sistate, iar fosta administrație condusă de Răducu Filipescu promitea un raport ce va cuprinde lucrările efectuate și sumele cheltuite. Asta au cerut și o parte din consilierii județeni. Numai că, până acum, nu s-a realizat un astfel de document. Lucrurile devin mai nuanțate, întrucât la sfârșitul lunii august a acestui an s-a aprobat modificarea documentației tehnico-economice la acest obiectiv. În raportul la acest proiect găsim o sumedenie de schimbări ale destinațiilor diferitelor încăperi, reproiectări. Ceea ce era la mansardă se mută la parter, ce era la etajul unu se duce la doi, ce era la patru, ori se duce undeva, ori dispare. Și tot așa mai departe. Evident, toate acestea costă, iar fosta administrație încă nu ne-a spus cât și de ce. Poate, mai grav este că peste clădirea construită cu patru etaje, așa cum a fost ea proiectată, se va mai pune un etaj. Ne vom trezi, oare, peste cîțiva ani cu crăpături în pereți și vom fi nevoiți să o abandonăm pentru consolidare ?
4 mil. euro pentru construcție, fără licitație
Istoria bibliotecii județene începe în anul 2013 când consilierii județeni aprobă documentația tehnico-economică a obiectivului, ce cuprinde o clădire cu patru etaje întregi și unul retras, valoarea fiind undeva pe la 4 mil. euro. Ea urma să fie amplasată peste garajul consiliului județean, sub care se află un adăpost al Protecției Civile. Nu știm de ce a fost aleasă această locație, dar știm că lucrările de constrcție s-au încredințat direct firmei SC Optim SA, cea care a lucrat și la Centrul de Administrație Publică Barbu Știrbei. La vremea aceea Răducu Filipescu spunea că este vorba de continuarea lucrărilor, de ducerea la îndeplinire a contractului inițial. Au spus atunci subalternii lui Filipescu că biblioteca era prinsă în proiectul inițial, pe aici pe undeva, prin Centrul de Administrație Publică, dar nu se știe pe unde. Ei doar au mutat-o. Dacă era așa, biblioteca se construia acolo, dar nu s-a construit. Noi credem că aceasta este doar o justificare pentru încedințarea directă.
Hocus-pocus cu etajul
Mai departe, la nici două luni distanță, proiectul inițial se schimbă. Din clădire este ras un etaj întreg, fără ca documentația tehnico-economică să fie aprobată de consilieri. Practic, s-a construit ilegal. La vremea aceea nu s-a spus public că acest etaj dispare, iar Răducu Filipescu a venit în fața presei afirmând că în noua clădire a bibliotecii județene se va contrui o cafenea, un McDonald's, KFC, ceainărie și alte cele. Numai că în 2015 a intervenit răzgândeala. Evident, altă reproiectare, alți bani, nu știm câți. Până la urmă lucrurile sunt extrem de neclare acolo. Nu știm dacă s-a făcut vreodată un proiect pentru o clădire cu patru etaje plus unul retras, întrucât de pe pagina de internet a proiectantului, firma Vilared, aflăm:” Proiectul a constat în realizarea unei cladiri P+4E peste două subsoluri existente”. Păi, dacă este așa, structura de rezistență mai suportă un etaj aprobat la jumătatea lui 2016? Să nu ne trezim peste câțiva ani cu crăpături prin pereții clădirii, fiind nevoiți să o abandonăm în vederea consolidării.
Scandal la încercarea de legalizare a ilegalităților
Administrația Filipescu și-a dat seama că treaba nu-i bună așa că în august 2015 a venit cu un proiect de hotărâre prin care se viza legalizarea ilegalităților, adică aprobarea unei documentații tehnico-economice a unei biblioteci cu trei etaje plus unul retras. Sarcina inițierii proiectului de hotărâre i-a revenit vicepreședintelui Marian Dinulescu, ce viza ca etajul ras să fie pe placul consilierilor. Numai că s-a lăsat cu scandal, Dinulescu fiind nevoit să-și retragă proiectul. Băiat perseverant, nu s-a lăsat și a venit cu același proiect și în octombrie 2015. Din nou cu scandal și fără succes.
Sistarea lucrărilor, soluția de avarie
Lucrurile nu s-au terminat aici. Băieții din administrația Filipescu și-au dat seama că nu pot continua construcția unei clădiri cu un etaj lipsă. Așa că s-au gândit să ceară la începutul acestui an sistarea lucrărilor, ceea ce au și obținut, deși ele trebuiau finalizate până la jumătatea anului în curs. Motivația este puerilă: a expirat contractul cu constructorul și trebuie făcută licitație. Numai că acel contract a fost prelungit de fiecare dată prin acte adiționale, ceea ce se putea face și atunci, iar despre licitație ne întrebăm retoric: dacă prima dată nu s-a făcut licitație, mergându-se pe încredințare direct, acum de ce nu se putea?
Cât costă un meci de ping-pong cu destinația spațiilor ?
După venirea administrației Iliuță în fruntea consiliu s-a încercat intrarea în legalitate prin aprobarea unei documentații tehnico-economice pentru o clădirea aproape de cea inițială, cu cinci etaje. Spunem aproape, întrucât ultimul etaj, nu mai are cum să fie întreg, ci retras, pentru că și etajul patru a fost retras. Acum valoarea investiției este în jur de 3,2 mil. euro, din care 2,6 construcții și montaj. În raportul la proiectul de hotărâre aprobat găsim o sumedenie de modificări ale funcționalității spațiilor:” La demisol va fi amenajat un spațiu pentru amplasarea centralei termice prevăzută inițial la etajul 5, iar celelalte funcțiuni inițiale se păstrează. Se vor crea curți de lumină pentru aerisirea, ventilarea și iluminarea naturală a spațiilor de depozitare cărți precum și a spațiului aferent centralei termice (care se mută la demisol), condiții impuse de normativele în vigoare; – La parter se vor amenaja spații pentru birourile administrative prevăzute inițial la etajul 4; se renunță la spațiul pentru barul de zi și mediateca se va muta la etajul 1. În plus, se va crea un spațiu complementar pentru librărie, în scopul desfășurării de evenimente culturale;- La etajul 1– ludoteca de la etajul 1 se va muta la etajul 2, mediateca de la parter se amenajează la acest nivel, celelalte funcțiuni inițiale se păstrează;- La etajul 2 – ludoteca de la etajul 1 se amenajează la acest nivel, celelalte funcțiuni inițiale se păstrează;-La etajul 3 – funcțiunile inițiale se păstrează;- La etajul 4 – întrucât birourile administrative prevăzute inițial la acest nivel se vor muta la parter, spațiul de la acest nivel se va redimensiona pentru a încadra noile funcțiuni propuse;- Etajul 5 – centrala termică prevăzută inițial a fi amplasată într-un spațiu la acest nivel, se va relocat la demisol, iar spațiul pentru birou prevăzut inițial va fi inclus la parter în zona administrativă. Noua funcțiune propusă este de sală multifuncțională pentru activități culturale, considerându-se că nu este oportună menținerea unui spațiu pentru cameră de oaspeți.”
Evident toate aceste schimbări costă doar pentru că în 2013 s-a modificat proiectul inițial, fără aprobarea consilierilor, cu costuri suplimentare de rigoare. În momentul de față datorită acestui ping-pong cu proiectul, cu etajul, cu destinația încăperilor, nu se știe cât s-a cheltuit în plus. Deasemenea, datorită acelorași motive nu se știe ce dotări mai are biblioteca județeană și cât s-a achiziționat din ele. În momentul de față lucrările sunt încă sistate și, în opinia noastră, Vasile Iliuță, așa cum a făcut-o la echipa de fotbal Dunărea Călărași, trebuie să comande un audit și la biblioteca județeană, pentru a afla ce s-a realizat, cu ce bani s-a realizat, cât s-a plătit, care a fost valoarea lucrărilor suplimentare, ce dotări mai are biblioteca, etc. Nu de alta, dar nu e bine să facem mișto de banii publici, ca să-l parafrazăm pe Marian Dinulescu, cu prilejul sistării lucrărilor. La fel ca la Dunărea, am zice noi!
There is no ads to display, Please add some