Buna gospodărire la Gurbăneşti înseamnă irosirea banilor şi terorizarea populaţiei
Please enter banners and links.
– primarul spune despre cei ce îl reclamă că „mănâncă rahat”
Gurbăneşti este o localitate mică a judeţului Călăraşi, cu o populaţie ce a scăzut la ultimul recensământ, ajungând la aproximativ 1250 de persoane, asezată într-o zonă cu lacuri şi bălţi, propice turismului rural, dar cu toate acestea nimic nu se întâmplă prin comună. Traiul monoton de acolo ascunde însă unele probleme ale locuitorilor, nerezolvate de către administraţie. Primarul, ce ar trebui să fie primul gospodar al urbei, este văzut altfel de unii locuitori, care reclasmă irosirea banului public şi terorizarea locuitorilor şi a angajaţilor din primărie. Poate nu întâmplător primarul Panait Jelev a fost deconspirat în 2010 de CNSAS ca lucrător al Securităţii. Metodele de intimidare nu se uită.
Gard la şcoală ce a costat cât o casă
Valea Presnei este un mic sat ce aparţine de Gurbăneşti cu aproape 300 de locuitori, dar asta nu este un impediment pentru afaceri. Sat mic, afaceri mari. Pe bani publici. La şcoala din Valea Presnei o anume SC Hunter Triumf SRL din Valea Argovei cu asociat unic Nela Ştefania Costea execută un gard din BCA şi plasă de sârmă cu suma de 800 milioane lei vechi, lung de 100 metri liniari, ceea ce înseamnă 8 milioane per metru. Cam scump, de fapt foarte scump, enorm de scump. Nu asta e şi opinia primrului Panait Jelev, ce ne spune că fiecare e cu opinia lui. Totuşi, cu suma respectivă alţii şi-ar face o casă. În acest timp în şcoala din Valea Presnei plouă cu găleata, acoperişul fiind deteriorat. Dar era nevoie de gard. Chiar dacă şcoala avea unul din plasă de sârmă. Prioritatea era irosirea banilor. Firma din Valea Argovei a vânat bine şi a făcut şi gardul de la primărie cu aceleaşi materiale, prin urmare afacerile i-au mers excelent. Normal, afacerile cu statul, în cazul nostru cu primăria Gurbăneşti, sunt cele mai profitale.
Afaceri de ciză : O conductă de apă, un apometru şi trei giugele- 13,5 milioane lei
Afacerile cu primăria sunt rentabile şi pe segnmentul alimentării cu apă, dar în acest caz populaţia e cea care plăteşte, băgându-i-se pe gât un preţ exorbitant, calculat după metode ingenioase, astfel să iasă cât mai mare. În Gurbăneşti s-a tras o conductă de apă potabilă pe străzi, lucrare finanţată pe Ordonanţă 7, cu bani de la Guvern, lucru, dealtfel, lăudabil. Numai că racordarea la această conductă costă 13,5 milioane lei. Trei metri de ţeavă, în medie, un apometru, un robinet şi două mufe, o afacere tocmai bună pentru SC Aqua SRL, în condiţiile în care, reclamă populaţia, la Valea Argovei o lucrare similară îi costă pe cetăţeni 3 milioane lei. În mod normal fiecare cetăţean ar trebui să-şi tragă apă în curte cu o firmă autorizată şi să-i plătească direct. Dar aici e altfel. Firma execută lucrarea şi populaţia plăteşte la primărie. Primarul Jelev ne asigură că totul e legal şi spune că preţul de racordare a fost aprobat de consiliul local, primăria plăteşte firmei, după care încasează banii de la populaţie. Într-o semenea afacere chiar că e nevoie să intervină organele abilitate. Dacă este aşa cum spune primarul consiliul local nu are competenţă să aprobe un tarif de racordare şi nu are voie să plătească în numele cetăţenilor o lucrare privată, după care să-i jumulească de bani.
Primarul şi-a pus în cap şi biserica
Locuitorii din Gurbăneşti reclamă nu numai că primarul face afaceri păguboase, cum ar fi şi neplata către o firmă ce a executat lucrări, fiind apoi obligat de instanţă să plătească penalităţi de întârziere de 400 miloane lei vechi, bani ce puteau fi folosiţi pentru comunitate. Ei spun şi că Jelev este un reclamangiu de profesie, dat fiind trecutul său în structurile Securităţii, oameniilor fiindu-le făcute plângeri pe la diferite instituţii sau plimbaţi prin instanţe. Dealtfel, lista de şedinţe a Judecătoriei Lehliu Gară şi a Tribunalului Călăraşi este plin de dosare ce conţine cuvântul “Gurbăneşti”. Ba primarul, ba consiliul, ba unitatea administrativ- teritorială. Şi, ca să fie toate la locul lor, primarul şi-a pus în cap şi Biserica. Totul a pornit de la faptul că acesta nu doreşte retrocedarea unui teren ce aparţine parohiei Gurbăneşti, pe care l-a deţinut de la înfiinţarea bisericii. Au fost şi acţiuni în instanţă, dar din motive procedurale şi nu de fond, primăria a câştigat. Acum e alt proces. Primarul spune prin sat că terenul cu pricina vrea să fie dat tinerilor pentru a-şi construi case. Numai că acolo e o râpă, improprie construirii de locuinţe. Şi cu parohia Coţofanca, sat aparţinător de Gurbăneşti, primarul a avut un litigiu purtat tot prin sălile Tribunalului. De aceea oamenii sunt nemulţumiţi că primarul nu vrea să reconstituie dreptul de prioprietate asupra terenurilor aferente bisericilor, caselor parohiale şi cimitirelor. Mă rog, cei din vechiul regim nu prea au avut niciun Dumnezeu.
Cei ce-l reclamă pe primar “mănâncă rahat”
Nemulţumirile legate de activitatea primarului s-au înmulţit şi, cum se apropie alegerile, oamenii, chiar dacă sunt terorizaţi, încep să prindă curaj. Cazul lui Ion Alexe este relevant pentru comportamentul primrului. Acesta povesteşte cum într-o zi a mers la primărie pentru a-şi achita taxele şi impozitele. S-a plâns primarului că acestea s-au mărit. În plus i-a spus acestuia că nu e corect să plătească o taxă de pază din moment ce nu se păzeşte nimic în comună, ci o pădure de salcâmi de la marginea satului. Normal şi legal, conform legii administraţiei publice locale, dacă populaţia plăteşte o taxă specială, cum este cazul nostru, trebuie să beneficieze de aceste servicii, în speţă paza gospodăriilor. Pentru paza salcâmilor se plăteşte din bugetul local. Primarul, supărat nevoie mare de aceste reproşuri, ne povesteşte indignat Ion Alexe, nu are altceva mai bun de făcut decât să trimită un angajat al primăriei şi să ia becul de pe stâlpul de iluminat ce se află în dreptul casei sale. De râs, dacă nu ar fi de plâns. Referitor la acest incident primarul Jelev ne spune ba că becul era ars şi trebuia schimbat, ba că era de putere prea mare şi consuma mult. În orice caz spune despre concetăţeanul său că „mănâncă rahat”. Oricum, nu are drept de vot, neavând mutaţie pe Gurbăneşti, ne linişteşte primarul. Şi noi care credem că respectul pentru cetăţean primează!
There is no ads to display, Please add some