Cranii umane şi oase, descoperite în incinta fostului Catex

Please enter banners and links.

Specialiştii Muzeului Dunării de Jos Călăraşi au descoperit în incinta fostului Catex cranii umane şi oase. Potrivit directorului Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, Marian Neagu, , în urma cercetărilor efectuate în acest loc, au fost găsite două perimetre în care au fost identificate oase umane. În primul perimetru, experţii au identificat un număr de 24 de cranii umane, oase ale mebrelor superioare, mebrelor inferioare, oase ale coloanei vertebrale şi ale bazinului, aceste oase fiind dispuse aleatoriu, fără a exista o conexiune anatomică între ele. În al dolea perimetru au fost găsite opt cranii, oase ale membrelor superioare, membrelor inferioare, coloanei vertebrale, bazinului, doar unele dintre acestea aflându-se în conexiune anatomică. Totodată s-au descoperit nasturi, bumbi, plăcuţe de metal, crucea slavă cu şase braţe laterale, cele de la bază fiind înclinate, iar specialiştii muzeului cred că această groapă comună datează din perioada celui de-al doilea război mondial, desfăşurat între anii 1941 şi 1944, cei îngropaţi în acest loc fiind ruşi. În anul 2004 s-au mai făcut cercetări arheologice în această zonă a fostului Catex, fiind descoperite morminte de înhumaţie ce aparţineau secolului IV p.Ch.

Secţia de etnografie s-a îmbogăţit cu obiecte valoroase

Pe lângă aceste descoperiri enumerate anterior, în luna mai, patrimoniul etnografic s-a înmulţit cu încă 72 de obiecte care au o valoare deosebită, printre care: ştergare din bumbac, borangic cu dantelă aplicată, având un decor ce acoperă o gamă largă de motive, atât din punct de vedere geometric, cât şi din punct de vedere floral sau avimorf, acestea fiind achiziţionate din judeţ. Un obiect care are o mare însemnătate pentru muzeu este reprezentat de un cearceaf de peste 100 de ani, care este confecţionat din pânză ţesută în război, iar la poale poate fi vizionat motivul cocoşului, fiind încadrat de două benzi de dantelă croşetată manual şi un ştergar ornamental din bumbac şi borangic cu motivul cocoşului şi floral ales în războiul de ţesut. În afară de acestea, alte obiecte interesante achiziţionate din judeţ sunt ştergarele în două şi trei iţe cu motive alese în război, cămăşile, fotele, iţarii, macatele şi cuverturile, dar şi o serie de obiecte casnice, nemaiîntâlnite în casele ţărăneşti: lada de zestre, galantar, lampă de gaz, balanţă cu două talere.
Specialiştii muzeului Dunării de Jos Călăraşi se vor deplasa în perioada ce urmează în comuna Ileana, comună de unde au primit o donaţie compusă din obiecte vechi ce erau folosite în agricultură şi în gospodăria ţărănească (pluguri, rariţă, război de ţesut).


There is no ads to display, Please add some