Zăgărin aşteaptă în 2012 soluţionarea unor proiecte
Please enter banners and links.
– Primarul spune că deputatul Stelian Fuia l-a ajutat prin alocarea unor sume
– Domnule primar, cum este anul 2012 din punct de vedere bugetar ? Sumele din buget sunt mai mari sau mai mici faţă de anul trecut?
– Este aproape exact ca şi bugetul de anul trecut pentru că există o reglementare legală prin care bugetul din 2012 nu trebuie să depăşească cheltuielile care au fost făcute în 2011. Dacă e să apreciem bugetul din 2011, după modul în care a fost îndeplinit, un criteriu a fost acela că ne-am închis anul fără datorii, fără furnizori neachitaţi, fără restanţe la salarii şi cu obiectivele de investiţii pe care le-am avut finanţate din bugetul local, atunci am putea să spunem că bugetul de anul trecut a fost un buget bun.
– Care este reţeta dvs. având în vedere că foarte multor primării nu le-au ajuns fondurile ? Aveţi vreun sfat pentru colegii dvs. ?
– Nu avem o reţetă şi nu putem să dăm lecţii în sensul ăsta. Fiecare primărie are particularitatea ei, fiecare se întâlneşte cu situaţii şi mă refer la veniturile pe care le are la nivel local. Evident că acolo unde nu există resursă la bugetul local, problemele sunt mai mari. Nici noi nu putem spune că avem surse prea mari la bugetul local, însă ne dimensionăm cheltuielile la nivelul resurselor pe care le avem. Important este niciodată să nu ieşi din aceste limite şi dacă te încadrezi în aceste limite, atunci realizezi un buget mic la sfârşitul anului.
– La cât se ridică veniturile proprii ?
– Veniturile proprii sunt undeva la aproape 60 de miliarde. Faţă de celelalte localităţi este un buget ceva mai mare, însă localitatea noastră este cam cât trei localităţi, ca şi mărime.
– Câţi locuitori aveţi, după ultimul recensământ ?
– Opt mii şi un pic, aproape cu o mie de persoane mai puţin. Mulţi dintre ei s-au stabilit în străinătate, şi-au obţinut rezidenţă, şi-au luat şi copiii. A fost şi o scădere naturală a populaţiei că pe vremuri se năşteau mai mulţi decât mureau. Acum mor mult mai mulţi decât se nasc. La o naştere sunt cam zece decese, cel puţin.
„Riscul la momentul acesta îl reprezintă faptul că Borcea e îngheţată!”
– Pentru că ne apropiem de primăvară, iar zăpada se va topi şi este posibil să asistăm la inundaţii, care este starea digurilor la Borcea ?
– Sunt două diguri care ne privesc în mod special. Digul care apără localitate a cărui cotă este mult mai mare decât a celuilalt dig, noi îi spunem digul iepuresc. Acest dig care apără localitatea a fost consolidat, iar valoarea lucrărilor de modernizare a fost de peste 100 de miliarde. Digul prezintă la momentul acesta o garanţie destul de liniştitoare în ce priveşte nişte cote previzibile destul de mari. Riscul la momentul acesta îl reprezintă însă faptul că Borcea este îngheţată. Există un oarecare risc în ce priveşte formarea unui baraj natural, format din sloiuri, şi atuncea se creează un pericol iminent, existând riscul ca apa să depăşească nivelul digului. În ceea ce priveşte rezistenţa digului, nu sunt probleme 50 de ani de acum încolo. În schimb, la digul iepuresc a cărui cotă este mult mai mică, o dată la patru ani se depăşeşte nivelul digului, se inundă 700 de hectare de islaz şi se crează probleme deosebite crescătorilor de animale.
– Ce pagube ar crea agricultorilor ?
– Efectivele de animale trebuie să se mute la terasă şi vrând-nevrând se produc pagube. Avem peste 10.000 de oi şi aproape 1.000 de vaci, la care se adaugă 250 de cai.
Aşteptăm soluţionarea la două proiecte în 2012
– Pentru anul 2012 ce investiţii v-aţi propus ?
– Avem pe Ordonanţa 7 două investiţii cu fonduri atrase şi mă refer la finisarea sistemului de alimentare cu apă potabilă şi a uneia din cele două baze sportive. Pe fonduri proprii continuăm investiţia de turnare a trotuarelor pe toată lungimea comunei. Este vorba de 9 km pe o parte. De asemenea, avem în proiect asfaltarea străzilor care duc spre cimitire. Este o lungime mică de circa 2 km. Costurile sunt foarte mari şi ne-am dimensionat cheltuielile numai la această lungime. Avem depuse şi aşteptăm soluţionare măcar în 2012 a două proiecte, unul la care ţin extraordinar şi pentru care am făcut demersuri de acum cinci ani de zile care se numeşte „înfiinţarea unei staţii de epurare şi a canalizării la Borcea” . Mi-a fost respins proiectul de două ori până în acest moment din motive pe care nici acum nu le înţeleg.
– N-aţi căutat sprijin la parlamentari ?
– Am căutat, numai că pe proiectul ăsta nu m-au ajutat. Altfel m-au ajutat şi de la opoziţie, însă mai mult cei de la putere.
– Cine v-a ajutat de la putere şi cum ?
– Deputatul Fuia, o recunosc public. A făcut nişte demersuri şi m-am trezit că am primit banii pe care mi i-a promis pentru finalizarea unui proiect. Era vorba de 7 miliarde, în timp ce de la consiliul judeţean n-am primit decât 2 miliarde. Mai am nevoie de vreo 6 miliarde care mi s-au promis în februarie.
There is no ads to display, Please add some