“Contactele la nivel înalt, la nivel european, îmi permit să pot atrage investiţii strategice în sectorul agricol din Călăraşi”

Please enter banners and links.

– interviu cu Stelian Fuia, candidatul Alianţei Popular Creştine la preşedinţia consiliului judeţean

– În competiţia pentru şefia consiliului judeţean s-au înscris mai mulţi candidaţi. De ce ar trebui călărăşenii să vă aleagă pe dvs ? Cu ce vă deosebiţi de alţi competitori ?
– Călărăşenii au nevoie de un manager care să dezvolte judeţul, care să dezvolte mediul economic şi care să creeze locuri de muncă pentru ei. Experienţa mea de manager, atât în mediul privat cât şi în administraţia publică.
În mediul privat am fost director de marketing pentru Europa de Est şi CIS al uneia dintre cele mai mari corporaţii din lume, iar din 2002 am dezvoltat un grup de firme cu 200 de angajaţi, deci am creat 200 locuri de muncă în judeţul Călăraşi!
În administraţia publică am condus comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor dar şi perioada în care am fost Ministru al Agriculturii mi-au dat o perspectivă asupra managementului public, la nivel înalt. Această experienţă mă deosebeşte clar de ceilalţi competitori.

– Ce credeţi că nu s-a făcut bine până acum în judeţ şi ce se putea face?
– În cei opt ani de administrare a judeţului de către Răducu George Filipescu nici o investiţie privată, strategică, nu a fost realizată în judeţul Călăraşi. Nici o investiţie care să creeze locuri de muncă. În schimb am avut tot felul de investiţii publice, falimentare şi aş reaminti numai feribotul şi aşa-zisul Centru de Afaceri de la Chiciu, ambele falimentare şi în care s-au cheltuit milioane de euro.

– Ce aţi face dvs. dacă aţi fi preşedinte de consiliu judeţean ?
– Prioritar pentru mine este realizarea de locuri de muncă pentru călărăşeni. În planul nostru pe următorii 4 ani avem în vedere realizarea a două parcuri industriale, unul la Călăraşi şi unul la Olteniţa precum şi a unui centru de recreere, incluzând un teren de golf, în zona adiacentă oraşului Fundulea. Pentru toate aceste proiecte am depus proiecte de lege în parlament pentru transferul terenului de la ADS către autorităţile locale.

– Ştim că aţi lucrat la mai multe companii multinaţionale în Europa de Vest. Cu ce se deosebeşte acest sistem, performant, de ceea ce se întâmplă în România. Se poate aplica şi în administraţie ?
– Într-o corporaţie se judecă după performanţă, performanţa imediată. Nimeni nu aşteaptă 4 ani sau 8 ani pentru a asculta alte promisiuni.
 

– Judeţul Călăraşi este unul agricol, iar dvs. sunteţi chiar inginer agronom. Ce se poate face pentru a dezvolta acest sector care ne reprezintă?
– Trebuie să spunem despre Călăraşi că este judeţul cu cea mai mare producţie de carne de pasăre din România. Noi trebuie să dezvoltăm în continuare sectorul zootehnic şi aici Consiliul Judeţean poate interveni prin asigurarea infrastructurii şi a terenului aferent pentru cei care doresc să investească în ferme zootehnice. În acest fel putem exporta produse alimentare şi nu materie primă precum grâul, porumbul sau floarea soarelui şi implicit creăm locuri de muncă!
– De 20 de ani toţi politicienii sau oamenii din administraţie se autointitulează ca fiind competenţi. Cu toate acestea, judeţul Călăraşi este unul dintre cele mai sărace din ţară. Ce se poate face să nu mai fim la coada clasamentelor ?
Exact ce am spus mai devreme. Atragerea de investiţii în industrie, infrastructură şi agricultură. Cum ar arăta astăzi judeţul dacă nu am avea Comceh, Saint Gobain sau alte câteva investiţii majore care au venit în judeţ în urmă cu mai mult de 8 ani ? Este clar că atunci judeţul Călăraşi ar fi fost nu printre cele mai sărace, ci cel mai sărac.

– O importantă cale de comunicaţie, neexploatată, este fluviul Dunărea. Care este viziunea dvs. pentru a pune în valoare această cale navigabilă?
– Noi trebuie să folosim resursele pe care poziţionarea noastră ni le oferă şi aici mă gândesc la vecinătatea judeţului cu fluviul Dunărea. Avem în vedere preluarea portului Siderca şi a canalului Siderca pentru dezvoltarea unui port industrial dar şi dezvoltarea unui terminal de containere şi a portului turistic la Olteniţa
 

– Chiar dacă spitalul de urgenţe a fost preluat de consiliul judeţean, nu s-au îmbunătăţit condiţiile în spital. Pacienţii sunt nemulţumiţi, cadrele medicale la fel, cum veţi rezolva problema?
– Spitalul judeţean şi serviciile sanitare sunt prioritare. Am cerut de nenumărate ori prioritizarea investiţiilor în Spitalul Judeţean şi pentru ca sănătatea călărăşenilor este prioritate zero. Ori Consiliul Judeţean a înţeles să învestească bani disponibili în alte obiective şi nu în îmbunătăţirea serviciilor medicale. Îmi doresc pentru călărăşeni să meargă cu încredere la Spitalul Judeţean de Urgenţe Călăraşi şi nu să se "repeadă" mai degrabă până la o clinică privata în Bucureşti.

– Aţi fost ministru al agriculturii, este adevărat, nu foarte mult timp. Aţi participat la luarea unor decizii la nivel înalt. Cum se vede Călăraşiul de la Bucureşti şi cum puteţi ajuta cu experienţa dvs. judeţul nostru ?
– Din funcţia de ministru am luptat ca în cadrul noii Politici Agricole Comune, 2014-2020 fermierii români să primească subvenţii egale cu cei din vestul Europei şi Călăraşiul poate beneficia de pe seama unei astfel de abordări. În acelaşi timp, contactele la nivel înalt, la nivel european şi nu numai, îmi permit să pot atrage investiţii strategice în sectorul agricol din Călăraşi.


There is no ads to display, Please add some

About The Author