Biblioteca judeţeană riscă să ajungă cu cărţile în stradă

Please enter banners and links.

– pe consiliul judeţean îl doare fix în… CINEMA!

Biblioteca judeţeană care este situată în parcul central ( fostul cinematograf Victoria), riscă să se trezească în orice moment cu volumele în stradă, deoarece nu deţine un contract de închiriere, în momentul de faţă funcţionând fără niciun document legal în acea clădire. Pe lângă acest lucru, clădirea se află în stare dezastruoasă, având nevoie de o renovare totală. Biblioteca judeţeană „ Alexandru-Odobescu” se află în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, însă acesta se pare că nu dă prea mare importanţă culturii şi a problemelor care există în acest domeniu, mai importante fiind alte lucruri, cum ar fi alegerile locale, care se apropie cu paşi repezi, fiind vorba aici şi de interesele personale. Această clădire a făcut „înconjurul” instituţiilor, fiind „plimbată” când la consiliul judeţean, când la consiliul local, până în 2011, când toate cinematografele au fost redate României Film. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene Călăraşi, în luna octombrie a anului 2011 a fost contactat de către preşedintele României Film, care l-a înştiinţat că va lua naştere o comisie ce se va ocupa de toate cinematografele, iar astfel vor fi daţi afară din clădire.

Biblioteca are nevoie de reparaţii capitale

Deşi se află în subordinea consiliului judeţean, nu a fost făcut niciun demers pentru a se găsi un spaţiu în care să funcţioneze biblioteca, care se află într-o stare deplorabilă! Igienizarea nu a fost făcută niciodată, pentru că: unu’ la mână- nu au existat fonduri, iar doi la mână- spaţiul clădirii nu a aparţinut niciodată bibliotecii. Să nu mai vorbim despre ultimele reparaţii, care nici măcar nu au existat. Nici măcar la clădirea care funcţionează pe strada Bucureşti nu au fost realizate aceste lucruri pentru că nu au fost bani. Potrivit directorului bibliotecii, Dumitru Ghiţă, pentru biblioteca care funcţionează în incinta fostului cinematograf Victoria este nevoie de reparaţii capitale. Acesta este de părere că spaţiul în care personalul îşi desfăşoară activitatea corespunde doar dintr-un anumit punct de vedere, acela al amplasamentului, fiind unul ideal în parc, în rest, există numai probleme în acea clădire: spaţiul este foarte limitat, toate spaţiile în care funcţionează biblioteca nu depăşesc 500 de m2, iar pentru a fi expus în totalitate tot fondul de carte( care cuprinde un număr de 307. 000 de volume, organizate după nişte norme stricte), ar trebui ca spaţiul să însumeze 1100 de m2, nu exită iluminat, în incintă plouă, iar cărţile sunt roase de şobolani. „ Este greu să corespunzi sub aspectul amplasamentului acestor cărţi. Noi funcţionăm şi cred că suntem singura bibliotecă judeţeană din ţara asta care avem rafturi înalte, la 4 m, distanţa dintre rândurile de rafturi este foarte mică, trebuie să fii destul de suplu ca să te strecori prin acele spaţii. Încălcăm şi normele de PSI, care te sancţionează.”, a declarat Dumitru Ghiţă. Pentru repararea bibliotecii din parcul central este nevoie de 5 -6 miliarde lei vechi. Potrivit spuselor lui Ghiţă, o parte dintre pereţii clădirii trebuie demolaţi, sunt necesare ferestre pentru a exista astfel lumină naturală şi ar fi nevoie de un planşeu care să permită construcţia unui etaj, pentru a fi spaţiul mai eficient.

Au primit jumătate din banii solicitaţi

Biblioteca a solicitat fonduri consiliului judeţean, însă de fiecare dată suma solicitată a fost respinsă, fiind redusă deoarece, chipurile, era vorba de foarte mulţi bani. Spre exemplu, pentru anul 2012 direcţiunea bibliotecii a solicitat aproximativ 11 miliarde, dar Consiliul Judeţean Călăraşi a respins suma pentru că era prea mare, astfel că, din suma cerută, au primit doar jumătate, cu promisiunea că vor primi o suplimentare dacă se vor strânge bani spre sfârşitul anului. Suma de bani primită nu îi ajunge bibliotecii pentru tot anul. Din aceşti bani se vor asigura salariile angajaţilor şi cheltuielile materiale. Cât despre achiziţia de carte, în momentul de faţă, cu banii primiţi se pot cumpăra aproximativ 5000 de volume, fiind insuficiente pentru nevoile de informare şi lectură a cititorilor, dar şi pentru numărul mare de titluri care apar în România. Aşadar, pentru achiziţia de carte, Biblioteca Judeţeană Călăraşi ar avea nevoie de 7-8 miliarde lei vechi.

Angajatele, nemulţumite de condiţii

Angajatele sunt extrem de nemulţumite de condiţiile precare în care îşi desfăşoară activitatea, şi asta pe bună dreptate! Elena Ioniţă, una dintre angajatele bibliotecii din parcul central spune că nu există iluminat, iar din această cauză folosesc neoane. „ În depozit este întuneric, sunt foarte multe cărţi, nu vedem să le aducem decât cu lanterna, nu avem lumină. Nu mai avem loc unde să punem rafturile, nu avem spaţiu, iar la unele domenii stăm cu cărţile pe jos pentru că nu avem unde să le punem.”, a menţionat aceasta. Totodată, în unele depozite ale bibliotecii plouă, iar angajatele sunt nevoite să pună ligheane în acele zone şi celofan pentru a proteja cât de cât cărţile. Elena Ioniţă spune că multe volume s-au deteriorat din cauza umezelii, ba chiar mai mult, unele dintre ele au fost roase de şobolani. „ Încercăm să le protejăm pe cele mai noi şi pe cele mai cerute.”, a adăugat Elena Ioniţă.

Promisiune de politician: după alegeri se rezolvă

Cea mai bună soluţie pentru a se rezolva această situaţie, este aceea că biblioteca din parcul central trebuie mutată într-o nouă locaţie care să îndeplinească toate condiţiile, astfel încât să nu mai existe probleme de această natură, mai ales că procesul de mutare ar trebui grăbit , deoarece riscă să fie daţi afară din actualul sediu. Însă cine să rezolve această problemă, dacă autorităţile locale nu dau doi bani pe cultură…?! Pentru ei importante sunt alegerile, importante sunt interesele personale, nu rezolvarea unor probleme care le-ar putea aduce pierderi din punct de vedere material. ( De parcă ar da banii din buzunarul lor…! Dar propriul buzunar e mai important.). Daniel Drăgulin, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Călăraşi, instituţie în subordinea căruia se află biblioteca judeţeană, spune că au fost făcute demersuri de către direcţiunea bibliotecii ca aceasta să intre în legalitate. ( Deci, consiliul judeţean nu a făcut nimic pentru rezolvarea situaţiei…). De asemenea, Drăgulin a afirmat că au fost făcute solicitări către România Film pentru a trece clădirea în proprietatea consiliului judeţean, însă nu au primit niciun răspuns din partea acestora. El speră ca în perioada următoare consiliul judeţean să găsească o modalitate pentru a muta biblioteca în alt spaţiu. „ Mai sunt două luni, chiar trei şi după aceea chiar vom găsi o posibilitate de mutare a bibliotecii din acel sediu.”, a precizat acesta. Drăgulin a declarat pentru Express că abia după ce se vor încheia alegerile, adică după data de 11 iunie, se va discuta posibilitatea mutării bibliotecii din acel spaţiu „inadecvat”, după părerea vicepreşedintelui.
„ Neavând altă posibilitate, e bine că avem şi acel spaţiu. Nu există contract de închiriere, dar n-avem ce face.”, a mai adăugat Daniel Drăgulin. Domnule vicepreşedinte, nu credeţi că după alegeri va fi poate prea târziu să vă ocupaţi de rezolvarea acestei probleme? ( dacă vă veţi mai ocupa de ceva…). Luaţi aminte, personalul se poate trezi cu cărţile în stradă oricând!

Interesele sunt altele…

Iată că ne-am lămurit ( deşi stiam dinainte acest lucru), cultura nu înseamnă nimic pentru consiliul judeţean, nu este o prioritate, ci de fapt este pusă pe ultimul loc. Ceea ce ştim cu exactitate este că pe Drăgulin îl interesează să devină primar( şi este convins sută la sută că va ajunge primar de Călăraşi), iar atunci când va deveni primar, cu siguranţă va rezolva şi problema bibliotecii, spune el. Asta rămâne de văzut! Eu zic că ar fi trebuit începute pocedurile de mult pentru a ajuta biblioteca să îşi dsfăşoare activitatea în mod normal, într-un sediu nou, fără probleme. Pentru construirea unui cinema 3D au existat 20 miliarde, în condiţiile în care mai avem un cinema 3D, dar pentru renovarea unei biblioteci nu s-a găsit în opt ani de mandat al actualei conduceri niciun leuţ? Sau a fost vorba de un orgoliu personal al domnului Filipescu, care a văzut pentru prima dată un film 3D la Bucureşti? Credeţi că se va înghesui lumea să vizioneze un film 3D, când în sala de la Orizont bate vântul?
 


There is no ads to display, Please add some

About The Author